Antakya’da Bu Yıl İlki Gerçekleşecek Antakya Medeniyetler Buluşması Film Festivali 5 Aralık’ta Başladı.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla, Tike Medya Ajans tarafından bu yıl ilki düzenlenecek Antakya Medeniyetler Buluşması Film Festivali 5 Aralık’ta başladı. Yerli-yabancı kısa ve belgesel filmlerin gösterileceği festivalde, ayrıca, festival şartnamesine uyan ve jüri tarafından seçilen ilk üç yerli filme de ödül verilecek.

Yedi gün boyunca sürecek festivalde gösterimler Antakya Meclis Sinema Salonu’nda gerçekleşecek ve gösterimlerin tümü ücretsiz.

Açılış Töreni’nde Anjelika Akbar Resitali

Festivalin Antakya Arkeoloji Müzesi’deki açılış töreni kokteyliyle başladı ve ardından Meclis Kültür Merkezi’nde yapılan konuşmaların ardından dünyaca ünlü piyanist Anjelika Akbar’ın verdiği resital, festivale katılanlar tafarından ayakta alkışlandı.

Anjelika Akbar
400’den fazla senfonik ve oda orkestrası, şan, koro, enstrümantal ve etnik-klasik gruplar için bestesi bulunan Anjelika Akbar Kazakistan’da, müzisyen ve filozof bir baba ile yine müzisyen bir anneye sahip olarak dünyaya geldi.

İlk piyano derslerini ailesinden aldı. 2,5 yaşına geldiğinde nota biliyor ve piyano çalabiliyordu. 3 yaşında özel dersleri başladı. Moskova Konservatuvarı hocası ve Çin Harbin Konservatuvarı’nın kurucularından V. Lipovetsky ilk ustası oldu.

4 yaşındayken Mutlak Kulak  yeteneği fark edilen Anjelika Akbar, 4,5 yaşında Moskova Devlet Konservatuvarı öğretim üyelerinin dikkatini çekti ve aynı konservatuvarın bünyesindeki, üstün yetenekli (harika çocuklar) öğrencilerin okuduğu okula kabul edildi. Eğitimine bu okulun Taşkent şubesinde devam etti. (Üstün yetenekli öğrenciler için 11 yıl eğitim veren Uspensky Devlet Müzik Okulu).

Anjelika Akbar’ın, 1999 yılında kendi prelütlerinden oluşan ilk albümü “Su” çıktı. Aynı yıl Can Dündar’ın “Köy Enstitüleri’’ adlı belgeselinin müziklerini besteledi.
2002 yılında çıkan Vivaldi’nin “Dört Mevsim” keman konçertolarının dünyada ilk kez solo piyano uyarlaması, Sony Music International etiketiyle çıktı ve Sony Classical kataloğuna girerek, bu katalogdaki ilk Türk Klasik Müzik albümü oldu. Yine 2002 yılında Rana Erkan ve Zara ile çalıştığı, “bir’den Bir’e” isimli albümünü çıkardı.

2003 yılında çıkan ve Bach’ın eserlerini Doğu enstrümanları ile harmanladığı “Bach A L’ Oriantale‘’ albümü için “Bu bir müzik deneyi değil, çağın ihtiyacıdır. İnsanlar birbirileri ile kucaklaşmadan önce müzikleri kucaklaşsın istedim…” diyor Anjelika Akbar.

Sanatçının kendi beste ve düzenlemelerinden oluşan ‘’Bir Yudum Su‘’ isimli albümü ise 2005’in Kasım ayında çıktı.

Senfonik Orkestra ve Oda Orkestrası ile koro, piyano ve diğer enstrümanlar için dört yüzü aşkın besteye sahip olan Anjelika Akbar, Rusya, Fransa, Almanya, Baltık Cumhuriyetleri, Orta Asya, Hindistan, KKTC, Katar ve Türkiye’de sayısız konserler verdi.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (20. hafta):
Yurt - Dormitory (2024) Alem-i Cin 5: Azap (2024) Tombul Mombul Takımı: Sırt Sırta - Combat Wombat: Back 2 Back (2024) Dünya Malı Eksi Bir (2024) Birader - Shaqow (2024) Düşmanların En İyisi - Best of Enemies (2024) Yeter Artık (2024) Eclipse (2024) Becky'nin Gazabı - The Wrath of Becky (2024) Ziyaretçiler: Bölüm 1 - The Strangers: Chapter 1 (2024) Üç Silahşörler: D'Artagnan - The Three Musketeers: D'Artagnan (2024) Hayali Arkadaşlar - Imaginary Friend (2024)
Arşivden Seçkiler:
Senkronik - Synchronic (2022) İçimdeki Sessiz Nehir (2011) Leviathan (2015) Gelecekten Bir Gün (2010) Sessiz Ol (2018)

Leave a comment