MADIMAK’TAN SONRA, “MENEKŞE’DEN ÖNCE”;
ALTIN PORTAKAL’IN AÇILIŞ FİLMİ ANTALYA’YI SARSTI!

Gazeteci yazar Soner Yalçın’ın, Sivas katliamını anlatan “Menekşe’den Önce” adlı belgeseli; 7 Ekim 2012, Pazar günü AKM Perge Salonu’nda 49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin açılış filmi olarak gösterildi! Yalçın’ın, Oda TV davasından tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderilmeden önce çekimlerine başladığı, daha sonra isteği üzerine arkadaşları tarafından tamamlanan, Altın Portakal’ın ilk galası “Menekşe’den Önce”; izleyenleri gözyaşlarına boğarken, film tüm salon tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı.

2 Temmuz 1993’te, şeriat yanlısı köktendinciler tarafından, Alevilere karşı gerçekleştirilen Sivas katliamında, 12 yaşındaki oğlu Koray’ı ve 15 yaşındaki kızı Menekşe’yi kaybeden Hüsne Kaya, hayata tutunabilmek için yine Menekşe adını verdiği bir evlat dünyaya getirir. Menekşe büyüyünce, hiç görmediği abla ve ağabeyini yakından tanımak, yaşananları öğrenmek ister. Menekşe’nin, Lütfiye Aydın’ın, katliamı anlattığı kitabıyla başlayan bilgiye yolculuğu; katliamdan kurtulanları ve olayın tanıklarını tek tek ziyaret etmesiyle devam ederken, izleyiciyi de yaşanan vahşetle yüzleşmeye götürür.

Çoğunluğu Müslüman laik bir ülkede din, dil, etnik köken ayrımı yapmadan, eşit hak ilkesini, düşünce özgürlüğünü savunup, her türlü sansüre karşı duran aydınların, ölüme neden ve nasıl gittiğinin bilinmesi amacıyla çekilen “Menekşe’den Önce”; Sivas katliamının günü olanları, sonrasında yaşananları Menekşe’nin gözünden aktarıyor. Adeta bir Ortaçağ ayaklanması olan bu trajik katliamın belgeseli“Menekşe’den Önce”; gerçekleri yoğun ve son derece çarpıcı, duygusal bir bakış ile izleyiciye aktararak kamuoyunda farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

Unutturmamak, zihinsel çürümelere izin vermemek amacıyla yapılan “Menekşe’den Önce” belgeselinin fikir sahibi ve yönetmeni Soner Yalçın; yaklaşık 2 yıldır cezaevinde tutuklu olmasına karşın, sahip olduğu toplumsal sorumluluk nedeniyle, kendisi başında olmasa da filminin tamamlanmasına karar verdi. Böylece proje, bir grup arkadaşının çabaları ile tamamlandı ve filmin ilk gösterimi; Sivas davası, zaman aşımına uğrama tehlikesi altında 20. yılına girerken, 2 Temmuz 2012 günü gerçekleştirildi. Düşünceleri nedeniyle hedef gösterilen ve yargılanan bir başka aydın sanatçı Fazıl Say da, belgeselin tamamlanıp izleyiciye sunulabilmesi için besteleriyle katkıda bulundu.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (18. hafta):
Umudunu Kaybetme - The Old Oak (2024) Grabuna (2024) Üç Günlük Dünya (2024) SOBE: Sakallı Bebek (2024) Hanna ve Minik Canavarlar - Hanna And The Monsters (2024) Çocuk Kalbi (2024) Tarot - Horrorscope (2024) Tereddüt Çizgisi (2024) Bakkal Amca: Mahmut Tuncer (2024) Sinemada İtiraz Ediyorum (2024) Şahsi Meselemiz Merkez Üssü Hatay (2024) Küçük Prens Karlar Ülkesi - The Swiss Adventure (2024) Back to Black (2024)
Arşivden Seçkiler:
Kule Soygunu - Tower Heist (2011) Tetikçiler - Looper (2012) Çifte Soygun - Flypaper (2012) Ateşle Oynayanlar - Treat Me  Like Fire (2019) Bonibomlar: Kediler Peşimizde - Barkers: Mind the Cats! (2023) Çift’lik Bank: Tosun Firarda (2018)

Leave a comment