İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Aralık ayının dördüncü haftasında, Klaus Mann’ın romanından Ariane Mnouchkine’in oyunlaştırdığı Ragıp Yavuz’un yönettiği Mefisto adlı yeni bir oyunla seyircilerin karşısına çıkıyor. 23-27 Aralık 2009 tarihleri arasında İ.B.B. Şehir Tiyatroları’nda oynanacak oyunlar şöyle; Mefisto, İntiharın Genel Provası, Kafes, Gizli Oturum, Bozuk Düzen, İstanbul Efendisi, Karagöz Geri Döndü, Boya Benek, Benim Arkadaşım Yok, İyi Geceler, Büyüyünce Ne Olacaksın, Çizmeli Kedi, Şahmeran, Kazuu…

İ.B.B. Şehir Tiyatroları’nın yeni oyunu Mefisto, 23-27 Aralık 2009 tarihleri arasında Kâğıthane Sadabad Sahnesi’nde seyredilebilir. 1923-1934 yılları arasında Almanya’da (Berlin-Hamburg) geçen oyunda, mesleki tutku uğruna kişiliğini, bir zamanlar baş düşmanı olduğu ideolojiye, nazizme satan bir tiyatro sanatçısının gerçek yaşam öyküsü anlatılıyor. Sanatçının kendine ve yaşadığı topluma karşı sorumluluğu tartışılırken, tiyatro sanatının gücü, yetenek gibi kavramların kullanılması sorgulanıyor. Klaus Mann’ın romanından Ariane Mnouchkine’in oyunlaştırdığı Ragıp Yavuz’un yönettiği oyunda; Yiğit Sertdemir, Yeşim Koçak, Murat Coşkuner, Mert Tanık, Rozet Hubeş, Çağlar Yiğitoğulları, Aslıhan Kandemir, Seda Fettahoğlu, Ozan Gözel, Ertuğrul Postoğlu, Buket Yanmaz Kubilay, Kutay Kırşehirlioğlu, Çağrı Ö. Hün, Nevzat Çankara, Selim Can Yalçın, Aslı Aybars, Serdar Orçin, Levend Yılmaz, Ali Gökmen Altuğ, Nurdan Gür, Ece Yıldız rol alıyor.

İntiharın Genel Provası, 23-27 Aralık 2009 tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi’nde seyredilebilir. Oyunda, intihar etmek isteyen bir mimar Tuna köprüsüne gelir. “Sanatsal bir ölüm” hayaliyle, sevgilisine son kez telefon edip aşkını vurgular. İntihar Eden Adam, köprüden tam atlayacağı sırada Balıkçı feryat edip onu durdurur: Köprü altına ağ yerleştirdiğinden adam buradan atlamamalıdır. Derken adamın sevgilisi Kadın belirir, intihara engel olmaya çalışır. İntihar Eden Adam tam atlayacakken Kadın ile Balıkçı dans etmeye başlar. Bu sırada beyaz üniformasıyla Kaptan belirir. İntiharda kararlı olan adamın mesleğini öğrenince ona bir iş teklifi yapar. Duşan Kovaçeviç’in yazdığı M. Nurullah Tuncer’in yönettiği oyunda Bora Seçkin, Serhat Mustafa Kılıç, İbrahim Can, Bennu Yıldırımlar rol alıyor.

Kafes’te dünyadaki olumsuz gelişmeleri, yaşamın ve bireylerin yozlaşmasını, her şeyin çıkar üzerinde biçimlenmesini protesto etmek amacıyla, evinde kendini bir kafese kapatan Christiano’nun, bir yanıyla da Anton Çehov’un yapıtlarından yola çıkarak, yaşamı anlamaya, kavramaya ve değerlendirmeye çalışması anlatılıyor. Mario Fratti’nin yazdığı Ali Gökmen Altuğ’un yönettiği oyunda Mert Turak, Tolga Coşkun, Hikmet Körmükçü, Esra Ede, Murat Taşkent, Caner Çandarlı, Senan Kara rol alıyor. Kafes 23-27 Aralık 2009 tarihleri arasında Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde seyredilebilir.

Gizli Oturum, insanın özgür iradesiyle seçtiği varoluşun başkası karşısında değiştirilemeyeceğini işliyor. Garcin, Estelle ve Ines ölümün döngüsü içinde, hayatlarında olan biten her şeyi önce eksik bir biçimde, sonrasında ise içtenlikle birbirleriyle paylaşırken; aslında geçmişteki hatalarını ve gerçek kişiliklerini ortaya koyuyorlar. Ece Okay, Özge Özder, Emre Narcı, Osman Gidişoğlu’nun oynadığı oyun 23-27 Aralık 2009 tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak. Jean Paul Sartre’ın çağdaş tiyatro klasikleri arasına girmiş olan bu oyununu Ergün Işıldar yönetiyor.

