5. KAUNOS ALTIN ASLAN TÜRK FİLMLERİ FESTİVALİ
31 Temmuz-06 Ağustos-2010
Gelecek nesillere kalıcı ve anlamlı bir şeyler bırakmanın en iyi yolunun sanat olduğunu düşünen derneğimiz bunu sağlamanın ve geniş kitlelere ulaşabilmenin sinema ve festivaller aracılığı ile gerçekleşeceğine inanıyor.
Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden birisi olan Köyceğiz, gerek coğrafi konumu gerekse barındırdığı tarih, çevre ve turizm zenginlikleriyle yurtiçi ve yurtdışında bir cazibe merkezi olarak değerlendirilmekte ve her yıl yerli yabancı çok sayıda ziyaretçisini ağırlamakta. Bu nedenle, Köyceğiz’de düzenlenen kültür sanat etkinlikleri Türkiye’nin tanıtımında etkin bir rol oynamakta, kültür ve sanat dünyamıza hareketlilik ve üretkenlik kazandırmakta…
Bu etkinlik vesilesiyle, sektör içerisinde bir devinim yaratılması ve yurtiçinden sinema sanatına gönül vermiş sanatçılar ile sinemaseverleri bir araya getirerek nitelikli filmleri izleme imkanının sunulması amaçlanmakta.
Festival, Türk Sinemasına katkı sağlamasının yanı sıra Köyceğiz’in yalnızca turizm merkezi değil bir kültür kenti olarak anılmasına katkıda bulunacak.
Sinema, herkesin aynı kaderi paylaştığı dünya gemisinde; farklı bir dille, sinema diliyle bizlere anlatıyor. Ve bu dili ortak bir tutku haline getirirken, neden ortak bir mekanda buluşulmasın diye düşünüldü. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, TRT, Köyceğiz Belediyesi ve Kültürler Arası Diyalog ve Transfer Derneği tarafından 31 Temmuz-6/Ağustos/2010 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan “5. Kaunos Altın Aslan Türk Filmleri Festivali ” başlıyor…
GÖSTERİLECEK OLAN FİLMLER
Kosmos
Yönetmen: Reha Erdem
Tür: Fantastik/Dram
Oyuncular: Türkü Turan, Sermet Yeşil, Korel Kubilay, Sabahat Doğanyılmaz, Hakan Altuntaş
Süre: 122’
Kosmos mucizeler yaratan bir hırsızdır. Dağlardan taşlardan, ağlayarak ve sanki birilerinden kaçar gibi gelir bu zaman dışı sınır şehrine. Şehre girer girmez nehirde boğulan bir küçük çocuğu kurtarır ve mucize yaratan insan olarak hemen kabûl görür şehirde. Kosmos’un gelmesiyle şehirde soygunlar ve mucizeler birbirini kovalarken, şehirliler Kosmos’un insanları iyileştirme gücünü keşfederler
Beş Şehir
Yönetmen: Onur Ünlü
Tür: Dram
Oyuncular: Bülent Emin Yarar, Beste Bereket, Ahmet Rıfat Sungar, İpek Erdem, Şebnem Sönmez
Süre: 87’
Beş Şehir, bir polis, bir tezgâhtar, bir öğretmen, bir seyyar satıcı ve 11 yaşında bir çocuğun, yaşamla, ölümle ve aşkla iç içe geçen hikâyesini anlatıyor
Son Cellat
Yönetmen: Şahin Gök
Tür: Dram
Oyuncular: Kadir İnanır, Atilla Saral, Turgay Tanülkü, Erol Demiröz
Süre:95’
Ülkenin askeri cunta ile yönetildiği bir dönemde hapse atılan savcı Yusuf (Atilla Saral) ile cinayetle yargılanan cahil bir köylünün, arabacı Cabbar’ın (Kadir İnanır) arasında kurulan dostluğun çerçevesinde karanlık bir dönemde geçen insanlık acıları, idam edenlerle idam edilenlerin dramı anlatılıyor.
