24 Aralık 2010 da ülkemizde gösterilmeye Başlanacak Olan “Tangled-Karmakarışık”  ın Prodüksiyon Notları:
Walt Disney Pictures, gelmiş geçmiş en eğlenceli ve heyecan verici hikâyelerden biri olan “Tangled”la (Karmakarışık) karşımızda. Krallığın en çok aranan –ve en etkileyici- eşkıyası Flynn Rider gizemli bir kulede saklanırken, o kulede yaşayan güzel ve cesur, 20 metre uzunluğunda altın sarısı saçları olan Rapunzel tarafından esir alınır. Yıllardır hapsedildiği kuleden çıkma yolları arayan Flynn’i esir alan meraklı kız, yakışıklı hırsızla bir anlaşma yapar ve alışılmadık ikili, süper-polis bir atın (adı Maximus), aşırı korumacı bir bukalemunun (adı Pascal) ve sevimsiz bar haydutlarının da olduğu aksiyon dolu bir maceraya doğru doludizgin yelken açar.

Walt Disney ve Pixar Animation Studios’un baş kreatif sorumlusu John Lasseter şöyle diyor: “‘’Tangled’ (Karmakarışık) harika karakterlerle dolu ama aynı zamanda içinde bolca aksiyon ve duygusallık var. Disney’in klasik zengin ve dramatik duygusunu yansıtacak benzersiz bir dünya ve hikâye yaratmanın yanı sıra yenilik ve mizah da kattık. Böylece seyirci, daha önce bilgisayar
animasyonlarında hiç görmediği şeylerle karşılaşacak. Film ekibi, Disney’in mirasına katkıda bulunan bir dünya yarattı ve bizi aynı zamanda yepyeni de bir alana taşıdı.”
Yapımcı Roy Conli ekliyor: “Henüz kendilerinin kim olduğunu bilmeyen iki insanın harika bir hikâyesi bu. Film süresince kaderlerini öğreniyorlar. Biz, daha önce gördüğümüz basmakalıpları yıkmak istedik. Flynn, birçok yere gidip birçok şey görmüş bir karakter. Rapunzel, koruma altında, naif ama zeki, hiçbir yere gitmemiş, hiçbir şey yapmamış ve hiçbir şey görmemiş bir kız. Flynn, Rapunzel’i kendini daha net görebileceği bir yere götürüyor; Rapunzel de Flynn’i, hayatta yaptığı bazı hataları değiştirebileceği bir yere götürüyor. Birlikte birbirlerinin eksiklerini tamamlıyorlar.”
Lasseter, Disney’in 50’nci animasyon filmi için stüdyonun iki saygın yeteneğini göreve getirdi. Animasyon sektörünün yükselen yıldızları Nathan Greno ve Byron Howard, klasik Disney animasyon filmlerinin yanında yerini alacak ve modern seyircilerin büyük keyif alacağı bir film bir başka film yaratmak için bir araya geldi. “A Bug’s Life” (Bir Böceğin Yaşamı) ve “Cars” (Arabalar) filmlerinin de yönetmeni olan iki Oscar® ödüllü (“Toy Story,” (Oyuncak Hikayesi) “Tin Toy”) Lasseter, bunu başardıklarını belirtiyor. “Onlar, gördüğüm en yetenekli genç yönetmenlerden. İnanılmaz bir hikâye anlayışları var ama ben, onların en çok mizah anlayışlarını seviyorum. Bir Disney filmini Disney filmi yapan özellikleri çok iyi anlıyorlar. Walt Disney hep şöyle demiştir: ‘Her kahkahada, gözyaşı olmalı’. Onlar, Disney klasikliğine tazelik ve modernlik katıyor.
“Klasik Disney animasyon filmi gibi görünüyor ama aynı zamanda 3 boyutlu bir bilgisayar animasyon filmi. Yani daha önce yaptıklarımıza hiç benzemiyor.”