Bozuk Düzen’de, yaşadıkları kasabadaki depremden zarar görerek İstanbul’a yerleşmek zorunda kalan  orta halli bir ailenin, büyük şehrin karmaşası içinde yaşama tutunabilme çabaları anlatılıyor. Türk tiyatrosu ve sinemasının önemli isimlerinden Güner Sümer’in bu oyunu, Burteçin Zoga tarafından sahneleniyor. Gün Koper, Gürol Güngör, Demet Bozyaka, Berrin Koper, Aziz Sarvan, Selin İşcan, Perihan Savaş, Uğurtan Atakan, Ahmet Özaslan, Çağlar Polat, Yılmaz Meydaneri, Enes Mazak’ın rol aldığı oyun, 23-27 Aralık tarihleri arasında Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde seyredilebilir.

İstanbul Efendisi’nde, kızına uygun bir damat adayı bulmak için, dönemin batıl inançlarına bel bağlayan bir babanın gülünç durumu anlatılıyor. Oyun, 23-27 Aralık 2009 tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde seyredilebilir. Oyunda; Sezai Aydın, Mahperi Mertoğlu, Çağlar Çorumlu, Volkan Ayhan, Zafer Kırşan, Hüseyin Tuncel, Ümit Daşdöğen, Emrah Özertem, Tuğrul Arsever, Cihan Kurtaran, Serkan Bacak, Murat Üzen, Özlem Türkad, Derya Çetinel, Sevinç Erbulak, Selin Türkmen, Berna Adıgüzel, Reyhan Karasu, Çiğdem Gürel, Senem Oluz, Hamit Erentürk, Esra Karabaş, Murat Güreç, Utku Akıncı rol alıyor.

Aralık Ayının Son Haftasında Çocuk Oyunları…

Karagöz Geri Döndü oyununda, dedelerinin sihir yapabildiğinden şüphelenen Ali ve Ayşe, tavan arasında ipucu ararken, gölge oyunu tasvirleriyle karşılaşır. Bir süper kahraman değil belki ama eski bir hayalbaz olan dedeleri onları; Karagöz ve Hacivat’ın hikâyesinden, geleneksel Türk tiyatrosu gösterilerine uzanan maceralı bir yolculuğa çıkaracaktır. Caner Bilginer’in yazıp yönettiği oyunda, Nur Saçbüker, Burcu Çoban, Caner Bilginer, Yalçın Avşar, Ceysu Aygen, Çağlar Çorumlu, Okan Patırer, Cihan Kurtaran, Esra Karabaş, rol alıyor. Oyun, 26-27 Aralık 2009 tarihinde Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde seyredilebilir.

Turgut Denizer’in yazıp yönettiği Benim Arkadaşım Yok, 24-25 Aralık 2009 tarihinde Kâğıthane Küçük Kemal Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nde… Oyunda doğum gününü tek başına kutlamak zorunda kalan küçük bir çocuğun kendisine bir arkadaş bulmak üzere yola çıkması anlatılıyor. Evinden iyice uzaklaşan küçük çocuk, tarlaların birinde rastladığı korkulukla arkadaş olabilmek için her şeyden vazgeçip korkuluk olmayı bile göze alsa da, aslında arkadaşlığın kendisinden hiç de uzakta olmadığını keşfedecektir. Oyunda, Ceren Hacımuratoğlu ve Seza Güneş rol alıyor.

Gökçe Okay Delagrange’nin yazdığı Ece Okay’ın yönettiği İyi Geceler adlı oyun, 24-25 Aralık 2009 tarihinde Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nde… Ressam olan bir kız çok sevdiği kedisini bir türlü bulamaz. Acaba yaramaz kedi bu kez nereye kaçmıştır? Boyaların arasına mı, yoksa bir resmin arkasına mı? Oyunda, Görkem Ece Ercan/Yağmur Ulusoy rol alıyor. Oyun, 1-3 yaş arasındaki çocuklar için hazırlandı.

Yine Gökçe Okay Delagrange’nin yazdığı Ece Okay’ın yönettiği Boya Benek oyunu, 26-27 Aralık 2009 tarihinde Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde küçük tiyatroseverleri bekliyor. Heykel ve resim yapmayı seven bir kız, kaybolan kedisini aramaktadır. Yaramaz kedisini bulmaya çalışan kız, kimi kez resim, kimi kez müzik yaparak hikâyesini anlatır. Üstelik bu hikâyeye seyirciler de katılacaktır. Oyunda, Görkem Ece Ercan/Yağmur Ulusoy rol alıyor. Oyun, 3-6 yaş arasındaki çocuklar için hazırlandı.

