İBB ŞEHİR TİYATROLARI’NDA BU HAFTA (3-8 Kasım 2020)
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 3-8 Kasım 2020 tarihleri arasında 14 oyunla seyirci karşısına çıkıyor.

Bu hafta sahnelenecek Şehir Tiyatroları oyunları: Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin, Zehir, Geçit, Ay Carmela!, Kısraklı Kadın, Uzlaşma, Bir Gün Ayakkabımın Teki, Elma Kurdu Kırtık.
Destek verilen misafir oyunlar: Merhaba, Bence Hiç Komik Değil, Çocukluğun Soğuk Geceleri, Angina Pektoris, Küskün Yüreklerin Türküsü, Karahindiba.

Bu hafta sahnelenecek oyunlar:

Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin
Bir ailenin üç kadını; anneanne, kız ve torun… Üçünün ortak yazgısı, aynı mekânda, dile gelenlerden daha çok içlerinden sessiz sedasız geçen cümlelerde gizli… Erkeklerin yalnız ve eksik bıraktığı yaşamlarında, birbirlerine tutunurken ve giderek birbirine benzerken, geçmiş, şimdi ve gelecek içiçe geçiyor. Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin, İstanbul fonunda Ayfer, Başak ve Melis’in hikâyesini anlatıyor. Kadının değişmeyen hikâyesini…

Murat Mahmutyazıcıoğlu’nun yazıp yönettiği oyunda Esin Umulu, Şebnem Köstem, Yeliz Şatıroğlu rol alıyor. Oyun, 3, 5 Kasım 2020 tarihlerinde Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde, 7 Kasım 2020 tarihinde Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde.

Zehir
Geçmişte yaşadıkları trajik kaybın ardından ayrılan çift, yıllar sonra bir araya gelmek zorunda kalır. Günlük sohbetle başlayan buluşma, acılı bir geçmiş hesaplaşmasına dönüşür.  Karşı tarafın da neler hissettiğine dair eksik bırakılan taşlar yerine oturur. Kadın ve erkek dünyasının bakış açısına odaklanan eser Hollanda’da oynanmasının ardından çeşitli dillere çevrilmiş; Amerika, İngiltere gibi ülkelerdeki tiyatrolarda sahnelenmiştir. Lot Vekemans’ın yazdığı oyunu Şaban Ol çevirdi. Oyunda Aslıhan Kandemir ve Eraslan Sağlam rol alıyor. Oyun, 3, 5, 7 Kasım 2020 tarihlerinde Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde.

Geçit
Çıktıkları yolculukta dağ başında mola veren bir ağa ve maraba, saklandıkları yerden kontrol noktasını izlerler. İki kişi arasındaki ilişki aslında insanlığın varlığından beri mücadele ettiği mülkiyetçilik ve ezen-ezilenlerin hikâyesinin özeti gibidir.

Cem Düzova’nın yazdığı Nihat Alpteki’nin yönettiği oyunda Covid-19 tedbirleri kapsamında 2 farklı sanatçı ekibi yer alıyor. Gürol Güngör ve Hasip Tuz’un rol aldığı ekip 3, 5 Kasım 2020 tarihlerinde Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde. Emre Narcı ve Müslüm Tamer’in rol aldığı ekip 7 Kasım 2020 tarihinde Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde.

Kısraklı Kadın
Londra’da bir hastanede bebek bekleyen bir kadının rüya ile gerçek, terkettigi Anadolu topraklarıyla Batı arasında bocalamalarını, büyülü bir ortamda sunan oyun, daha önce İngiltere, Almanya, İsveç ve Hollanda’da sahnelendi. Şimdi ilk kez Türkiye’de.

Leyla Nazlı’nın yazdığı Lerzan Pamir’in yönettiği oyunda Elçin Atamgüç, Pervin Bağdat, Gökçer Genç, Eylül Soğukçay rol alıyor. Oyun, 3, 5, 7 Kasım 2020 tarihlerinde Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde.