Uzak İhtimal
Yönetmen: Mahmut Fazıl Coşkun
Tür: Dram
Oyuncular: Görkem Yeltan, Ersan Ünsal, Nadir Sarıbacak
Süre: 90’
Musa, İstanbul’a yeni gelen bir müezzindir. Galata’daki bir camide çalışmaya ve caminin ayarladığı bir dairede kalmaya başlar. Karşı dairesinde Clara adlı bir rahibe adayı oturmaktadır. Yakup ise aristokrat bir aileden gelen, sahaflık yapan bir İstanbullu’dur ve uzun yıllar önce birlikte yaşadığı kadından olan kızını aramaktadır.
Musa, Clara’yı ilk gördüğü andan itibaren onunla konuşmaya çalışır, onu takip eder. Yakup’la da böylece tanışır. Üç farklı insanın hayatı kesişirken, sadece İstanbul gibi bir şehirde yaşanabilecek olaylar yaşanır.
Deli Deli Olma
Yönetmen: Murat Saraçoğlu
Tür: Dram, Komedi
Oyuncular: Tarık Akan, Şerif Sezer, Zuhal Topal, Yeşim Ceren Bozoğlu
Süre: 100’
“93 Harbi” sonrasında Çar’ın Rusya’da yaşamasını istemediği Malakan kavminin bir kısmı Kars’a göçe zorlanır. Çocukken ailesiyle Rusya’dan göçen bir Malakan olan Mişka, ailesinden kalan piyano borcu yüzünden köyde ahır ahır dolaşıyordur. Karslı köy kızı Alma ise bu piyanoyu çalabilmek için adeta deliriyordur.
Mişka ve Alma arasında oluşan sıcak bir dostluk üzerinden köyün kendine has hikayeleri ortaya çıkar.Bir taraftan da Mişka’nın hiç kavuşamadığı, ailesinin aksine sinirli bir kadın olan Popuç vardır
Güneşi Gördüm
Yönetmen: Mahsun Kırmızıgül
Tür: Dram
Oyuncular: Mahsun Kırmızıgül, Sarp Apak, Altan Erkekli, Demet Evgar, Ali Sürmeli, Buğra Gülsoy, Erol Günaydın, Yıldız Kültür, Emre Kınay, Cezmi Baskın, Şeref Sezer, Yiğit Özşener, Itır Esen, Hüseyin Avni Danyal, Zafer Ergin, Cemal Toktaş, Menderes Samancılar, Murat Ünalmış, Nurseli İdiz, Hande Subaşı, Alper Kul
Süre: 120’
Bitmek bilmez fırtınalardan geçip gelmiş, yollarını kaybetmiş, çaresizce bir çıkış arayan insanların, kendi güneşinden koparılmış ve geleceğin bilinmezliğinde kaybolmuş çocukların, bir göçün hikayesidir…
Başka Dilde Aşk
Yönetmen: İlksen Başarır
Tür: Dram
Oyuncular: Saadet Işıl Aksoy, Mert Fırat, Lale Mansur, Emre Karayel,
Ayten Uncuoğlu
Süre: 98’
Onur işitme engelli, Zeynep ise çağrı merkezinde çalışan bir kişidir. Zeynep sürekli insanları dinlemekten bıktığı sırada Onur ile tanışır. Onur ve Zeynep’in yaşadıkları ilişki hayatları için bir sınav olacaktır
Veda
Yönetmen: Zülfü Livaneli
Tür: Biyografi, Dram, Politik, Savaş, Tarih
Oyuncular: Sinan Tuzcu, Dolunay Soysert, Ezgi Mola, Özge Özpirinçci,
Serhat Kılıç
