Merhaba sevgili okuyucular.Yeni yılın ikinci haftasında yine beraberiz. Geçen hafta gösterime giren ağza alınmayacak derecede bol küfürlerin yer aldığı Ömer Faruk Sorak’ın yönettiği ve Cem Yılmaz, Ozan Güven, Demet Evgar ile Zafer Algöz’ün oynadığı “Yahşi Batı” filmi vatandaşların yanı sıra sinema eleştirmenlerinden de  tepki gördü. SİYAD üyesi Sinema eleştirmeni Ali Ulvi Uyanık, Argoyu belli bir amaç yani gişe kaygısıyla diyaloglara doldurmak,  yıpratıcı bir etki yapar. Türk Sineması’nda bu niyet seziliyor; daha fazla güldürmek ve gişe için argo! Frene basarlar umarım, çünkü argo zekayı kovmaya başladı” yorumunu yaparken SİYAD üyesi Sadi Çilingir de Recep İvedik’in ticari başarısının bu tür argolara sebep olduğunu dile getiriyor. Biraz hafızamızı yoklayarak rahmetli Kemal Sunal’ın filmleri içinde bol küfür olduğu gerekçesiyle yıllarca televizyonlarda ve sinemalarda gösterimi yasaklanmıştı. Bol küfür ise sadece ve  sadece “eşeoğlueşek ” sözleriydi. O dönemlerde bu sözler Türk Milletinin örf ve adetlerine,kültürüne ters düştüğünü söyleyenler  şimdi kavgada bile söylenmeyecek derecede belden aşağı küfürlü filmlere gösterim izni verilmesi bira olsun insanların kafalarını karıştırıyor. Ne diyelim sayın Uyanık’ın temennisindeki gibi inşallah frene basarlar. Gelelim bu haftanın gösterime giren filmlerine;  “Gir Kanıma” Thomas Alfredson  yönetti  Kare Hedebrant, Lina Leandersson, Per Ragnar  oynadı. 1982 yılında Stockholm’de geçen hikâyede Oskar’ın  yeni arkadaşının bir vampir olduğunu öğrenmesi hayatının değişmesine sebep olur. “ Amelia”  Mira Nair yönetti Hilary Swank, Richard Gere, Ewan McGregor’un oynadı. “ Kırık Kucaklaşmalar” Pedro Almodovar  yönetti Penelope Cruz, Lluis Homar, Blanca Portillo  oynadı. Karanlıkta yazan, yaşayan ve seven bir adamın hikayesi. “ Ninja’nın İntikamı” James Mc Teigue  yönetti  Rain, Naomie Harris, Ben Miles ile Rick Yune  oynadı. Bu haftalık da bu kadar. Haftaya yeni filmlerde buluşmak üzere iyi haftalar, iyi seyirler.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Larry Crowne (2011) Benim Varoş Hikayem - My Suburban Stories (2017) Kaçış Planı 3 - Escape Plan: The Extractors (2019) Sevimli Kahraman - Outback (2012) Yağmurlu Gecede: Gülperi (2015) RoboCop (2014)

Leave a comment