Ay, Carmela!
İspanya’da Milliyetçiler ve Cumhuriyetçiler arasında geçen iç savaş dönemini anlatan oyunda, iki varyete oyuncusu Carmela ve Paulino, Franco önderliğindeki Milliyetçiler tarafından rehin alınır. Belçite şehrinin işgalini kutlayan Milliyetçiler tarafından istemedikleri bir gösteriye zorlanırlar. Bu zorlamanın sonucunda içinde bulundukları savaşı, “gösteri yapılmalı mı, yapılmamalı mı?“ sorusuyla sanatı ve sanatçıyı sorgulamaları, işleri gereği güldürmeyi, eğlendirmeyi hedefleyen bu iki oyuncunun isyanları, gelgitleri, kayıpları anlatılır. Jose Sanchis Sinisterra’nın yazdığı, Yalçın Baykul’un çevirdiği, Naşit Özcan’ın yönettiği oyunda, Ada Alize Ertem, Çağatay Palabıyık, Deran Özgen rol alıyor. Oyun, 3, 5, 7 Kasım 2020 tarihlerinde Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde.

Uzlaşma
Bir süre önce ayrılan Anna ve Pierre artık bir çift olmasalar bile hala ebeveyndir ve oğullarıyla iletişim konusunda sıkıntı çekmektedirler. Bu nedenle sürekli birbirlerini suçlayıp tartışarak hem kendilerinin hem de çocuklarının yaşamını cehenneme çevirirler. Sonunda sorunu çözmek için aile mahkemesinin atadığı arabulucular eşliğinde uzlaşma toplantılarına katılmaya ikna olurlar. Toplantılar boyunca sadece ayrılan çift değil, olaya profesyonel olarak dahil olsalar da özel yaşamlarında benzer sorunlar yaşayan arabulucular İsabelle ve Jeanne da sarsıcı iç hesaplaşmalarla karşı karşıya kalır… Chloe Lambert’in yazdığı Aslı İçözü’nün yönettiği oyunda Kırmızı Ekipte: Gökçer Genç, Işıl Zeynep, Yeliz Şatıroğlu, Zeliha Bahar Çebi, Mavi Ekipte: Elvan Boran, Ercan Demirhan, Dolunay Pircioğlu, Mana Alkoy rol alıyor. Oyun, 5, 7 Kasım 2020 tarihlerinde Ümraniye Sahnesi’nde.

Bir Gün Ayakkabımın Teki (3+ Yaş)
Rengarenk bir mutfak… Ama her yer çok dağınık… Oyuncu mutfağı toplamaktan sıkılıp gitmeye karar verir ama ayakkabısının tekini bir türlü bulamaz. O da ne, önce ayakkabısının diğer teki, sonra mutfaktaki her şey konuşmaya başlar. Kayıp ayakkabı, Kaptan Cook’u aramaya gitmiştir ve kim bilir başından ne maceralar geçmektedir… Derya Yıldırım’ın yazdığı, Özgür Kaymak’ın yönettiği oyunda Derya Yıldırım rol alıyor. Oyun, 8 Kasım 2020 tarihinde Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde.

Elma Kurdu Kırtık (4-7 Yaş)
Elma Kurdu Kırtık 7 yaş altı çocuklara yönelik, kuklaların kullanıldığı, canlı müzik eşliğinde oynanan eğlenceli bir çocuk oyunudur. Haylaz bir elma kurdunun mükemmel elmayı bulmak için çıktığı yolculuğu anlatır. Sahip olduklarına değer vermeyen, çevresindekileri hor gören Kırtık bu yolculukta aradığı mükemmel elmaya ulaşmak yerine çok daha kıymetli bir şeyin farkına varır. Çocukların sosyal çevreleriyle olan ilişkilerine dikkat çeken oyun somut nesnelerle soyut kavramları ilişkilendirerek çocuğun algısını geliştirmeyi amaçlamaktadır. Çocuğun günlük yaşamında yaşadığı çelişkileri renkli bir hayal dünyasında yeniden yaratan oyun çocuğa kendi gerçekliğine dışarıdan bakabilme şansı verir. B. Çağatay Çakıroğlu ve Ö. Barış Bakova’nın yazıp B. Çağatay Çakıroğlu’nun yönettiği oyunda; Elyesa Çağlar Evkaya ve Seda Çavdar rol alıyor. Oyun, 8 Kasım 2020 tarihinde Sultangazi Hoca Ahmet Yesevi Sahnesi’nde.

