Antidepresanların şeker gibi kullanılması Acı Reçete’nin doğmasına sebep oldu
Side Effects’de, Rooney Mara kocasının hapisten çıkışını bekleyen ve depresyonda olan bir kadını canlandırıyor.

LOS ANGELES – Önemli güvenlik uyarısı: İlacın yan etkileri arasında ağız kuruluğu, bulantı, baş ağrısı, kaygı, endişe, tedirginlik ve uykusuzluk olabilir.
Peki ya cinayet?
Antidepresanların artık şeker gibi kullanılması, bu konuyu Hollywood için çekici bir hale getirdi. “Side Effects / Acı Reçete” adlı bu film Traffic, Ocean’s 11 gibi filmlerin yönetmeni Steven Soderbergh tarafından yönetildi ve Türkiye’de Nisan 2013’de Pinema Filmcilik tarafından vizyona sokuluyor. Filmde Rooney Mara, Jude Law, Channing Tatum ve Catherine Zeta-Jones gibi ünlü oyuncular rol alıyor.
Ünlü yönetmen Soderbergh’in emekli olduğunu ve Acı Reçete’nin kendisinin son filmi olacağını duyurması bir hayli dikkat çekici oldu. Kendisi ile gerçekleştirdiğimiz telefon görüşmesinde, artık resim yapacağını, kitap yazacağını, sahne ya da televizyon işleri ile ilgileneceğini belirtti.
Son zamanlarda Hollywood’un “The Hobbit: An Unexpected Journey “ gibi fantezilerle dolu filmler ile “Promised Land” gibi mesajını insanın gözüne sokan filmlere göre Soderbergh’in son filmi olacak Acı Reçete belki de türünün son örneklerinden biri olacak.
Tahmin edileceği üzere Acı Reçete / Side Effects ismi bile bugün bu tip ilaçlara bağımlı olan milyonlarca insana antidepresan ilaçları hatırlatıyor. Zoloft, Prozac, Wellbutrin, Effexor – bu ilaçların hepsinin ismi filmde geçiyor.
Rooney Mara tarafından canlandırılan kocasının hapisten çıkmasını bekleyen sadık eş Emily Taylor’ı, Channing Tatum ise insider tradingden hapse giren eşini canlandırıyor. Emily bir yandan çok sevinçli olmasına rağmen, bir yandan endişeli ve depresyonda.
Manhattan’lı bir psikiyatristi canlandıran Jude Law ise Emily’i Ablixa ile tedavi eder. Ablixa, gerçek ilaçları model alarak üretilmiş hayali bir ilaç ismidir. Filmde Catherine Zeta Jones Jude Law’ın meslektaşını canlandırıyor.
Ama olaylar kullanma talimatlarındaki uyarılar gibi kötüleşir.
Filmin yürütücü yapımcısı olan Dr. Sasha Bardey, “İlaçlardaki yan etkileri yaşayıp her şeyi yapabilen insanlar gördüm” diyor. Psikiyatrist Dr. Sasha Bardley aynı zamanda New York Üniversitesi Langone Medical Center’da klinik psikoloji eğitimi veriyor.
Filmin hikayesi Dr. Bardey’nin Bellevue Hapishane Hastanesi’nde yaşadığı tecrübelerden ortaya çıkıyor. Dr. Bardey, 20 yıl boyunca durumu çok ağır olan hastalarla çalışmış ve hatta hastaların bir kısmı tedavi için Rikers Adası Hapishanesi’ne gönderilmiş. “Side Effects” yazarı Scott Z. Burns Bellevue’da bir süre kalmış ve Dr. Bardey ile arkadaş olup çalışmalarını inceleme fırsatı bulmuş.
Amerikan nüfusunun antidepresanlara olan ilgisinin hızla artmasını göz önüne alarak, Dr. Bardey ve Scott Z. Burns psikiyatri ile suçun kesiştiği bir film oluşturmaya karar vermişler.