Turgut Denizer’in yazıp yönettiği Büyüyünce Ne Olacaksın adlı oyun, 24-25 Aralık 2009’da Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nde seyredilebilir. On değişik hikâyede hem çocukların meslek seçimlerini, hem de büyüklerin yönlendirmelerini mizahi bir dille ele alan oyun, mesleklerin farklı yönlerini gösteriyor. Oyunda; A. Yağmur Ulusoy, Ece Ercan, Zeynep Göktay Dilbaz, Nazan Yatgın, Can Alibeyoğlu, Murat Yatman, Özgür Atkın, Mehmet Soner Dinç rol alıyor.

Şahmeran adlı oyun, 26-27 Aralık 2009 tarihinde Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde… Yeraltı ülkesinin yarı insan, yarı yılan hükümdarı Şahmeran ve halkı, dostları Bilge Danyal’a insanları iyileştirecek ilaçların sırrının yazılı olduğu bir kitap vermişlerdir. Bilgiden korkan yeryüzü hükümdarı Keyhüsrev kitabın peşine düşer.  Bilge Danyal kitabı koruması için oğlu Camsap’a emanet eder. Bu kitap Camsap’a yeraltı ülkesine giden yolu açacaktır. Gülşah Gülebenzer’in yazdığı Semah Tuğsel’in yönettiği oyunda; Emre Narcı, Murat Coşkuner, Özgür Dağ, Enes Mazak, Nurdan Kalınağa, Zafer Kırşan, Esra Ede, Buket Yanmaz Kubilay, Selim Can Yalçın, Pelin Budak, Güneş Han Doğan rol alıyor.

Hakan Yavaş’ın yazıp yönettiği Kazuu adlı oyun, 26-27 Aralık 2009 tarihinde Ümraniye Sahnesi’nde… Bir deniz kazasından kurtulan Rimi ve Şupro, suda buldukları tahta parçasının üzerinde kurtulmak için çareler ararken türlü sakarlıklar yapar. Hayatta kalmaya çabalarken, kendi dertlerini bırakıp, Ağlayan Ay’ı teselli etmek için gökyüzüne çıkabilen ya da Solucan Tuto’yu kurtarmak için denize dalabilen bu iki arkadaş, çaresizliğe karşı umutlarını asla kaybetmezler. Oyunda Uskan Çelebi, Mehmet Soner Dinç, Seza Güneş, Deniz Yeşil Mavi, Derya Yıldırım alıyor.

Çizmeli Kedi’de; bir değirmenci üç oğlundan en büyüğüne tahıl öğütebilen bir değirmen, ortancasına yük taşıyabilen bir eşek bırakırken, en küçük oğlu İsmail’e sadece hiçbir işe yaramaz görünen bir kedi miras bırakmıştır. Ama İsmail ile kedisinin yetenek ve zekâlarını kullanmaları; bu iki dostun ülkeyi unutkanlığa sürükleyen hafıza tavşanını bulmalarını sağlayacak, onlara yeni bir yaşamın kapılarını açacaktır. Emill Alfred Hermann’ın yazdığı, Sabih Gözen’in oyunlaştırıp Tolga Yeter’in yönettiği oyun 26-27 Aralık 2009 tarihinde Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nde seyredilebilir. Oyunda; Zeynep Göktay Dilbaz, Ömer Barış Bakova, Barış Çağatay Çakıroğlu, Engin Akpınar, Murat Yatman, Görkem Ece Ercan, İrem Erkaya, Derya Keykubat rol alıyor.
İyi seyirler…

Kafes
23-27 Aralık 2009 Fatih Reşat Nuri Sahnesi
Mefisto
23-27 Aralık 2009 Kâğıthane Sadabad Sahnesi
Gizli Oturum
23-27 Aralık 2009 Kadıköy Haldun Taner Sahnesi
İntiharın Genel Provası
23-27 Aralık 2009 Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi
Bozuk Düzen
23-27 Aralık 2009 Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi
İstanbul Efendisi
23-27 Aralık 2009 Ümraniye Sahnesi
Benim Arkadaşım Yok
24-25 Aralık 2009 Kâğıthane Küçük Kemal Çocuk Tiyatrosu Sahnesi
Büyüyünce Ne Olacaksın
24-25 Aralık 2009 Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Tiyatrosu Sahnesi
İyi Geceler
24-25 Aralık 2009 Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Tiyatrosu Sahnesi
Boya Benek
26-27 Aralık 2009 Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi
Şahmeran
26-27 Aralık 2009 Kadıköy Haldun Taner Sahnesi
Karagöz Geri Döndü
26-27 Aralık 2009 Fatih Reşat Nuri Sahnesi
Kazuu
26-27 Aralık 2009 Ümraniye Sahnesi
Çizmeli Kedi
26-27 Aralık 2009 Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Tiyatrosu Sahnesi

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Yalanlar Üstüne / Body Of Lies (2008) Sorma Neden (2018) Nuh'un Gemisi Cudi'de 2 (2022) Çoğunluk (2010) Elysium: Yeni Cennet - Elysium (2013) Evdeki Düşman - Orphan (2009)

Leave a comment