“…Karanlık bir gecede,bir çeşmenin ağzından akan damlalar gibi akıp geçti zaman” Tam otuz üç yıl önce dört öğrencisi ile birlikte Safranbolu Evi’nin yaralanış acısını Bu dizelerle dile getiriyordu Suha Arın. “Safranbolu’da Zaman” belgesel filmi, önce Safranbolu’yu yıkılmaktan, yok olmaktan kurtardı.Daha sonra hem yurt içinde hem de Yurt dışında tanınmasında çok önemli rol oynadı. Halen televizyon kanallarımızda gösterilip üniversitelerimizdeki etkinliklerde açılış filmi olarak oynatılmaktadır.

Çoğu zaman farkına varamadığımız zamanın akışı,beş buçuk yıl önce bu evrensel sanatçı da aldı aramızdan. Geride her birisi “Kültür Mirasımıza” dönüşen ellinin üzerinde belgesel film ve yetiştirdiği çok sayıda değerli yönetmen, gazeteci ve akademisyen bırakarak.

Suha Arın tarafından başlatılan ve kesintisiz olarak sürdürülen “Uluslar Arası Altın Safran Belgesel Film Festivali” nin 24-26 Eylül tarihlerinde bu yıl onuncusu düzenleniyor. Uluslar arası bir nitelik de kazanan festival etkinlikleri kapsamında 26 Eylül 2009 Cumartesi günü, “Suha Arın Kültür ve Sanat Merkezi” nin açılışı da yapılacak. Bu Kültür Başkentinin ilk konaklarından olan, tarihi doku içinde yer alan ve geçtiğimiz yıllarda restore edilen “Mektepçiler Konağı” nda, Safranbolu Sevdalısı Suha Arın’ın almış olduğu ulusal ve uluslar arası ödülleri, çalışma masası, kütüphanesi gibi eşyalarının yanı sıra “Safranbolu’da Zaman”  belgesel filmini çektiği Kamera ve bu filme ait materyal de sergilenecek.

Bugüne kadar geleneksel anlayışını sürdürmüş olan Altın Safran Belgesel Film Festivaline  başkan Dr. Necdet Aksoy da gereken önemi göstermiş olup bu yıl 24–25–26 Eylül 2009 tarihinde 10. su gerçekleşecek olan Uluslar Arası Altın Safran Belgesel Film Festivalinde değerli belgeselcilerin katkılarıyla hazırlanan belgesel filmler, festival süresince taşev ve Cinci hanı otelde gösterilecektir. Bu yıldan itibaren Başkan Dr. Necdet Aksoy festivalin kültür ve sanat anlayışını vurgulamak için festival süresince daha fazla belgesel film gösterilerine ağırlık verilecektir.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (20. hafta):
Yurt - Dormitory (2024) Alem-i Cin 5: Azap (2024) Tombul Mombul Takımı: Sırt Sırta - Combat Wombat: Back 2 Back (2024) Dünya Malı Eksi Bir (2024) Birader - Shaqow (2024) Düşmanların En İyisi - Best of Enemies (2024) Yeter Artık (2024) Eclipse (2024) Becky'nin Gazabı - The Wrath of Becky (2024) Ziyaretçiler: Bölüm 1 - The Strangers: Chapter 1 (2024) Üç Silahşörler: D'Artagnan - The Three Musketeers: D'Artagnan (2024) Hayali Arkadaşlar - Imaginary Friend (2024)
Arşivden Seçkiler:
Korkunç Bir Film 5 / Scary Movie V (2013)  Başımıza Gelenler - Life As We Know It (2010) El Cin (2013) Çatışma – Clash (2017) Astronot Willy: Macera Gezegeni - Terra Willy: Planete Inconnue (2019) Yola Geldik: Komedi Mafya (2016)

Leave a comment