Süre: 115’
Selanik’te çocukluktan başlayan arkadaşlık, önce silah arkadaşlığına sonrasında cumhuriyetle birlikte aynı ideallerin peşinde yürüyen yarım asırlık dostluğa ve ölene kadar süren kardeşliğe dönüştü. Aralarındaki dostluk o kadar büyüktü ki biri öldüğünde diğeri de hayata veda etmek istedi…
ÇAĞIRILMASI DÜŞÜNÜLEN KONUKLAR
Demet Akbağ, Altan Erkekli, Özgü Namal, Şevket Çoruh, İpek Tuzuoğlu, Aykut Oray, Kenan İmirzalıoğlu, Murat Saraçoğlu, Aydın Sayman, Çağan Irmak, Çetin Tekindor, Hümeyra, Yetkin Dikinciler,Semih Kaplanoğlu, Nejat İşler, Ufuk Bayraktar, Yılmaz Erdoğan, Ahmet Uluçay, Mehmet Açar, Burçak Evren, Agah Özgüç, Özge Özberk, Derviş Zaim, Safa Önal, Yüksel Aksu, Cüneyt Arkın, Pelin Batu, Müjdat Gezen, Selda Alkor, Hülya Koçyiğit, Metin Akpınar, Ezel Akay, Halil Ergün, Zeki Alasya, Ali Düşenkalkar, Işıl Yücesoy, Erol Günaydın, Işın Karaca, Memduh Ün, Fatma Girik, Kadir İnanır, Türkan Şoray, Alin Taşçıyan,Şerif Sezer, Zeynep Eronat, Gülsen Tuncel, Engin Ayça, Müjde Ar, Cem Özer, Fikret Hakan, Füsun Demirel, Şener Şen, Timuçin Esen, Güven Kıraç, Sümer Tilmaç, Haluk Bilginer, Aşkın Nur Yengi, Ayla Algan, Ahu Türkpençe, Yavuz Turgul, Mahsun Kırmızıgül…
FESTİVAL ONUR KONUKLARI
SELDA ALKOR, ENGİN ÇAĞLAR,YILMAZ KÖKSAL
FESTİVAL ONUR KONUĞU YÖNETMENİ
ŞAHİN GÖK
ETKİNLİKLER
• Gala Töreni
• Basın Toplantısı
• Festival Yürüyüşü
• Kahve Sohbetleri
• Film Gösterimleri
• Atölye Çalışmaları
• Gece yarısı Nostalji Sineması
• Belgesel Gösterimleri
• Sergi
• Konserler
• Festival Partileri
PROGRAM
Açılış Filmi : SON CELLAT
Yönetmen: ŞAHİN GÖK
Yusuf’un ve Bayram’ın yolları bir hapishanede kesişir. Yusuf ülke yönetiminin askeri cunta ile yapıldığı bir dönemde savcıyken hapishaneye girer. Arabacılık yapan Bayram ise cinayetten yargılanıyordur. Bu savcı ve cahil köylü, bu dört duvar arasında birbirlerine yoldaş olurlar.
Ülkenin askeri cunta ile yönetildiği bir dönemde hapse atılan savcı Yusuf (Atilla Saral) ile cinayetle yargılanan cahil bir köylünün, arabacı Cabbar’ın (Kadir İnanır) arasında kurulan dostluğun çerçevesinde karanlık bir dönemde geçen insanlık acılarını, idam edenlerle idam edilenlerin dramını anlatıyor.
Kadir İnanır’ın kambur ve zavallı bir arabacıyı büyük bir başarıyla canlandırdığı filmde, savcının eşini oynayan Jülide Kural ve cellat emeklisi yaşlı adam rolünde Erol Demiröz gibi tiyatro dünyasının ustaları da unutulmaz birer kompozisyon çiziyorlar.