Howard, Walt Disney Animation Studios’un 2008 animasyon komedi macerası, dünya çapında 300 milyon dolardan fazla gelir elde eden ve iki Altın Küre® adaylığı (En İyi Animasyon Film ve En İyi Özgün Şarkı) ve bir de En İyi Animasyon film dalında Oscar® adaylığı alan “Bolt” filmini yönetmişti. Greno, 1996 yılında Walt Disney Animation Studios’a katıldı ve hikâye bölümünde 10 yıldan fazla çalıştı. 2008 filmi “Bolt”un hikâye süpervizörüydü ve 2009 yılının beğenilen  kısa animasyon filmi “Super Rhino”nun yazarı ve yönetmeniydi.
İnanılmaz insan ve hayvan karakterleri, muhteşem setleri –saraylardan kulelere, ormanlardan barlara- ve bir sahnesinde 46 bin fenerin yandığı görkemli görsel efektleriyle “Tangled” (Karmarışık), Walt Disney Animaton Studios ve bilgisayar animasyonu dünyası için de teknik ve sanatsal açıdan bir kilometretaşı olan, her yaştan seyircinin beğeneceği modern bir komedi.
Greno şöyle diyor: “Seyirciler, içinde Rapunzel’in olduğu bir filmden neler bekleyeceklerini bilebilirler ama biz bağ kurulabilecek, yenilikçi ve farklı bir film olması için bunu bambaşka bir hale getirdik. Byron ve ben, klasik Disney filmlerini çok seviyoruz ve 50’lerin havalı ve retro görünümüne geri dönmek, onu modern hikâye anlatımıyla birleştirip hız, aksiyon ve mizah katmak istedik. Bu, bu tarz bir hikâyeye yepyeni bir katman katıyor.”
Howard ekliyor: “Bu filmin kapsama alanı devasa –at kovalamacaları,kılıç savaşları, hapishaneden kaçmalar ve sel baskınları var. Hikâye bize günümüz sinemacılığı duyarlılıklarını, klasik bir hikâyeye koyma fırsatını tanıdı. Son derece komik ve zeki Dan Fogelman da yazarımız oldu. Flynn’e hayat verdi, Rapunzel’e dâhice bir kurnazlık kattı, Gothel Anne’ye alaycı bir tabiat etkledi. Onsuz bunu yapamazdık.”

“TANGLED”DA (KARMAKARIŞIK) KİM KİMDİR?

Yönetmen Byron Howard’a göre “Tangled” (Karmakarışık) “aksiyon, Maximus adında rol çalan bir at ve asla unutmayacağınız renkli karakterlerle dolu bir macera hikâyesi.”
Yapımcılar inanılmaz karakterler yarattıkları konusunda hemfikir. Lasseter şöyle diyor: “Karakterler, tüm ilgiyi üzerlerine topluyor.”

RAPUNZEL hayatı boyunca bir kulede saklı yaşamış olsa da başı dertte bir genç kadın değildir. 20 metrelik altın saçı olan bu kız korua altındaki hayatından bıkmış ve maceraya hazırdır. Yakışıklı bir hırsız onun olduğu kuleye sığınınca hayatının anlaşmasını yapar, birçok sırrı oraya çıkaracak muhteşem, heyecan verici bir yolculuğa çıkmak için kuleden ayrılır. Rapunzel’i seslendiren Mandy Moore şöyle diyor: “Disney’in hikâyeye imzasını atacağını biliyordum. Gerçekten de çok komik ve iç açıcı bir hikâye. Rapunzel; cesur, enerjik, meraklı bir genç kadındır.  17’sini bitirip 18’ine girmek üzeredir. Tam da bu önemli doğum günü
aşamasında onunla karşılaşırız. Hayatı boyunca bir kulede yaşamıştır ama son derece tutkulu, yaratıcı ve dünyayı araştırmaya meraklıdır. Karşısına çıkan her şeye karşı açıktır. Maceradan anlar. Hayatı boyunca gerçek dünyaya adım atmayı ve her doğum gününde beliren ışıklar hakkında daha çok şey öğrenmeyi hayal etmiştir. Filmde yoğun bir kadın gücü teması işlenmiştir. Rapunzel, sandığından daha güçlüdür.
