Gelecek Bakanlığı

“DÜNYANIN SONUNU HAYAL ETMEK KAPİTALİZMİN SONUNU HAYAL ETMEKTEN DAHA KOLAYDI.”

Çağdaş bilimkurgunun önemli ismi Kim Stanley Robinson’dan şimdiye kadar hayal edilmemiş bir iklim değişikliği tasavvuru: Gelecek Bakanlığı.

2025 yılında kurulan yeni organizasyonun amacı basitti: Dünyadaki canlıları korumak ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak. Kısa süre sonra bu kuruluş “Gelecek Bakanlığı” adını alacaktı.

Gelecek Bakanlığı, iklim değişikliğinin önümüzdeki on yıllar boyunca insanlığı nasıl etkileyeceğini mükemmel bir hikâyeyle birleştirerek anlatan bir “iklimkurgu”. Kıyamet sonrası bir dünyanın portresini çizmeden hem umutsuzluğa sevk eden hem de umut veren bir roman.

“Okuduğum en iyi bilimkurgu romanı.” – Jonathan Lethem

“Yakın gelecekteki Dünya’ya cesur ve insancıl bir bakış… Robinson, çevresel krizlerin ve jeomühendislik projelerinin gerçek ayrıntılarını, insanlığın felaket karşısında işbirliği yapma yeteneğinin kapsamlı ve iyimser bir portresine ustalıkla entegre ediyor. Bu bilimkurgu eseri, gezegenin geleceği hakkında endişelenen herkesin mutlaka okuması gereken bir kitap.”
– Publishers Weekly
Çevirmen: Akın Kazuk

Serap

“Aklımda dokunaklı romanları, kalbim hâlâ gözyaşları kaplı. Yapıtları rüya sevdalısı çok sayıda ruha hitap eden Max du Veuzit…” — RENÉ LELU

Max du Veuzit takma adıyla romanlar yazan Alphonsine Zéphirine Vavasseur, insan ruhunun en kırılgan yönlerini sade bir dille gözler önüne seren, popüler aşk romanlarıyla kadınların yazın dünyasında görünürlüğünü artıran, Fransız edebiyatının en üretken ve sevilen yazarlarından biriydi. En bilinen eserlerinden biri olan Serap’ta aile bağlarının önemini ve bu bağların gerisinde yatan sırların ağırlığını ele alıyor.

Hayatından memnun, kaygısız yaşayan Cylia, bir aile sırrını keşfetmesiyle kendini bambaşka bir gerçekliğin içinde bulur. Öğrendiği sır, onun hayata tutunduğu dalları birer birer kırarken, Cylia’yı sessiz bir çöküşe sürükler. Önceleri hayata neşe ve umutla bakan bu genç kadın gün geçtikçe solup
kendi içine kapanır.

Türk edebiyatının en büyük hikâye ustalarından Sait Faik Abasıyanık’ın, Max du Veuzit’in duygusal ve zarif dilini incelikle yansıtan çevirisiyle…

Horoz ile İnci Tanesi

“Krilov resmedilmeye değer bir ifade tarzına sahipti.”
— ALEKSANDR PUŞKİN

İvan Krilov, Rus edebiyatının en büyük fabl yazarlarından biri olarak tarihe geçmiştir. Hayvanlar üzerinden toplumsal sorunları ele alan Krilov, eserlerinde ahlaki dersleri alaycı bir dille aktarır. Rus halkının kültürel dokusunu ve günlük yaşamını başarıyla yansıtan yazar, Ezop ve La Fontaine gibi ustalardan ilham alsa da özgünlüğüyle edebiyat dünyasında kendine sağlam bir yer edinmiştir.

Kuşaklar boyu hem çocukların hem de yetişkinlerin ilgisini çekmeye devam eden fabllar Krilov’un eşsiz tarzı ve Tarık Dursun K.’nın Türkçe anlatımıyla hem kalbinize dokunacak hem de aklınızda iz bırakacak.

Olsa Olsa Dünya

Hayatın içindeki kısacık anlardan büyük öyküler topluyor Güzin Ayan Olsa Olsa Dünya’da. İnsan olmanın dayanılmaz sancısına, aşkın yıkıcı tavırlarına, yaratma eyleminin hem öldüren hem de can veren hâllerine bulayarak var ediyor kahramanlarını. Yurdundan göçen yurduna dönüyor bu öykülerde, evlatlar aileleriyle yüzleşiyor, tomar tomar kâğıtlar sahibini bulmak için sandıklarda bekliyor, kadınlar imgelerin peşinde, yazdıkça yazıyorlar.

Olsa Olsa Dünya, son derece yalın ama aynı zamanda okurunu muamma dolu yaşama karşı kışkırtmak için hazırlanmış bir ilk kitap.

“Kendimi daha nasıl oyalayacağımı bilmiyordum. Tramvayın sinyal düdüğünü duydum, kaç durak kalmış diye kapı üzerindeki durakları saydım. Yolum uzundu, bu yabancı ve suskun kalabalık içinde eve varana kadar daha çok oyalanacaktım. Hikâyemi kendime anlatamayacak, kendime yine geç kalacaktım.”

Bir Cinayet Antolojisi – Çelenk Tanzim ve Tertip Sanatı

Bir başka polisiye roman mümkündü… ve yazıldı!

Orhan Kemal Roman Armağanı (2016) sahibi İbrahim Yıldırım, bu kez ülkemizdeki polisiye roman anlayışını değiştirecek bir eserle çıkıyor okurlarının karşısına: Özgün biçimi ve üslubuyla Yıldırım’ın ustalık eserlerinden biri sayılabilecek Bir Cinayet Antolojisi – Çelenk Tanzim ve Tertip Sanatı, zamanın acımasızlığı karşısında sözün hakkını inançla savunan yalnız bir adamın sesine çağırıyor bizi. Üç ayrı mekânda, beş ayrı zamanda, seanslar hâlinde kaydedilen konuşmaların çözümlenmesiyle kurgulanan metin, gizemli bir defterin peşindeki anlatıcının sesiyle kuşkulu ölümlerin izini sürerken serüvenin kendisinden çok, yazının serüvenine odaklanıyor. Geçmişten söz eden herkesin aslında şimdi’nin gerçeğine (de) dokunduğunu unutmadan…

“1867 yılında Sultan Abdülaziz onuruna Londra’da düzenlenen balo sırasında gerçekleşen ölümün yeniden ele alınmasının nedeni, 2018 yılından İstanbul’da bir terekede bulunan çok eski bir Defter’in hem o ölüme hem de ardından gerçekleştirilen diğer ölümcül olaylara dair kanıtlar sunmasıdır. Defter’in bir diğer özelliği ise 1907, 1908 ve 1917 yıllarında İstanbul’a üç kez gelen önemli ve çok ünlü bir suç öyküsü yazarı tarafından Büyük Londra Oteli’nde İngilizce kaleme alınmış olmasıdır.”

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (15. hafta):
Fena Halde Fiorella (2025) Cesur Yaga ve Sihirli Dünya (2025) Çakallarla Dans 7 (2025) ARMANDA (2025) Drop: Kabul Et veya Reddet - Drop (2025) Amatör - The Amateur (2025) Başlangıç - Inception (2025)
Arşivden Seçkiler:
Harold Fry'ın Beklenmedik Yolculuğu - The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry (2023) Salgın - Contagion (2011) Sıra Dışı - Freaky (2020) Kod Adı: Sosisli - Hot Dog (2018) Şeflerin Şefi (2021) Nanny McPhee Büyük Patlama - Nanny McPhee And The Big Bang (2010)