2012

13 Kasım’da Türkçe Dublaj ve Altyazı Seçenekleriyle Sinemalarda.

Asırlar önce, Mayalar bize takvimlerini bıraktılar. Üstelik bu takvimin bir son günü vardı ve bunun anlamı açıktı. O günden beri, astrologlar onu keşfettiler, nümeroloji uzmanları kehanet için takvimden şifreler çıkardılar, jeologlar dünyanın o zaman vadesinin dolacağını söylediler; hükümet bilimcileri bile dünyayı 2012’de bekleyen devasa çaplı afeti yadsıyamıyorlar. Mayalarla başlayan bir kehanet artık mercek altına alınmış, tartışılmış, didik didik edilmiş ve incelenmiş bulunuyor. 2012 geldiğinde bileceğiz ki uyarıldık.

Columbia Pictures, bir Centropolis yapımı olan Roland Emmerich filmi 2012’yi sunar. Filmin başrollerinde John Cusack, Chiwetel Ejiofor, Amanda Peet, Oliver Platt, Thandie Newton’un yanı sıra Danny Glover ve Woody Harrelson da yer alıyor. Roland Emmerich’in yönettiği filmin yapımcılığını Harald Kloser, Mark Gordon ve Larry Franco; yönetici yapımcılığını Roland Emmerich, Ute Emmerich ve Michael Wimer; ortak yapımcılığını ise Volker Engel ve Marc Weigert üstlendi. Senaryosunu Harald Kloser ile Roland Emmerich’in kaleme aldığı filmin görüntü yönetimi ACS ve ASC’den Dean Semler, yapım tasarımı Barry Chusid, kurgusu Peter S. Elliot ve A.C.E.’den David Brenner, kostüm tasarımı ise Shay Cunliffe’in imzasını taşıyor. “2012”nin müziklerini Harald Kloser ve Thomas Wander yaptı.

FİLM HAKKINDA

2012 fikri ilk önce Roland Emmerich’in yazar ortağı olan besteci-yapımcı-yazar Harald Kloser’ın aklına geldi. “Dünyadaki her medeniyetin bir tufan söylencesi vardır” diyor Kloser ve ekliyor: “İşler kötü gider, toplum işlevini yitirir, ve gezegen her şeye tekrar başlar. Bazı insanlar yeni bir kültür, yeni bir toplum, yeni bir medeniyet yaratmak için ikinci bir şans elde ederler”.

Kloser ve Emmerich’in çağdaş tufan hikayelerini dayandıracak zorlayıcı bir nokta bulmalarıyla bu fikir daha da berraklaştı. Maya takvimi 13. döngüsünün sonuna 21 Aralık 2012’de gelecek; bu tarihin ardından hiçbir şey gelmiyor. Doğal olarak, ortaya şu soru çıkıyor: Eğer takvim devam etmiyorsa, ardından ne gelecek? Kloser bu konuda, “2012 yılında toplumda ya da maneviyatta bir tür değişim olacağına inanan hayatın her kesiminden milyonlarca insan var” diyor. Bu konuya ilişkin teorilerin sayısı ve çeşitliliği, Emmerich ve Kloser’a senaryoyu kaleme aldıkları sırada ilham kaynağı oldu….

BİLDİĞİMİZ ANLAMDA DÜNYANIN SONU

Ya dünyanın sonu gerçekten gelip çatsaydı? Bilmek ister miydiniz? Ne yapardınız? …

UZMANLAR NE DİYOR

Maya takviminin sonu yaklaşırken, bazı araştırmacılar, 2012’de dünyayı vuracağı öngörülen fenomeni incelediler. Bu uzmanlar çalışmalarının belli alanlarında -özellikle dünyanın büyük bir değişim içine girmesinin beklenmesi konusunda- hemfikir olsalar da belirsiz kalan ya da tartışma konusu olan pek çok alan var…

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (12. hafta):
Hüddam 4: Ahmer (2024) Evie (2024) Cesur Balina Katak - Katak: The Brave Beluga (2024) Sırrını Biliyorum (2024) Öldüm Bittim (2024) Sevmek Yüzünden (2024) İki Yüzlü (2024) Eflatun (2024) Queen Mary'nin Laneti - Haunting of the Queen Mary (2024) Ölümcül Sır - The Bricklayer (2024) BTOB TIME: Be Together the Movie (2024) Köylüler - The Peasants (2024) Demir Pençe - The Iron Claw (2024)
Arşivden Seçkiler:
Hazine Avcıları - The Monuments Men (2014) Conan - Conan The Barbarian (2011) Eyvah Annem Dağıttı 2 - A Bad Moms Christmas (2017) Robin Hood (2019) Paris’te Gece Yarısı - Midnight in Paris (2011) İsmetse Olur (2022)

Leave a comment