Kendine çok güvenen FLYNN RIDER’ın en büyük hayranı kendisidir. En zorlu durumlardan bile zekâsı, çekiciliği ve yakışıklılığı sayesinde çıkacağına inanır. Flynn, hayatının golünü atacağı o son fırsatı yakalamanın peşindedir. Saçma bir şekilde uzun bir saça sahip tuhaf Rapunzel’le tanıştığında her şeye sahip olmaya hiç bu kadar yaklaşmamıştır. Kuledeki bu kızla alışılmadık bir ittifak kuran Flynn, hayatının macerasına atılır. Flynn’i seslendiren Zachary Levi onun için şöyle diyor: “O,cesur bir eşkıya. Ama onu allak bullak etmeleri çok hoşuma gidiyor. O, bencil bir hırsız ama çok da çekici bir adam. Bu filmde komedinin büyük bir yeri var. Bu da çok eğlenceli.”
Kontrolcü, çıkarcı ve fazla korumacı olsa da Gothel Anne, Rapunzel’in anne bildiği tek kişi. Rapunzel’i bebekken kaçıran ve kule de büyüten Gothel yalnızca kendisinin Rapunzel’in büyülü saçlarına erişimi olmasını garanti altına almıştır. O, bunu, kendisinin gençlik kaynağı olarak kullanmaktadır. Ödüllü tiyatro sanatçısı Donna Murphy, Gothel’a ses veriyor: “Onun dünyası, Gothel anne.  Anlarsınız ya” diyor Murphy. İstediğini almak için ne gerekiyorsa yapacak. Gerçi kendi Gothel Anne kriterlerine göre Rapunzel’i sevmeye bile başladı aslında. O tam bir dram kraliçesi. Onun burnu büyük tavırlarının yanı sıra aslında mütevazı bir yanı da var. Rapunzel esprilerini komik bulmasa da o kendini müthiş sanıyor. Bir anda değişebilecek biri olmasını da bir kadın oyuncu olarak çok seviyorum.”
“Bence Gothel Anne belli açılardan klasik bir Disney kötü karakteri” diye devam ediyor Murphy. “Gerçi psikolojik açıdan sofistike şeyler de var – hem bu hikâyeye hem de bu zamana uygun.”
Lasseter şöyle diyor, “Bir hikâyenin iyi bir kötü karakteri olunca çok heyecanlanıyorum. “Tanged” (Karmakarışık) filminde de Gothel Anne adında harika bir kötü karakter var. Tiyatral. Müthiş. Yıkılıyor. Yaratılan gelmiş geçmiş en iyi kötü karakterlerden.”
Muhafız Birliği Komutanı’nın atı MAXIMUS, aranan suçlu Flynn Ryder’I yakalamayı kendine misyon edindi. Korkusuz at, diğer korumaların gitmeyi reddettiği yerlere giderek Flynn’i yakalamak için tehlikeye meydan okuyor. Bu “sağlam polis”i bu adamı yakalamaktan hiçbir şey alıkoymayacak gibi. Maximus Rapunzel’le tanışınca kalbi yumuşar ve dünyayı farklı görmeye başlar. Amansız bir takip olarak başlayan şey, güzel bir dostluğun başlangıcı olabilir. Attan ziayde kopek gibi davranan bu at, film ekibine göre bütün dikkatleri üstünde topluyor. Greno şöyle diyor: “Daha önce hiç böyle bir animasyon at görmediniz. Bu karakterle yeni ve zekice bir şey yapmak istedik.”
Rapunzel’in tek gerçek dostu onun sessiz, renk değiştiren yardımcısı PASCAL. Pascal, küçük bir bukalemun olabilir ama Rapunzel’in hayatında büyük bir rolü var. Rapunzel’in sırdaşı, koçu ve amigo lideri olan Pascal, onun kuleyi terk etme kararının arkasındaki itici güç. Bu cesaret verici Rapunzel’e destek olan dost, büyük bir gizemin anahtarını taşıyor olabilir. Howard anlatıyor: “Pascal,
Rapunzel’in arkadaşı ve yardımcısı. Küçük yeşil bir bukalemin. Rapunzel’in umutlarını ve hayallerini paylaşabileceği birine ihtiyaç duyduğumuz için bu karakter ortaya çıktı. Farklı bir şey yapmak isteğimizden Pascal doğdu. Aslında animasyon ekibimizin üyelerinden Kelly Lewis’in bukalemunu Pascal’dan esinlenerek yarattık bu karakteri. Film jeneriğinde kavgacı bukalemun olarak adı geçiyor. Pascal, Rapunzel’in Jiminy Cricket’ı gibi. Çok cesur ve izlemesi çok eğlenceli bir karakter.

