Aziz Nesin Emek Ödülü Filiz Akın’a, Kitle İletişim Ödülü NTV Gece Gündüz programına, Sanat Çınarı Ünvanı ise Gülten Akın’a verilecek
11-21 Mart 2010 tarihleri arasında Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından gerçekleştirilecek 21. Ankara Uluslararası Film Festivali’nin ‘özel ödülleri’ belirlendi. Vakıf, bu yıl da sinema sanatına emek vermiş, sinemayı yüceltmiş sanatçıları ve kurumları ödüllendirmeye devam ediyor.

Aziz Nesin Emek Ödülü Filiz Akın’a

Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı, Ankara Uluslararası Film Festivali kapsamında her yıl verilen Aziz Nesin Emek Ödülü’nü; 1960’ların başından itibaren hayat verdiği 121 filmde, neredeyse hiç dışına çıkmadığı ama asla ve asla yadırgamadığımız “modern – kentli – zarif – Avrupai sarışın” imgesiyle, Yeşilçam Sineması’nın sunduğu modern dünyalarda pek çok seyircinin kendini mutlu hissetmesini sağlayan, sinemanın yanı sıra giriştiği sosyal sorumluluk projeleriyle de kamuoyu oluşturmayı başaran, 50 yıllık sinema emekçisi; Filiz Akın’a vermeyi uygun bulmuştur.

Kitle İletişim Ödülü Gece Gündüz Programına

Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı, Kitle İletişim Ödülü’nü ise; film senaryolarının vazgeçilmezleri olan “gece” ve “gündüz” kavramlarını kendisine de kılavuz olarak seçen; titizlikle takip ettiği her türlü sanat etkinliğini televizyon ekranlarından kitlelere ulaştırırken “gece”yi de “gündüz”ü de aşmasını bilen; sinema sanatının kitlelerle buluşturulması için yıllardır katkılarını esirgemeyen; Yekta Kopan’ın yapımını ve sunuculuğunu üstlendiği Gece Gündüz  programına vermeyi uygun bulmuştur.

Sanat Çınarı Ünvanı Gülten Akın’a 2002 yılından bu yana ülkemiz kültür sanat hayatına katkıda bulunan sanatçılara Sanat Çınarı unvanı vermeyi kararlaştıran Ankara Uluslararası Film Festivali bu unvanı; Burada doğmamış olsa da, “… bir vurgun gibi yaşadık Ankara’yı…” dese de; yaşamı boyunca Ankara’dan asla vazgeçmeyen; en güzel şiirlerini, en güzel dizelerini, en güzel imgelerini Ankara’nın kucağında, Ankara’nın sunduğu atmosferde üreten;

“Yağmur yağar akasyalar ıslanır
Bulutlar uçuşur geceleyin
Ben yağmura deli buluta deli
Bir büyük oyun yaşamak dediğin
Beni ya sevmeli ya öldürmeli…”

dizelerinin sahibi,  şair Gülten Akın’a sunmayı uygun bulmuştur. Vakıf Özel Ödülleri, 10 Mart Çarşamba günü, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu’nda yapılacak Festival Açılış Töreni’nde sahiplerini bulacak.

Filiz Akın

Filiz Akın TED Ankara Koleji ve DTCF Arkeoloji bölümünde okudu. Artist mecmuasının düzenlediği yarışmayı kazanarak oyunculuğa başladı(1962). İlk filmi Akasyalar Açarken ‘dir. Sinemada özellikle romantik ve batılı kız rollerini canlandırdı. Yönetmen-yapımcı Türker İnanoğlu, Bubi Rubinstein ve MİT müsteşarı Sönmez Köksal ile evlilikler yaptı. Türker İnanoğlu ile olan evliliğinden, daha sonra tüm sinema severlerin tanıyacağı, Yumurcak adlı seri filmlerinin başrol çocuk oyuncusu İlker İnanoğlu doğdu. 2002 yılında yakalandığı çene kanseri hastalığını yendi. Kansere karşı destek amaçlı “sarı bilezik”, “mavi bilezik” gibi kampanyalar başlattı ve yürüttü. Bu kampanya çok başarılı olmuştur. Son olarak, Starkey İşitme Vakfı onursal başkanı olarak “Türkiye’de İşitmeyen Kalmasın” adlı bir kampanya başlatıp yürüttü ve sosyal güvencesi olmayan 2000 civarı çocuğu işitme cihazı sahibi yaptı.

