93. Ödül törenin “En İyi Film Ödülü” Nomadland geceden 3 ödülle ayrıldı. Frances McDormand, Nomadland’de performansıyla En İyi Kadın Oyuncu seçilirken, Anthony Hopkins, The Father filmiyle En İyi Erkek Oyuncu oldu.

Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından 1929’dan bu yana verilen Oscar Ödülleri, bu yıl 93. kez sahiplerini buldu. Sinema dünyanın en prestijli ödülleri kabul edilen Oscar Ödülleri, bu yıl pek çok ödül töreni salgın nedeniyle sanal sahnede ve uzaktan bağlantı yoluyla yapılırken, yüz yüze bir etkinlik olarak düzenlendi. Pandemi dolayısıyla iki ay gecikmeli olarak yapılan 93. Oscar Ödülleri töreni, test ve sosyal mesafe önlemleri alınarak Los Angeles’taki iki ayrı mekanda gerçekleştirildi: Ödül töreninin geleneksel evi Dolby Tiyatrosu ve Union Garı. Resmi olarak bir sunucusu olmayan 2021 Oscar Ödülleri töreninde kırmızı halı geçidinin ardından sinema dünyasının en iyileri açıklandı.

Her yıl En İyi Film Ödülü gecenin sonunda açıklanırken, bu yıl daha erken açıklandı. En İyi Kadın ve Erkek Oyuncu ödülleri, gecenin sonuna saklandı. Ödül törenlerinin favori filmi Nomadland geceden 3 ödülle ayrılırken, David Fincher filmi Mank 4 Oscar ödülünün sahibi oldu. Amerikalı senarist Herman J. Mankiewicz’i konu alan Mank, en iyi film, en iyi erkek oyuncu ve en iyi yönetmenin de aralarında bulunduğu 10 dalda, en fazla kategoride aday gösterilen yapıt olmuştu.

Frances McDormand, Nomadland’de performansıyla En İyi Kadın Oyuncu seçilirken, Anthony Hopkins, The Father filmiyle En İyi Erkek Oyuncu oldu. McDormand üçüncü kez Oscar kazanırken, 83 yaşındaki Hopkins, Kuzuların Sessizliği’nden sonra ikinci kez En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ını kazanmış oldu. Bu ödül, Hopkins’e en yaşlı oyunculuk Oscar kazanan aktör unvanını da kazandırdı.

EN İYİ YÖNETMEN ÖDÜLÜ İKİNCİ KEZ BİR KADININ OLDU

En iyi yönetmen ödülüne ise Nomadland filminin yönetmeni Asya kökenli Chloé Zhao, Oscar tarihinde en iyi yönetmen ödülünü kazanan ilk Asyalı kadın yönetmen unvanını aldı.

Chloé, 93 yıllık Oscar Ödülleri geleneğinde en iyi yönetmen ödülünü alan ikinci kadın oldu.

Ödülünü kabul ederken yaptığı konuşmada, Chloé, “Bu ödülü, ne kadar zor olursa olsun içlerindeki iyiliğe ve birbirlerinin içindeki iyiliğe tutunmak için cesaret ve inanca sahip olanlar için alıyorum” dedi.

Bu yıl Oscar’da Chloé’nin yanı sıra Promising Young Woman filminin yönetmeni Emerald Fennell da aynı kategoride gösterilen ikinci kadın yönetmen olmuştu.

93. Oscar Ödülleri’ni kazananlar

EN İYİ FİLM: Nomadland
EN İYİ KADIN OYUNCU: Frances McDormand – Nomadland
EN İYİ ERKEK OYUNCU: Anthony Hopkins – The Father
EN İYİ YÖNETMEN: Chloé Zhao – Nomadland
EN İYİ GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ: Mank – Erik Messerschmidt
EN İYİ ORİJİNAL SENARYO: Emerald Fennell-Promising Young Woman
EN İYİ UYARLAMA SENARYO: Florian Zeller ve Christopher Hampton – The Father
EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU: Daniel Kaluuya – Judas and the Black Messiah
EN İYİ ULUSLARARASI FİLM: Another Round (Danimarka)
EN İYİ SAÇ VE MAKYAJ TASARIMI: Ma Rainey’s Black Bottom
EN İYİ SES: Sound of Metal
EN İYİ KOSTÜM TASARIMI: Ma Rainey’s Black Bottom
EN İYİ BELGESEL: My Octopus Teacher
EN İYİ GÖRSEL EFEKT: Tenet
EN İYİ KISA FİLM: Two Distant Strangers
EN İYİ ANİMASYON FİLM: Soul
EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU: Youn Yuh-jung – Minari
EN İYİ MÜZİK: Soul
EN İYİ ORİJİNAL ŞARKI: Fight For You – Judas and the Black Messiah
EN İYİ PRODÜKSİYON: Mank
EN İYİ KURGU: Sound of Metal
EN İYİ YAPIM TASARIMI: Mank
JEAN HERSHOL İNSANLIK ÖDÜLÜ: Tyler Perry – Perry Vakfı

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
ATATÜRK II 1881 - 1919 (2024) anne! - Mother! (2017) Kızkaçıran (2016) Snowden (2017) Ağustos Böcekleri ve Karıncalar (2017) Kedi (2017)