DAVID FINCHER
Dövüş Kulübü’nden facebook’a

ALTIN PORTAKAL ve FİLMEKİMİ DOSYALARI
Festival takipçilerine yol haritaları

ÇOĞUNLUK
Seren Yüce ile Venedik’ten ‘Geleceğin Aslanı’yla dönen filmine dair

CHRIS MARKER
Terk edilmiş imajlar bütünü

TRUE BLOOD
Edepsiz vampirler sterillere karşı

Aylık Sinema Dergisi Altyazı’nın Ekim sayısının kapağında David Fincher’ın facebook’un yaratıcısı Mark Zuckerberg’in hayatını beyazperdeye taşıdığı Sosyal Ağ (The Social Network) yer alıyor. Fincher’ın bu son projesinin vizyona girmesine kısa bir süre
kalmışken, dergide kapsamlı bir yönetmen portresine yer veriliyor. Fincher’ın sinema serüvenini baştan sona kat ederek Sosyal Ağ’ı Fincher’ın anlam dünyası içerisinde bir yere oturtmaya çalışan bu portre yazısı, Fincher’ın facebook fenomenine olan ilgisi üzerine kafa yoruyor. Bunu yaparken de, Yedi (Se7en), Oyun (The Game), Dövüş Kulübü (Fight Club) ve Zodiac gibi Fincher sinemasının önemli basamaklarında ortak olan noktaları arıyor.
Altyazı’nın 99. sayısının önemli bir bölümü Ekim ayının iki vazgeçilmez festivali Antalya Altın Portakal ve filmekimi’ne ayrılmış durumda. 11 sayfalık Altın Portakal dosyası festivalin bu seneki özel bölümlerine odaklanıyor: Arkadaş, Ağıt, Zavallılar ve Umut gibi
filmleri yeni kopyalarıyla festivalde gösterilecek olan Yılmaz Güney, adına bir toplu gösterim düzenlenecek olan Emir Kusturica, Antalya’da ‘Onur Ödülü’ alacak olan Safa Önal’ın senaryosuna imza attığı Yeşilçam klasiği Vesikalı Yarim ve erken dönem sinema örneklerinin yer aldığı ‘Pelikülün İzinde’ bölümü dosyanın öne çıkan başlıkları arasında. Altyazı yazarlarının filmekimi programında yer alan ve daha önce yurtdışındaki festivallerde görme şansına eriştikleri filmlere dair izlenimlerini paylaştıkları filmekimi dosyası ise, her yıl olduğu gibi yine filmekimi izleyicilerine mini bir rehber olma amacı taşıyor.
Ekim ayında gösterime girecek filmlerin ele alındığı ‘Vizyon’ sayfalarında ise genç yönetmen Seren Yüce’yle, Venedik Film Festivali’nde ‘Geleceğin Aslanı’ ödülünü kazanan ve bir ailenin öyküsü üzerinden Türkiye’nin orta sınıfına dair söz söyleyen filmi Çoğunluk hakkında yapılmış geniş bir söyleşi yer alıyor. ‘Vizyon’ sayfalarında ayrıca, festival takipçilerinin yakından tanıdığı İzlandalı yönetmen Dagur Kári’nin son filmi İyi Yürek (The Good Heart), Oliver Stone’un 1987 tarihli filminin devamı niteliğinde çektiği ve ABD’de yakın zamanda yaşanan borsa krizini arka planına taşıyan filmi Borsa: Para Asla Uyumaz (Wall Street: Money Never Sleeps) ve Belleville’de Randevu (Les triplettes de Belleville) ile gönüllerde taht kurmuş animasyoncu Sylvain Chomet’nin Jacques Tati’nin yıllar önce yazdığı bir senaryodan uyarladığı Sihirbaz (L’illusionniste) hakkında kaleme alınmış yazılar yer alıyor. Annemi Öldürdüm filmiyle geçtiğimiz ay derginin kapağına taşınan genç yönetmen Xavier Dolan ise derginin bu ayki sayısına bir söyleşiyle konuk oluyor.
Altyazı’nın en çok ilgi gören bölümlerinden olan ve sinema tarihinin kısmen gölgede kalmış başyapıtlarının konu edildiği ‘İkinci El’ köşesi bu ay, birçoklarının La jetée’nin yönetmeni olarak bildiği Chris Marker’ın 1977 yapımı Le fond de l’air est rouge (Grin Without a Cat) adlı filmine ayrılmış durumda. Marker’ın ‘terk edilmiş imajlar bütünü’ olarak tarif edilebilecek bu filmi, sinemanın tarihsel olanı temsil etme şekillerine farklı açılardan bakmak için de oldukça fazla imkân sunuyor.
Derginin bir başka uzun soluklu bölümü ‘Dizi Film Kuşağı’nın bu ayki konuğuysa, son dönemlerin gözde dizilerinden, Amerikan taşrasının yeknesak hayatını vampirler aracılığıyla karıştırıp bulandıran True Blood oluyor.
Derginin Ekim sayısında ayrıca, Ağustos ayında kaybettiğimiz usta Fransız yönetmen  Alain Corneau’nun sinemasını tanıtan bir yazının bulunduğunu da belirtelim.
Altyazı’nın 99. sayısında yer alan diğer filmlerden bazıları ise şunlar: Ustura (Robert Rodriguez), Şeytan (John Erick Dowdle), A Takımı (Joe Carnahan), John Rabe (Florian Gallenberger), Paris’te Son Konser (Radu Mihaileanu), Ejderha Dövmeli Kız (Niels Arden
Oplev).

100. sayı için okurlara çağrı:
Kasım ayında 100. sayısına ulaşacak olan Altyazı, geçtiğimiz ay okurlarına yaptığı çağrıyı yineliyor ve onlardan, 100. sayı şerefine çıkarılacak özel sayıda yer almak üzere, Altyazı’nın hayatlarında kapladığı yere dair kısa fikir ve anekdotlarını konu başlığına ‘100. Sayı’ yazarak altyazi@altyazi.net adresine göndermelerini rica ediyor.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (19. hafta):
MAKKA: Cinn-i Azap (2024) Gece Avı - Bloodline Killer (2024) Süper Ajan Bernard: Görev Mars - Bei Ken xiong 2: Jinpai tegong (2024) Süper Köpekler - The Barkers Pursuit of Adventure (2024) Görücü (2024) Çingene Kızı Zeugma (2024) Beyaz Eşya (2024) Kırmızı Pabuçlar - The Red Shoes: Next Step (2024) Maymunlar Cehennemi: Yeni Krallık - Kingdom of the Planet of the Apes (2024) Düşmanların En İyisi - Best of Enemies (2024)
Arşivden Seçkiler:
Hedefim Sensin (2018) Maşa ile Koca Ayı: Yepyeni Maceralar - Masha i Medved 3 (2019) CM101MMXI Fundamentals (2013) Çingene Kızı Zeugma (2024) Prensim - Mon Roi (2016) Baldan Acı - More Than Honey (2013)

Leave a comment