ABORJİNLER, DİJİRİDU İLE TÜRK HALK MÜZİĞİNDE…

Avustralya yerlileri Aborjinler, Türk Halk Müziği ile Dijiridu aracılığı ile tanıştı. Türk Halk Müziği Sanatçısı Özgür Akdemir, ilk solo albümü olan “LEYLE”de geniş enstrüman yelpazesinde dijiriduyu da kullandı.

Gaziantep’ten Fethiye’ye, Erzurum’dan Hacıbektaş’a Türkiye’nin dört bir yanından seçme türkülerin yer aldığı albüm geçtiğimiz günlerde müzik severlerle buluştu.

NAZIM’IN DİZELERİ, VOLKAN KONAK’LA DİLE GELDİ
Aranjörlüğünü Tanju Okan ve Funda Arar gibi isimlerle de çalışan Prof. Dr. Adnan Koç’un yaptığı albümün prodüksiyon ve yönetmenliğini ise Yrd. Doç. Cihan Yurtçu yaptı. Albüme sanatçı Volkan Konak da seslendirdiği Nazım Hikmet şiiriyle destek verdi. Konak, sözü Ö. Melda Gürbey’e müziği ise Nurettin İlhan’a ait olan “Leyle” adlı eserde Nazım Hikmet’in “BUGÜN PAZAR” şiirini seslendirdi. Albüme de adını veren parçada Volkan Konak, sanatçı Özgür Akdemir’e eşlik de ediyor.

DİJİRİDU’DAN KAVAL’A HEPSİ BU ALBÜMDE…

Albümün dikkat çekici özelliklerinden biri de kullanılan zengin enstrüman yelpazesi… Özgür Akdemir’in büyük emek vererek ortaya çıkardığı albümde batı enstrümanlarının yanı sıra Avustralya yerlilerinin (Aborjinler) yerel enstrümanı “dijiridu”dan, Asya halk çalgılarından “kaval”a kadar birçok enstrüman, zengin bir çeşitliliği oluşturacak şekilde kullanıldı. Albüm, bu yapısıyla son yılların en dikkat çekici halk müziği albümlerinden olmaya da aday…

İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Adnan Koç ve Yrd. Doç. Cihan Yurtçu’nun da aralarında bulunduğu geniş bir teknik ekibin uzun süreli bir çalışmasının ürünü olarak ortaya çıkan albümün repertuarı da otantik motiflerden yararlanılarak oluşturulmuş özgün bestelerden ve Anadolu’nun birçok bölgesinden derlenen eserlerden oluşturuldu.

HEM ALAYLI HEM OKULLU HALK MÜZİĞİ SANATÇISI

Aslen Sivaslı bir ailenin çocuğu olan Özgür Akdemir, saz ile çok küçük yaşlarda tanışmış. Babası da bir Türk Halk Müziği sanatçısı olan Akdemir, uzun yıllar radyo ve televizyonlarda Türk Halk Müziği üzerine programlar yapmış. Türkülere gönül vermiş birçok isimle birlikte çalışan Özgür Akdemir, son olarak da “RENGAHENK TÜRKÜLER” projesinin genel koordinatörlüğünü üstlenmişti. İçerisinde bulunduğu sanat çevresi ve aileden aldığı sanat eğitimi nedeniyle alaylı özellikleri taşıyan genç sanatçı aynı zamanda halen İ.T.Ü. Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Ses Eğitimi Bölümü öğrencisi.

Poyraz Müzik çatısı altında Tahir Bakal’ın yapımcılığını üstlendiği albüm, Poyraz Müzik ve Artvizyon etiketiyle, Esen Satış & Pazarlama’nın da dağıtımıyla müzik marketlerdeki yerini aldı.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (20. hafta):
Yurt - Dormitory (2024) Alem-i Cin 5: Azap (2024) Tombul Mombul Takımı: Sırt Sırta - Combat Wombat: Back 2 Back (2024) Dünya Malı Eksi Bir (2024) Birader - Shaqow (2024) Düşmanların En İyisi - Best of Enemies (2024) Yeter Artık (2024) Eclipse (2024) Becky'nin Gazabı - The Wrath of Becky (2024) Ziyaretçiler: Bölüm 1 - The Strangers: Chapter 1 (2024) Üç Silahşörler: D'Artagnan - The Three Musketeers: D'Artagnan (2024) Hayali Arkadaşlar - Imaginary Friend (2024)
Arşivden Seçkiler:
Aklımı Oynatacağım - Los Amantes Pasajeros (2013) Sevimli Ejderha Kokonat - Der Kleine Drache Kokosnuss – Coconut: The Little Dragon (2015) Yaşamın Ritmi - Sound of Noise (2011) Uzay Köpekleri - Space Pups (2023) Hayvanlar - Animals (2022) Beni Sevenler Listesi (2022)

Leave a comment