ANTON ÇEHOV KÜLLİYATI ALFA YAYINLARI’NDA!

Sanatın öykü ve tiyatro alanlarında hala aşılamamış zirve isimlerinden Anton Çehov’un Bütün Eserleri Alfa Yayınları’ndan çıkıyor.

Çehov Bütün Eserleri külliyatı, Çehov’u Türkçede hak ettiği gibi ağırlıyor ve Çehov’un dünyasını bütünüyle, iniş ve çıkışlarıyla tanıtıyor. Çehov Bütün Eserleri ile yazarın yayımlanmış, yayımlanmamış bütün edebi eserleri 20 ciltlik bu külliyatta toplanıyor.

Edebiyatımızı çok etkilemiş bir yazarı ilk kez bu kadar yakından tanıyacaksınız!

ANTON ÇEHOV BÜTÜN ESERLERİ I
1875 – 1882
Rusçadan Çeviren: Uğur Büke
Klasik / Haziran 2020 / 640 Sayfa / 39 TL

Sevgili dostum, biliyorsunuz, ben yazarım. Göğsümdeki bu kutsal ateşi tanrılar yaktı ve ben de kalemi elimden bırakmamam gerektiğini düşünüyorum. Ben, Apollon’un kâhiniyim… Yüreğimin her atışını, her nefesimi, kısaca kendimi esin perime sundum. Yazıyor, yazıyor, yazıyorum…

Bir sanatçı olarak Çehov’u önceki Rus yazarlarıyla, Turgenyev, Dostoyevski ya da benimle kıyaslamak mümkün değildir. Empresyonistler gibi onun da kendi biçimi vardır. Yakından baktığınızda hiç fark gözetilmeden boyaların tuvale rasgele sürüldüğünü, fırça darbeleri arasında hiçbir ilişki olmadığını sanırsınız. Ancak biraz uzaklaşıp baktığınızda şaşırıp kalırsınız. Karşınızda eşi benzeri olmayan bir tablo durmaktadır. Çehov gerçek bir sanatçıdır. Çehov, düzyazının Puşkin’idir.
–Lev Nikolayeviç Tolstoy

Güçsüz insanların oluşturduğu bu silik, can sıkıcı kalabalığın önünden her şeyi dikkatin, özenin süzgecinden geçiren, akıllı, büyük bir adam geçip gitti; yüreğini sıkıştıran umarsız bir üzüntüyle, yüzünde hüzünlü bir gülümsemeyle, kırıcı olmayan fakat etkili bir sitemle yurdunun umarsız insanlarına baktı ve içtenlikli, güzel sesiyle şunları söyledi: “Sizler yaşıyor musunuz, baylar? Kendinize çekidüzen verin!”
–Maksim Gorki

ANTON ÇEHOV BÜTÜN ESERLERİ II
1883

Rusçadan Çeviren: Uğur Büke
Klasik / Haziran 2020 / 408 Sayfa / 29 TL

Yaşamım boyunca birçok ev gördüm; büyük, küçük, taş, ahşap, eski, yeni ama içlerinden birisi beni fazlasıyla etkiledi. Aslında ev denemezdi, küçücüktü. Tek katlı, üç pencereliydi ve korkunç derecede kısa boylu, kambur, başlıklı, yaşlı bir kadına benziyordu.

Yaşamın trajik ayrıntılarını Çehov kadar hiç kimse böylesine net ve kesin biçimde anlamamıştır; ondan önce hiç kimse, yaşamın o keder ve utanç dolu resmini böylesine acımasızca ve gerçekçi olarak insanlara göstermemiştir.
–Maksim Gorki

Çehov, yaşamı gerçekte nasılsa öyle, okura ya da seyirciye “Bundan öte yaşam yoktur!” dedirtecek biçimde yazmıştır.
–Tatyana Lvovna Sçepkina-Kupernik

Her zaman elimin altında duran kitaplarını fırsat buldukça açıp yeniden okurken gerek betimlemelerde, gerekse anlattığı kişinin ruhsal durumunda Çehov’un yalnız ve yalnız doğru olanı yazması karşısında içim saygıyla titrer. Anlattığı tek duyguyu, kullandığı tek sözcüğü bir başkasıyla değiştiremeyeceğiniz gerçek yazarlardandır Çehov.
–İvan Leontyeviç Şçeglov

ANTON ÇEHOV BÜTÜN ESERLERİ III
1883
Rusçadan Çeviren: Uğur Büke
Klasik / Haziran 2020 / 408 Sayfa / 29 TL

Öyle sanıyorum ki Çehov, tümüyle sanatının içinde yaşıyordu. Sabahleyin gözlerini açmasıyla başlayıp geceleyin yeniden kapayarak uykuya daldığı zamana değin süren her anı yaratıcı bir çaba içinde geçmekteydi.
–İgnati Nikolayeviç Potapenko

Bayağılık Çehov’un başdüşmanıydı. Yaşamı boyunca bayağılıklarla mücadele etmiş,yan tutmayan, etkili kalemiyle alçakları alaya almış, böylelerinin ayıplarını yüzlerine vurmuştur.
–Maksim Gorki

Çehov edebiyata vurgundu. En iyi, Rus aydınlarının verdiği en yüce anlamda bir edebiyatçı, Rus edebiyatının başlıca özelliklerini oluşturan gerçeklik, yalınlık, içtenlik nitelikleriyle büyük bir edebiyatçıydı.
–Sergey Yakovleviç Yelpatyevski

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Öz Hakiki Karakol: Asayiş Berkemal Aga (2012) Jobs (2013) AVA (2020) Havada Aşk Var - Love Is In The Air (2013) Yakalandın! - Tag (2018) Pan'ın Labirenti - Pan's Labyrinth (2023)