STABBINGTON KARDEŞLER hırsızlıkları ve kavgaları yüzünden krallığın en çok aranlar listesinin tepesinde bulunan eşkıyalar. Göz bandı olmayan Stabbington (seslendiren Ron Perlman) bu iki eşkıyanın tek konuşan üyesi. Bu ikisi, kelimelerden ziyade kendilerini yumruklarıyla anlatmayı tercih ediyor. Bu kaslı ve tehditkâr ikili, Flynn Rider’ın eski suç ortakları ve tek bir şeye odaklanmış durumdalar: Kurnaz Flynn Rider’dan kazık yediklerine çok öfkelenen kardeşler ona bunun bedelini ödetmeye ve çalınan malları tekrar ele geçirmeye kararlı.
Çok az sayıda eşkıya HOOKHAND (seslendiren Brad Garrett) kadar tehditkâr ve sağlamdır. Kimse onun elini nasıl kaybettiğini bilmiyorum ve aklı selim hiç kimse bunu öğrenmek için onun yanında kalmıyor. Hookhand’in kancası için büyük planları var – onu nasıl kullanacağını biliyor: güzel müzik yapmak için. Aslında hayali günün birinde bir konser piyanisti olmak.
Kabul edelim: BIG NOSE THUG bardaki en yakışıklı eleman değil. Hatta şişlikleri, çürükleriyle ona bakması bile güçtür. Ama kabına bakarak bir kitabı değerlendiremeyeceğiniz gibi, bir eşkıyayı da yaralarına bakarak değerlendiremezsiniz. Aslında onun iç dünyası, Big Nose’u eşkıyaların “en güzeli” yapıyor. Umutsuz bir rolantik olan bu eşkıyanın tek bir şeyi bulma hayali var: Gerçek aşk. Belki günün birinde onun tipini değil de içini ve altın kalbini görebilecek şanslı bir kadın bulabilir. Big Nose’u Jeffrey Tambor seslendiriyor.
M.C. Gainey’nin seslendirdiği MUHAFIZ BİRLİĞİ KOMUTANI, atı Maximus gibi kararlı. Ama onun kadar etkin değil.
Korkusuz VLADAMIR’e tek bir bakış en sağlam adamı bile titretir. Ama bu korkutucu tipi size yanıltmasın. Richard Kiel’ın ses verdiği Vladimir, özel bir hobisi olan kalbi temiz biri: Seramik boynuzlu at koleksiyonu yapıyor.
Paul F. Tompkins’in seslendirdiği, barın en küçüğü SHORTY, son sözü söylemeyi seviyor. O son söz her zaman çok da tutarlı olmasa da.
Eşkıyalar arasında koca kaslı ve kötü huylu, aslında bir terzi olan kabadayı KILLER,  yeşil baş parmaklı sağlam yapılı eşkıya TOR ve zırhtan ziyade mutfak önlüğüyle kendini daha rahat hisseden ürkütücü eşkıya ATTILA var. Uzmanlığı ne mi? Küçük kekler.

RAPUNZEL’İ AÇMAK: YÖNETMENLER NATHAN GRENO VE BYRON HOWARD KLASİK HİKÂYEYİ MODERNLEŞTİRİYOR
Rapunzel’in hikâyesi Disney’deki usta hikâye anlatıcıların eskiden beri ilgisini çekmiştir. Hikâye 1940’lardan bu yana Walt Disney’in kendisi tarafından geliştirilmektedir. Yönetmenler Byron Howard ve Nathan Greno “Tangled”ın (Karmakarışık) beyaz perdeye taşınma sürecini hızlandırdı.