2004 yılında Bircan Silan Usallı, Filiz Akın, Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit ve Fatma Girik’in yaşam öykülerinin yanı sıra kapsamlı röportajlar da içeren “Dört Yapraklı Yonca” adlı bir kitap yazdı. 2007 yılında Pınar Çekirge tarafından yazılan “Başrolde Filiz Akın” adlı kitap da Türk Sineması’nda ikonografik ve toplumbilimsel bir değer olarak Filiz Akın olgusunu ele alan bir çalışmadır.

Gülten Akın

1933 yılında Yozgat’ta doğdu. Ortaöğrenimini Ankara Kız Lisesi’nde tamamladı. 1955’te Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 1956’da Yaşar Cankoçak’la evlendi. 1958-1972 arasında kaymakam olan eşinin görevi nedeniyle Anadolu’nun çeşitli ilçelerinde yaşadı. Gevaş, Alucra, Gerze, Saray ilçelerinde ve Kahramanmaraş’ta yardımcı avukatlık, avukatlık ve öğretmenlik yaptı. 1972’de Ankara’ya yerleşerek Türk Dil Kurumu Derleme ve Tarama Kolu’nda çalıştı. Kültür Bakanlığı Yayın Danışma Kurulu üyeliğinde bulundu. Demokratik kitle örgütlerinin yeniden kuruluşu çalışmalarına katıldı. İnsan Hakları Derneği, Halkevleri, Dil Derneği gibi örgütlerde kurucu ve yönetici olarak görev aldı. Son Haber gazetesinde ilk şiiri 1951’de yayımlandı. Ardından Hisar, Varlık, Yeditepe, Türk Dili, Mülkiye gibi dergilerde çıktı. Başlarda şiirlerinin konusu doğa, aşk, ayrılık, özlem iken, daha sonraları ise toplumsal sorunlar ağır bastı. 1980 öncesinde halkın yaşadıkları, onun da hayatına ve şiirine yansıdı. Daha sonraki şiirlerinde toplumsal sorunlara yöneldi. Gezip gördüğü yerlerden aldığı esinle zenginleşen ve coşkulu bir insan sevgisiyle yoğrulan şiiri, toplumsal sorunları, yaşam-halk ilişkisini öne çıkardı.

Şiirlerinde büyük ölçüdü folklor öğelerinden yararlandı. Şiir üzerine yazılarını biraraya getiren “Şiiri Düzde Kuşatmak” (1983) kitabında, halk kaynağına inme isteğini, “Halkta var olan öz ve biçimi diyalektik olarak yükseltmek, şiiri yükseltirken halkın yaşamının ve yaşam biçimlerinin yükselmesine yardımcı olmak” sözleriyle açıklar. Şiirleri pek çok dile çevrildi ve kırktan fazla şiiri bestelendi.

Bestelenen şiirlerinden biri, Sezen Aksu’nun 1993 tarihli albümüne adını veren Deli Kızın Türküsü’dür. (Besteleyen: Sezen Aksu) Gülten Akın, Milliyet Gazetesi’nin anketiyle Dağlarca’nın ölümünden sonra yaşayan en büyük şair seçildi.

Festival Maskotu Klakedi

21. Ankara Uluslararası Film Festivali, bu sene yeni afişiyle beraber bir de maskot sahibi oldu. Bilkent Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü öğrencileri, Melike Kabakuş, Negrican Birlik ve Yalım Kartal’ın tasarımını yaptığı festival afişi, Ankara’nın simgelerinden biri olan kedi ile sinemanın olmazsa olmazı klaketi bir araya getirdi.

Böylelikle Festival maskotunun adı KLAKEDİ oldu. Ankaralılar klakedi’yi önümüzdeki günlerde her yerde görme imkanı bulacak ve Klakedi’yle tanışacak.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Beyaz Bant - Das Weisse Band - The White Ribbon (2010) Ejderha Dövmeli Kız - The Girl With The Dragon Tattoo (2012) Alemde 1 Gece (2016) Katil Bebek Geri Döndü - Charlotte The Return (2019) Gece Vurgunu - Nightcrawler (2014) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024)

Leave a comment