Destek Verilen Misafir Oyunlar
Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi
Dostlar Tiyatrosu’nun oyunu Merhaba, 7 Kasım 2020 tarihinde Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde.
Sultangazi Hoca Ahmet Yesevi Sahnesi

Tiyatro Retorik’in oyunu Bence Hiç Komik Değil, 7 Kasım 2020 tarihinde Sultangazi Hoca Ahmet Yesevi Sahnesi’nde.
Kadıköy Haldun Taner Sahnesi
Seyyar Sahne’nin oyunu Çocukluğun Soğuk Geceleri, 3 Kasım 2020 tarihinde Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde.

Küçük Salon’un oyunu Angina Pektoris, 5 Kasım 2020 tarihinde Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde.

Tatavla Tiyatro’nun oyunu Küskün Yüreklerin Türküsü, 7 Kasım 2020 tarihinde Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde.

Ümraniye Sahnesi
Civil Production’un oyunu Karahindiba, 3 Kasım 2020 tarihinde Ümraniye Sahnesi’nde.
İyi seyirler…

Sahnelerde Alınan Covid-19 Tedbirleri
İBB Şehir Tiyatroları COVID-19 tedbirleri kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 23.06.2020 tarihinde yayınladığı genelgeye uygun olarak gereken önlemleri aldı. Kontrollü normalleştirme süreci için tiyatro salonları yeniden düzenlendi, sahnelenecek oyunlar yeni şartlara göre yeniden seçildi.
Oturma düzeni 1 dolu 1 boş olacak şekilde %50 doluluk olacak şekilde planlandı.
Maskesiz izleyicilerin salonda bulunmasına izin verilmeyecek.
Fuayelere her 4 metrekareye 1 kişi olacak şekilde, belirli sayıda seyirci kabul edilecek.
Salonların klima sistemi yeni şartlara uygun şekilde yüzde 100 temiz havayla çalışacak şekilde ayarlandı.
Salon girişlerinde ateş ölçümü yapılacak, dezenfektan bulundurulacak.
Fuayede beklemeyi ve kalabalık oluşumunu azaltmak için salon kapıları daha erken açılacak. Seyircilerimizin kademeli bir şekilde salona giriş yapmalarını sağlayacağız. Oyun sonrası çıkışta yığılma olmaması için acil çıkış kapıları da açılacak, izleyicilerimizin binalarımızdan çıkışları daha hızlı gerçekleştirilecek.
Oyundan 1 gün sonra, gerek seyircilerimizin gerekse sanatçı ve teknik ekipte görevli tüm çalışma arkadaşlarımızın kullandıkları alanlarda detaylı temizlik çalışması yapılacak ve dezenfekte makinesi ile dezenfeksiyon işlemi gerçekleştirilecek. Böylelikle bir sonraki seans için sahneye gelecek izleyicilerimize hijyenik bir ortam sağlamış olacağız.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (12. hafta):
Hüddam 4: Ahmer (2024) Evie (2024) Cesur Balina Katak - Katak: The Brave Beluga (2024) Sırrını Biliyorum (2024) Öldüm Bittim (2024) Sevmek Yüzünden (2024) İki Yüzlü (2024) Eflatun (2024) Queen Mary'nin Laneti - Haunting of the Queen Mary (2024) Ölümcül Sır - The Bricklayer (2024) BTOB TIME: Be Together the Movie (2024) Köylüler - The Peasants (2024) Demir Pençe - The Iron Claw (2024)
Arşivden Seçkiler:
Yenilmezler: Ultron Çağı - Avengers: Age of Ultron (2015) Tarla (2017) Mini Fenomen (2022) Göktaşı (2018) Obsesyon (2023) Elveda - The Farewell (2020)