Howard anlatıyor: “Nathan, biz yönetmen koltuğuna oturmadan önce hikâye üzerinde çalışıyordu ve Rapunzel’de oluşmaya başlayan kıvılcımı gördü. Bu, filmle ilgili ilk konuşmayı yapmamıza vesile oldu. Kendimize ‘Bu karakter kim ve onu ne kadar çabuk kuleden çıkarırız’ diye sorduk. Hikâyeyi onun götürmesi gerektiğini biliyorduk. Film boyunca kuleye tıkılıp kalırsa hiçbir yere varamayacağımızı biliyorduk. Bu, karakterin yerini belirleme sürecimizi çok etkiledi.”
Greno ekliyor: “Onu daha dinamik bir karakter yapmak istedik. Yani onu dengeleyecek başka bir karaktere ihtiyacımız vardı. Onun dengi bir karaktere, bu tuhaf ve akıllı kız karşısında tek başına durabilecek bir karaktere ihtiyacımız vardı. Rapunzel çok zeki ama dünyadan pek bir haberi yok. Kısıtlı bir dünya görüşü var ve dışarıda neler olduğunu pek bilmiyor. O dalgalanan ışıkları group
onların ne olduğunu bulmak istiyor. İşte o zaman Flynn Rider devreye giriyor. O, bu dünyayı biliyor. Çok zeki bir adam ve dünyanın nasıl işlediğinin farklında. Film süresince ikisi, birbirlerinin eksiklerini tamamlıyor.”
Yapımcıların hikâyeyi şekillendirmesine yardım eden kişiler arasında hikâye şefi Mark Kennedy ve senarist Dan Fogelman da (“Bolt,” “Cars” (Arabalar) vardı. Howard ve Greno’yla birlikte çalıştılar ve John Lasseter’dan da önemli kreatif katkılar aldılar. Böylece film heyecan verici yeni bir yön aldı ve iki karakterin heyecan verici macerasına dönüştü.
Mark Kennedy anlatıyor: “John, filmin seyircileri büyülemesini istedi. Onun için Rapunzel’in çok güçlü bir karakter olması çok mühimdi. Kuledeki hayatı hoş olmamalı, korkutucu olmalıydı. Bize, Rapunzel’in bir kral ve kraliçenin lozo olduğunu ve şartlar ne olursa olsun cesurluğun onun doğasında olduğunu söyledi. Biz de bu eğlenceli, ilginç ve seyircilerin vakit geçirmek isteyeceği karakterleri bulmak için yola çıktık.”
Fogelman ekliyor: “Nathan ve Byron en baştan beri hikâyeyle ne yapmak istedikleri konusunda çok netti. Onlar bilgisayar grafiği animasyonuna uyabilecek klasik bir Disney hikâyesini yepyeni bir şekilde anlatmak istiyordu. Yani karakterlere ve komedi unsuruna 21’inci yüzyıl duyarlılığı katacak ama seyircinin Disney filmlerinde sevdiği özellikleri de dâhil edecektik. İşin anahtarı, doğru dengeyi tutturmaktı.
Fogelman sözlerine şöyle devam ediyor: “Flynn için doğru sesi ve tonu bulmak ve onu eğlenceli yapmak muhtemelen bizim için en büyük zorluktu. Filmde küçük akıl oyunları oynayıp diğerleriyle dalga geçtiğinde performansı zirvede oluyor. Başkası eğlenmese bile kelimelerle eğlenen bir karakter o. Onda Cary Gran vari bir hava var. İçten içe aslında o kayıp birr uh. Ne istediğini ve kim olduğunu bilmiyor.”
Howard şöyle diyor: “Film, hikâye geliştikçe Rapunzel ve Flynn hikâyesine dönüştü. Bu iki farklı insanın filmi oldu. Benzersiz kimyalarının, nasıl büyüdüklerinin ve bu sayede nasıl daha iyi insanlar olduklarının anlatıldığı bir film.”
