Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Türkiye’de ilk kez Bursa’da gerçekleştirilen Avrupa Müze Forumu’nun (EMF) toplantılarına Tayyare Kültür Merkezi’nde başlandı.

Lüksemburg Prensesi Sibilla’nın değerlendirme komitesinde bulunduğu EMF Bursa 2009’a 26 ülkeden 100’ü aşkın müze, kurum ve kuruluşu temsilen 200 kişi katıldı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, açılış konuşmasında, Bursa’da tarihi değerlerin öne çıkarılarak kentin açık hava müzesi haline getirileceğini söyledi.

REHBER KENT BURSA

Başkan Altepe, “Bursa, tarihinde Bitinya’dan Roma’ya Bizans’tan Osmanlı İmparatorluğu’na kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış bir kent. Doğu ile Batı’nın kültür köprüsü kurduğu Bursa’da geleceğe katkı sağlayacak çalışmalarımıza devam edeceğiz. Dünün bugünle buluşma mekanları olan müzeler, edebiyata, kültüre, sanata ve medeniyete ışık tutmaktadır” dedi. Avrupa Müze Forumu’nda yer almanın Türkiye açısından çok sevindiriciği olduğunu belirten Başkan Altepe, müze kültürünün geliştirilerek, müzelerin kentlerin olmazsa olmazları arasında yer alacağını belirtti. Bursa’da müzekent oluşumunun önemini vurgulayan Başkan Altepe, “Bursa’daki yaşayan mekanlar son birkaç yılda ayağa kalktı. Çarşımız, hanlarımız, hamamlarımız, aşevlerimiz, sanat köprümüz, medreselerimizle Bursa, Türkiye’de rehber seçilmiştir. Bundan sonra da müzelerin gelişmesi ve yayılması için gerekeni yapacağız. Her konuda ve her branşta medeniyet kentine yakışır müzeler geliştirilip, Bursa’nın örnek bir kent olmasına çalışacağız. EMF yetkililerinin deneyimlerinden de yararlanacağız” diye konuştu.

“BURSA, TANINMAYAN BİR CEVHER”

Bursa Vali Yardımcısı Ali Kamil Başar da EMF’nin Bursa’da yapılmasının isabetli bir karar olduğunu belirterek, “Bursa, tarih ve kültür açısından özellikle yurtdışında pek tanınmayan bir cevher. Medeniyetlerin bize bıraktığı mirası korumak insanlık görevimizdir. Kültürleri birbirlerine yaklaştıran toplantılara ve organizasyonlara Bursa Valiliği olarak desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

‘AÇIK HAVA MÜZESİ’ PROJESİNE EMF’DEN DESTEK SÖZÜ

EMF Başkanı Stephen Harrison ise konuşmasında bu yıl 32.’si düzenlenen forumun Bursa’da kapsamlı bir organizasyonla gerçekleştirildiğini söyledi. Harrison, “Toplantılarımızla Avrupa’daki müzecilik alanındaki gelişmeleri takip ediyoruz. Yıllar geçtikçe Türkiye, EMF’nin gelişiminde önemli rol oynayacaktır. Bu yıl foruma 26 ülke katılıyor. Yarışmada 52 aday var ve bu adayların 30’u sunum yaparak çalışmalarını tanıtacak” dedi.

EMF’nin hedeflerini de anlatan Harrison, “Bursa’da forum sayesinde çok önemli dostluklar kuracağız. Yarışmada kazanıp kazanmamaktan ziyade burada kurulacak arkadaşlıklar çok önemli. Ayrıca toplantılarımızı da yaptığımız Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi ile Tayyare Kültür Merkezi çok özel mekanlar. Bursa’nın kültürel alanda ne kadar ileride olduğu görülüyor. Başkan Altepe’nin de söylediği gibi Bursa’nın açık hava müzesi olması noktasında EMF olarak gereken desteği göstereceğiz” şeklinde konuştu.

EMF Yönetim Kurulu Başkanı Wim van der Wieden de Türkçe olarak hitap ettiği konuklara, rahatsızlığı nedeniyle ‘EMF Bursa 2009’a katılamayan Belçika Kraliçesi Fabiola’nın mesajını okudu. Konuşmaların ardından Avrupa Müze Forumu 2009 aday müzelerinin mülakatlarının İngilizce sunumları yapıldı

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (20. hafta):
Yurt - Dormitory (2024) Alem-i Cin 5: Azap (2024) Tombul Mombul Takımı: Sırt Sırta - Combat Wombat: Back 2 Back (2024) Dünya Malı Eksi Bir (2024) Birader - Shaqow (2024) Düşmanların En İyisi - Best of Enemies (2024) Yeter Artık (2024) Eclipse (2024) Becky'nin Gazabı - The Wrath of Becky (2024) Ziyaretçiler: Bölüm 1 - The Strangers: Chapter 1 (2024) Üç Silahşörler: D'Artagnan - The Three Musketeers: D'Artagnan (2024) Hayali Arkadaşlar - Imaginary Friend (2024)
Arşivden Seçkiler:
Firardayız (2017) Amman Hocam 2 - Les Profs 2 – Serial Teachers 2 (2016) Labirent: Alev Deneyleri - Maze Runner: The Scorch Trials (2015) Gökten Bir Uydu Düştü - Le Skylab (2012) Kasabanın Yenisi / New in Town (2009) Hayallerin Ötesinde - Imagine (2013)

Leave a comment