Arıların Uğultusu

Meksikalı yazar Sofía Segovia büyük yankı uyandıran romanı Arıların Uğultusu’nda devrimin eşiğindeki bir ülkede bir ailenin talihini değiştirecek güce sahip gizemli bir kahramanın hayret verici hikâyesini anlatıyor.

İhtiyar dadı Reja bir gün köprünün altına terk edilmiş, kime ait olduğu ve nasıl hayatta kalmayı başardığı bilinmeyen bir bebek bulur. Bebek, arıların oluşturduğu canlı bir battaniyeyle kaplanmış hâldedir ve bu yüzden de onunla ilgili birçok söylenti yayılır. Simonopio adı verilen ve evlat edinilen bebeğin gelişiyle birlikte Linares’teki herkesin hayatı altüst olacaktır.

Muammalara açık kapı bırakan insanların hikâyesinin anlatıldığı Arıların Uğultusu, tarihi olgulardan da beslenen, Meksika’nın zengin motifleriyle süslü, masalsı ve şiirsel bir eser.

“Son derece insani bir anlatıyı gizemle süslemesindeki yeteneğine bakılarak Latin Amerika’nın büyük yazarlarıyla, özellikle de Isabel Allende’yle karşılaştırılacak bir yazar.” – The Washington Post

“Sofía Segovia Meksika edebiyatının yeni sesi. Bu kitabın sayfalarında
Gabriel García Márquez’i anımsatan bir hava olsa da Sofía’nın kendine özgü büyülü gerçekçiliği de mevcut.” – Wendolín Perla

“Meksika’nın gerçekliği ile kurgunun bir araya geldiği, derinlikli bir aile destanı.” – El Nuevo Herald
Çevirmen: İdil Dündar

Manhattan Plajı

1994’te yayımlanan ilk romanıyla birlikte Amerikan edebiyatının yükselen yıldızlarından biri olarak gösterilen ve artık günümüzün en nitelikli kalemlerinden biri kabul edilen, İt Kopuk Takımı adlı eseriyle Pulitzer Ödülü ile birlikte Ulusal Kitap Eleştirmenleri Ödülü’nü kazanan başarılı yazar Jennifer Egan, 2018-2020 yılları arasında PEN Amerika’nın da başkanlığını yürüttü.

Egan’ın 2018 Andrew Carnegie Edebiyat Ödülü’ne layık görülen, Ulusal Kitap Ödülü’ne aday gösterilen eseri Manhattan Plajı ise New York’a nostaljik bir yolculuğa çıkarıyor bizi. Anna Kerrigan, 2. Dünya Savaşı’nda görev alan gemilerin bakımıyla ilgilenenler arasındaki ilk kadın dalgıçtır. Bir gece, çocukluğunda babası sayesinde tanıdığı gizemli Dexter Styles’la yine karşılaşır ve zamanında kayıplara karışan babasıyla ilgili bazı gerçekler su yüzüne çıkmaya başlar.

Manhattan Plajı, okurları geçmişe götürürken polisiye romanların heyecanını aratmayan unutulmaz bir tarihsel roman.

“Zengin, harikulade… Egan’da bir yazarda olması gereken bütün beceriler mevcut.” – USA Today

“Dünyayı Egan’ın gözünden görmek, dil aracılığıyla dünyaya yeni bir hayranlık duymaktır. Günümüz yazarları arasında ondan daha iyisini tanımıyorum.”
– George Saunders
Çevirmen: Tülin Er

13 Numaralı Oda

“Edgar Wallace’ın 13 Numaralı Oda romanında profesyonel dolandırıcılar çok, kahraman bile onlardan biri.” – The Spectator

Hapisten yeni çıkan Johnny Gray, eski dostu Peter Kane’i ziyaret ettiğinde o günün nice kötü olaya gebe olduğunu bilmemektedir. Kane ile karanlık bir geçmişi paylaşan polis katili Emanuel Legge de kendisini ziyaret etmek için tam o günü, kızının düğün gününü seçmiştir. Johnny Gray bir öfke kasırgası içinde, Kane’in biricik kızını emanet ettiği yeni kocası Binbaşı Floyd’un en uğursuz türden bir dolandırıcı olduğunu öğrenecektir. Yine de bu entrikaya dahil olan herkes, J. G. Reeder isimli bir dedektifin nefesini enselerinde hissedecektir.

1924’te yayımlanan 13 Numaralı Oda, polisiyenin unutulmazlarından J. G. Reeder serisinin ilk kitabı.
Çevirmen: Seda Çıngay Mellor

Cinayet Defteri

“1920’lerde Büyük Britanya’da satılan tüm kitapların dörtte birini sadece tek bir kişi kaleme almıştı: Edgar Wallace.” – Harry Pearson

J. G. Reeder gözleri iyi görmeyen, çekingen, sıradan ve pejmürde bir adam gibi görünebilir. Ancak görünüş yanıltıcıdır. Bu orta yaşlı adam savcılık için çalışırken sıradışı zihnini zorlayacak pek çok davayla karşılaşsa da hepsinin altından kalkmayı bilecektir.

Edgar Wallace, birbirinden ilginç sekiz vakanın yer aldığı bu öykü derlemesinde okurlara J. G. Reeder’ın zihnine sızmanın anahtarını veriyor.
1925’te yayımlanan Cinayet Defteri, polisiyenin unutulmazlarından J. G. Reeder serisinin ikinci kitabı.
Çevirmen: Seda Çıngay Mellor

Swamp Thing Efsanesi: 3. Cilt

ACIYI GÖMEMEZSİN. ACIYI UNUTAMAZSIN. ACI… GEÇMİŞTE BIRAKILAMAZ. TOPRAĞIN ALTINDA SAKLANAMAZ. GÖMÜLÜ OLAN ÖLÜ DEĞİLDİR. EKİLİ OLAN BÜYÜYECEKTİR.

