Halk Adamı

Afrika edebiyatının en büyük ismi Chinua Achebe gerçekçi tarzda yazdığı ve çoğunlukla Batı’nın Afrika’yı kolonileştirmesi üzerine kaleme aldığı romanlarıyla her ne kadar yerel bir hikâye anlatsa da yarattığı karakterler ve kurgularıyla evrensel meselelere değinmeyi başaran nadir yazarlardan. 2007’de dünya edebiyatına yaptığı katkılardan dolayı Man Booker Uluslararası Ödülü’ne layık görülen Achebe’nin dördüncü romanı Halk Adamı ise yozlaşmış bir demokrasiyi anlatan çarpıcı bir eser.

Kültür Bakanı, eski öğretmen M. A. Nanga tam bir halk adamı olarak tanınmasına rağmen aynı zamanda sinsi bir fırsatçıdır da. Eski öğrencisi Odili, Nanga’yı ziyaret edince hayal kırıklığına uğrayıp siyasete atılır. Odili’nin idealizmi bir süre sonra arzularıyla çarpışacak, öğretmen ve öğrencinin rekabeti ülkelerini kaosa sürükleyecektir.

Nijerya’nın ilk askeri darbe teşebbüsünden günler önce yayımlanan Halk Adamı, Chinua Achebe’den beceriksiz bir yönetim ve çaresiz bir halka dair
ikaz niteliğinde bir roman.

“Achebe net gözlem yapabilen ama kahkaha atacak kadar da derin hisler besleyen bir aklın, tüm siyasetçiler ve gazetecilerden daha erdemli olabileceğini gösterdi.” – Time

“Acı olduğu kadar komik de bir hiciv eseri… Büyük ihtimalle Batı Afrika’dan çıkan en iyi roman.” – Anthony Burgess

Çevirmen: Nazan Arıbaş Erbil

Conan: Cilt 2

Conan: Cilt 2 ile Conan’ın maceraları sona eriyor!

Bizim dünyamızda; Atlantis’in çöküşünün sonrası ama bilinen tarihin öncesi. Birbiriyle sürekli savaş hâlinde olan devletlerin mahvettiği bir coğrafyada dünyaya geldi Conan. Kuzeyin acımasız topraklarında bir demir gibi dövüldü, sonra medeniyete ayak bastı. Bir hırsız olarak nam saldı, bir korsan olarak kayıp şehirler keşfetti, bir maceracı olarak bin bir farklı tehlikeye atıldı, bir komutan olarak büyük zaferler kazandı ve bir kral olarak devletlere hükmetti.

Fantastik edebiyatın en meşhur karakterlerinden barbar Conan, ilk yayımlandığı tarihten itibaren birçok yazara ilham verdi. Popüler kültürün de büyük bir parçası hâline gelen Conan’ın filmleri, oyunları, çizgi romanları yapıldı; pek çok yazar birçok macerasını kaleme aldı. Yazılmasının üzerinden onlarca yıl geçmesine rağmen Conan hâlâ okurların hayal dünyasını süslemeye devam ediyor.

Conan: Cilt 2’de Conan’ın maceraları kaldığı yerden devam ediyor. Bu derlemede Conan’ın maceracılık günleri ve Akilonya Kralı’yken başından geçen hadiseleri anlatan öykülere ek olarak Robert E. Howard’ın yazdığı tek Conan romanı olan Ejderhanın Saati’ni de bulabilirsiniz.

Çevirmen: Cihan Karamancı

Gramofon Avrat

Sabahattin Ali’nin öykülerinde aşk ve ölüm yan yanadır. Sadece öykülerinde mi? Kuyucaklı Yusuf’un sonunu düşünün, Kürk Mantolu Madonna’yı ya da…
Bu eserlerde aşkın çıkmaz sokaklarında ölümle karşı karşıya gelir Sabahattin Ali’nin karakterleri. Bu derlemede yer alan öykülerin ekserisinde aşk, ölüm getiriyor. Gramofon Avrat, Sabahattin Ali’nin 1927-1946 yılları arasında aşkı nasıl ele aldığını ortaya koymakla kalmıyor, yazarın aşka bakışının, aşkı tasvir edişinin ne denli bütün ve özgün olduğunu da kanıtlıyor.

“Yakıcı, kavurucu bir aşktı bu; beni deliye çeviren, geceleri sabahlara kadar sokaklarda dolaştıran bir aşk. Fakat onu bu hâle sokan biraz da bendim.
Aşkla tehlikeli bir oyuncak gibi oynamak istiyordum.”

Bizim Hikâye, Osmanlı’dan günümüze edebiyatımızda öykünün izini süren, öykücülüğümüzü var etmiş, geliştirmiş yazarların eserleri arasından en güzellerini, en başarılılarını, en önemlilerini belirli bir tematik bütünlük gözeterek ortaya koyan, 1850’lerden 1950’lere kadar bir asırlık öykücülüğümüzün verimlerini bir araya getiren bir kitap dizisi.

Bizim Hikâye dizisiyle birlikte, hem öykücülüğümüze dair bütünlüklü bir söz söylemek hem de yeni öykücüler keşfetmek üzere farklı yolculuklara yelken açıyoruz.

Haydi Etek Giyelim

“denizler göğe çarpmadan yürüyorlar gördün mü?
gece hırsız asıl, sırtımda hep ağaçların kökleri
dehlizlerde sıçanlar, suda kir, gökte martı
sormayın ulan artık allahı kim yarattı
yürüyorsa ayaklarınız balıklamak üzere
elleriniz tek seferde buluyorsa dalgayı
köşelerden dönüyorsanız sormayın işte

bulut yok ve karşıdan görünüyor şehrin ışığı
hele gökte, hele gökte köyler vardı her gece”

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (18. hafta):
Umudunu Kaybetme - The Old Oak (2024) Grabuna (2024) Üç Günlük Dünya (2024) SOBE: Sakallı Bebek (2024) Hanna ve Minik Canavarlar - Hanna And The Monsters (2024) Çocuk Kalbi (2024) Tarot - Horrorscope (2024) Tereddüt Çizgisi (2024) Bakkal Amca: Mahmut Tuncer (2024) Sinemada İtiraz Ediyorum (2024) Şahsi Meselemiz Merkez Üssü Hatay (2024) Küçük Prens Karlar Ülkesi - The Swiss Adventure (2024) Back to Black (2024)
Arşivden Seçkiler:
Başka Bir Yerde - Somewhere (2011) Ooops! Sevimli Tayfa - Ooops 2 – Ooops! The Adventure Continues (2022) Walter Mitty’nin Gizli Yaşamı - The Secret Life Of Walter Mitty (2014) David Copperfield’ın Çok Kişisel Hikayesi - The Personal History of David Copperfield (2020) Unutursam Fısılda  (2014) Evrim - Transcendence (2014)