“Herkesin problemlerine hızlı bir şekilde sonuç aradığı bir Dünya’da yaşıyoruz” diyen Dr. Bardey, insanların antidepresanları her derde deva olarak gördüklerini söylüyor. Fakat hastalarda bu ilaçların yan etkisini de gözlemleyen Dr. Bardey, bu ilaçların yan etkilerinin çok fazla olduğunu savunuyor. Kendilerinin iyileştiğini sanan hastaların bu ilaçların yan etkileri ile aslında birkaç ay öncesine döndüklerinde bu ilaçları almayacak kadar sağlıklı olabileceğini düşünmeye başladıklarını iddia ediyor.
Soderbergh filmlerinden “Contagion” yazarı olarak bilinen ve “An Inconvenient Truth” filminin de yapımcısı olan Burns, senaryoyu yazar ve filmin adını “Bitter Pill” olarak düşünür. Proje Disney Miramax’a geçer. Miramax’ın prodüksiyonu durdurması ve satılmış olması ile beraber alternatif bir finans kaynağı ufukta gözükmez.
Sonunda Soderbegh, Burns’e “Bu senaryoyu hep çok sevmişimdir. Bu filmi son filmim olarak ben yapsam nasıl olur?” diye sorar.
Bütçesi 20 milyon doların üstünde olan film için Soderbergh hayal kırıklıklarının ortasında çıkan bir film olduğunu söylüyor. Soderbergh’in piyanist Liberace ile ilgili olan filmi “Behind the Candelabra” dan sonra “Side Effects” gösterime girecektir.
“Side Effects” in başından beri ilaç satan büyük firmalar ile oluşabilecek sorunları önlemeye çalıştık. Burns “Diğer filmlerim ile karşılaştırdığımda avukatımla beraber telefon başında geçirdiğim en uzun süreydi”.
Dr. Bardey’nin yardımı ile “alipazone” bileşimi hayali bir marka ismi Ablixa’yı bulup sahte bir web sitesi bile oluşturduk. Kurduğumuz web sitesi şimdiden ilgi odağı olmuşa benziyor ki bir kadın internette bir sağlık forumunda “ Biri bu ilacı kullandı mı?” şeklinde yorum yapmış.
Film ayrıca hayali çalışma ilacı olan Delatrex’e değiniyor. Ama Dr. Bardey “Filmde geri kalan her şey gerçek” diyor.
Amerika İlaç Araştırma ve Üreticiler Birliği temsilcisi Kaelan Hollon “Side Effects” ekibinden kimsenin kendileri ile iletişime geçmediğini ve film ile ilgili herhangi bir bilgisi olmadığını söylüyor. Birliğin pazartesi günü yapmış oldukları açıklamada Amerika’da yaşayan 60 milyon ruhsal hastalığı olan hasta için 187 adet yeni ilacı geliştirildiğini söylediler.
Jude Law’ın karakteri suça tanık olmasına rağmen hastasının tedavisine devam ediyor. Dr. Bardey’e göre bu mümkün olmayacak bir şey değil.
Burns’e göre heyecan burada başlıyor. Bunu “Fatal Attraction” ve “Basic Instinct” gibi kışkırtıcı bir gerilim olarak yorumlayabiliyor.
Soderbergh’in kendisi bile topluluğa karşı konuşurken heyecanlanmasını engellemek için Inderal isimli ilacı kullanmış.
Bu ilacı “Bu bir mucize bir ilaç.” diye tamamlıyor.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (28. hafta):

Arşivden Seçkiler:
Siyah Kanarya - Canary Black (2024) YANGIN YERİ / WILDLIFE (2019) Panda: Sihirli Yol - Way Of The Panda - The   Prodigy (2011) Patron Gibi - Like a Boss (2020) Troller: Hep Beraber - Trolls Band Together (2023) Küçük Kardeşim Mirai - Mirai No Mirai (2019)

Leave a comment