1983 ile 1987 arasında, Alan Moore adındaki genç bir İngiliz yazar Amerikan çizgi roman dünyasında devrim yarattı. DC Comics’in Swamp Thing karakterinin yazarlığını üstlenerek görsel hikâye anlatıcılığında çıtayı belirledi ve çizgi roman dünyasındaki yansımaları günümüzde hâlâ devam eden devrimin ilk adımlarını attı. Moore’un sıradışı anlatım tarzı ve bu eşsiz karakterle Gotik korku türünde kaleme aldığı hikâyeler Stephen Bissette, John Totleben, Dan Day ve Rick Veitch gibi isimlerin akıldan çıkmayacak çizimleriyle bir araya geliyor ve ortaya çizgi roman dünyasının başyapıtlarından biri çıkıyor.

Alan Moore’un yazdığı Swamp Thing Efsanesi’nin 3. cildi #35-42 sayılarını bir araya getiriyor ve John Constantine, namıdiğer Hellblazer, ilk kez burada arzı endam ediyor. Stephen Bissette’in önsözüyle.

“Swamp Thing Efsanesi çizgi roman tarihine damgasını vurdu. Okuduğunuz zaman nedenini anlayacaksınız.” – Neil Gaiman

“Zekâ dolu, duygusal olarak etkileyici ve evet, çok eğlenceli.
Birinci kalite bir iş.” – Entertainment Weekly

“Çizgi romanın gerçek klasiklerinden biri.” – IGN
Çevirmen: Yankı Enki

Swamp Thing Efsanesi: 4. Cilt

DÜNYANIN ÜZERİNDE BİR KUŞ UÇUYORDU. RÜZGÂRIN NOTA ÇİZGİLERİ ÜZERİNDE, SADECE ENDER KULAKLARIN DUYABİLECEĞİ UYUMSUZ, KÖTÜ BİR NOTA. KUŞ UÇMAYA DEVAM ETTİ. GAGASINDAKİ İNCİNİN TADINI ANLATMAYA KELİMELER KİFAYETSİZ KALIYORDU.

1983 ile 1987 arasında, Alan Moore adındaki genç bir İngiliz yazar Amerikan çizgi roman dünyasında devrim yarattı. DC Comics’in Swamp Thing karakterinin yazarlığını üstlenerek görsel hikâye anlatıcılığında çıtayı belirledi ve çizgi roman dünyasındaki yansımaları günümüzde hâlâ devam eden devrimin ilk adımlarını attı. Moore’un sıradışı anlatım tarzı ve bu eşsiz karakterle Gotik korku türünde kaleme aldığı hikâyeler Stephen Bissette,
John Totleben, Stan Woch, Dan Day ve Rick Veitch gibi isimlerin akıldan çıkmayacak çizimleriyle bir araya geliyor ve ortaya çizgi roman dünyasının başyapıtlarından biri çıkıyor.

Alan Moore’un yazdığı Swamp Thing Efsanesi’nin 4. cildi #43-50 sayılarını bir araya getiriyor ve klasik “Ağaçlar Meclisi” ile “Son” öykülerini de içeriyor. Charles Shaar Murray ve Neil Gaiman’ın önsözleriyle.

“Swamp Thing Efsanesi çizgi roman tarihine damgasını vurdu. Okuduğunuz zaman nedenini anlayacaksınız.” – Neil Gaiman

“Zekâ dolu, duygusal olarak etkileyici ve evet, çok eğlenceli.
Birinci kalite bir iş.” – Entertainment Weekly

“Çizgi romanın gerçek klasiklerinden biri.” – IGN
Çevirmen: Nagihan Çakır

Buzdan Top

İşaret. Orta. Yüzük. Ve serçe. Bir kamyonet, dondurmalar, yanlış adreslere teslim edilen buz kalıpları. Kurmaca içinde kurmaca; var-yok aynaların labirentine açılan kapı.

Uğur Deveci, aslında aynı kaynaktan beslenen, nihayetinde aynı yatağa akan ama ayrı ayrı yol alıyor gibi görünen hayatların hikâyesini anlatıyor Buzdan Top’ta. Bir elin parmakları gibi bir arada tutuyor onları, yıldızlar kadar uzağa düşürüyor. Ustaca ördüğü kurguyu buzdan bir topa dönüştürüyor ve bir kedinin önüne koyulan yün yumağı gibi okurun avucuna bırakıyor. Buzdan Top, yazarını gülümseten, okurunu hayret ettiren bir aradalığımızın romanı.

“İnsan, bir günde yaklaşık on beş bin defa gözlerini kırpar, doksan bin nefes alır ve yaklaşık otuz beş bin karar verir. Yanlış nefes alması ya da sonradan pişman olacağı şekilde göz kırpması imkânsızdır fakat binlerce karar verirken sıkça hataya düşebilir. İnsan, hata yaptığını hemen fark etmez, fark ettiği zaman kabullenmez, ender olarak kabullendiğinde de verdiği karardan kolay kolay caymaz. Hem kendini hem de o kararın bedelini ödeyecek olan başka
kişileri akın kara olduğuna ikna ederek peşinden sürükler.
Tıpkı Fuat’ın o sabah yaptığı gibi.”

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Mr. Banks - Saving Mr. Banks (2014) Bobi: Dikenlerin Gücü Adına - Bobby The Hedgehog (2018) Godzilla (2014) Lego Ninjago Filmi - The Lego Ninjago Movie (2017) Zindan Adası - Shutter Island (2010) Hoca (2013)