Greno ekliyor: “Rapunzel o kadar ilginç ve harika bir karakterdi ki, ona ayak uydurabilmesi için Flynn’i daha ilginç kılmalıydık. Bazı anlarda Flynn, Rapunzel’den daha ilginç bir karakter oluyordu. O zaman da Rapunzel’in tonunu artırıyorduk. Ama bu sayede, iki karakterin de çıtasını yükselterek, onları çok güçlü karakterler hâline getirdik. Bu filmin Rapunzel’siz olmayacağı kesin. Ama bu denklemden Flynn Rider’ı çıkarırsanız da olmaz. İki karakter de bu filmin olması için bize lazımdı.”
Howard şöyle diyor: “Flynn Rider’ı Disney’deki gelmiş geçmiş en yakışıklı en çekici erkek başrol yaptık. Çok araştırdık. Stüdyodaki tüm hanımları ‘seksi adam toplantısı’na çağırdık. Beğenilen yakışıklı adamların resimlerini getirdik. İnternetten, kitaplardan ve kadınların cüzdanlarından resimler topladık.
Sevdikleri ve sevmedikleri konusunda çok netlerdi.”
“Ama,” diye uyarıyor Greno, “bu kadınlar gördükleri en seksi adamların resimlerini astılar, sonra da onların kusurlarını saymaya başladılar.”
“Herkes darmadağın oldu. Kimse kusursuz değildi” diyor Howard. “Bir erkek olarak bulunması zor bir toplantıydı. Kendimizi berbat hissederek toplantıdan çıktık. Ama tüm bu bilgileri tek bir yakışıklı ve çekici karakter oluşturmak için kullandık.”Muhteşem erkeği yarattık.”
Greno’nun karakterde çok etkisi olmuş. “10 seferden dokuzunda, günlük çekimlerde Nathan,, grubun önünde durur, nasıl yapıldığını gösterirdi” diyor Howard. “Bu karakter ona çok doğal geldiği için işin çoğunu o yaptı. Zachary Levi ekibi katıldığında, o da başka bir katman ekledi. Storyboard’ları alıp tekrardan yaptık. Tekrardan yazdık. Biri bir karakteri üstlendiği zaman, kafanızda o sesi duyabiliyordunuz ve fikriniz oluşuyordu.”
Yapımcı Conli ekliyor, “Bu filmin en müthiş yanı Nathan ve Byron ile çalışmak oldu. Baştan yaratılması gereken bir hikâyeyle geldiler. Çabucak değişiklikleri yapıp onu müthiş bir hale getirdiler. Nathan’ın özünde olan hikâye anlatabilme yeteneği ve Byron’ın eğlence ve animasyon anlayışı, onları “Tangled”ın (Karmakarışık) idealler yönetmenleri yaptı. Karakterleri çok iyi anlamışlardı ve ekibin geri kalanıyla çok iyi iletişim kurmuşlardı. Böyle genç ve fetenekli sinemacılarla çalışmak çok heyecan vericiydi. Karşılığını aldık.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (20. hafta):
Yurt - Dormitory (2024) Alem-i Cin 5: Azap (2024) Tombul Mombul Takımı: Sırt Sırta - Combat Wombat: Back 2 Back (2024) Dünya Malı Eksi Bir (2024) Birader - Shaqow (2024) Düşmanların En İyisi - Best of Enemies (2024) Yeter Artık (2024) Eclipse (2024) Becky'nin Gazabı - The Wrath of Becky (2024) Ziyaretçiler: Bölüm 1 - The Strangers: Chapter 1 (2024) Üç Silahşörler: D'Artagnan - The Three Musketeers: D'Artagnan (2024) Hayali Arkadaşlar - Imaginary Friend (2024)
Arşivden Seçkiler:
Vice (2015) Düşler Fabrikası - Dreambuilders (2022) Sekiz Yüz - The Eight Hundred (2020) Elmalar - Apples (2021) İhtiyar Adam ve Silah - The Old Man & the Gun (2019) Kıvırcık: Ay Macerası - Blackie & Kanuto: Una Aventura Lunatica – Black to the Moon (2015)

Leave a comment