Kapanış Filmi : VEDA
Yönetmen: ZÜLFÜ LİVANELİ
Selanik’te çocukluktan başlayan arkadaşlık, önce silah arkadaşlığına sonrasında cumhuriyetle birlikte aynı ideallerin peşinde yürüyen yarım asırlık dostluğa ve ölene kadar süren kardeşliğe dönüştü. Aralarındaki dostluk o kadar büyüktü ki biri öldüğünde diğeri de hayata veda etmek istedi…
Veda, ölüme meydan okuyan bir kuşağın hikayesi. Filmde sadece Atatürk’ün hayatı anlatılmıyor, aynı zamanda bir döneme ışık tutuluyor, filmde dostluk, savaş, aşk, sevgi gibi konular ‘insan olmak’ çerçevesinde tekrar ele alınıyor. “Veda” Salih Bozok’un anlatımıyla, bu dostluğun, Atatürk’ün hayatının dönüm noktalarının, vatanı kurtarmak için ölüme meydan okuyan bir kuşağın komutanının hikayesi…
“Son Dönem Türk Filmleri”
Son dönem Ödüllü Türk Filmleri’nin gösterileceği etkinlik,böylece Türk Sinemasının geldiği son noktayı seyircileriyle paylaşacak olup aynı zamanda filmleri izleme şansı olmayan bölge insanına önemli bir kültür-sanat paylaşımı fırsatı sunmuş olacaktır..
“Gece yarısı Nostalji Sineması”
Bu bölümde Türk Sinemasının klasikleri olarak değerlendirilen filmlerden oluşan bir seçki sinemaseverlerle buluşmayı amaçlıyor…
“Selda Alkor, Engin Çağlar, Yılmaz Köksal”
Festival bu sene Türk Sinemasının duayen isimlerinden Selda Alkor, Engin Çağlar, Yılmaz Köksal konuk ediyor. Bu çerçevede duayen isimlerin sinema tarihine kazıdığı filmlerinden seçkiler sinema severlerle buluşuyor.
“Belgesel ve Kısa Film Gösterimi”
Film gösterimlerinden önce ödüllü belgeseller ve kısa filmler seyirciyle buluşacak…
“Afişlerde Selda Alkor, Engin Çağlar, Yılmaz Köksal”
Selda Alkor, Engin Çağlar ve Yılmaz Köksal’ın oyunculuk yaptığı filmlerin afişlerinin yer alacağı sergi, Vadullah Taş’ın arşivinden ve onun sunumuyla sanat severlerle buluşturulacak.
İnsanların ve toplumların birbirlerini anlamak için, bu yüzyıldaki kadar imkanı olmamıştı. Bu kadar olanağa sahip olup da bunu değerlendirmemek sanıyoruz ki anlamlı olmazdı. Bu düşünceden hareketle, evrenler kuran ve bizi onu anlamaya götüren yolları apaçık gözler önüne seren “sinema”, bir kez daha ortak noktamızı oluşturdu….
Sinema, herkesin aynı kaderi paylaştığı dünya gemisinde; yolculuğumuzu farklı bir dille, sinema diliyle bizlere anlatıyor. Ve bu dili ortak bir tutku haline getirirken, neden ortak bir mekanda buluşulmasın diye düşünüldü. Yönetmenler bizlere düşlerini anlatmak isterken biz de birbirimizi bu düşlerde bulmayı umut ettik..
Bir filmi izlerken bizlere, diğerini anlamanın yolları açılıyor, somut diyalog imkanları oluşuyor. Böylece sinemanın çok boyutlu iletişim imkanlarını, bir festivalde diyaloga ve birbirimizi anlamaya dönüştürmek neden olmasın…
Sinemanın büyüleyici ve kuşatıcı evreninde aslında perdeye bakarken, ötekine bakıp, onu anlamaya çalışırız. Yüzümüz perdeye dönükken, aslında birbirimize dönüktür. Hazır yüzümüzü birbirimize çevirmişken, bu durum bir festivale dönüştürüldü.
Ve dendi ki, “Olan bitene seyirci kalmayın, sinema seyircisi olun! “Birbirimizi daha iyi anladığımız, bol sinemalı günler dileğiyle