2010: İkinci Uzay Destanı

“Galakside cesur bir gezinti ve 2001: Bir Uzay Destanı’na layık bir devam kitabı.” — Carl Sagan

Arthur C. Clarke, bilimi edebiyatla eşsizce birleştiren, bilimkurgunun üç büyük usta­sından biri. İnsanın evrimini, yapay zekânın gelişimini ve uzay yolculuğunu konu edinen 2001: Bir Uzay Destanı’nın büyüleyici de­vam kitabı
2010: İkinci Uzay Destanı ise ga­laksinin derinliklerine gizemli bir yolculuk.

Jüpiter ve monoliti çevreleyen gizemli olay­dan yıllar sonra Sovyet ve Amerikalı astro­notlar insanlığı temelden değiştirebilecek potansiyel cevaplar aramak üzere, Jüpiter’in uydularına ve Discovery’ye doğru yeni bir yolculuğa çıkarlar. Görevleri: monolitlerin bilmecesini çözmek ve HAL’ı mürettebatı öl­dürmeye sürükleyen koşulları anlamak.

Çinli bir keşif ekibi de aynı hedefe yöne­lir ve kurtarma görevini, Discovery’nin Jüpiter’in yörüngesindeki esrarengiz mo­nolit hakkında sahip olabileceği değerli bilgileri ele geçirmek için çılgınca bir yarışa dönüştürür.

Bu arada, bir zamanlar Dave Bowman ola­rak bilinen varlık –monolitin gizemini çözen tek insan– hayati bir görev için Dünya’ya doğru yola çıkar.

2010: İkinci Uzay Destanı, kozmik gizem­lerin ve insanın bitmeyen bilgi arayışının öyküsü.
Çevirmen: Burcu Denizci

“Selam Metin, Ben Berceste”

Yazın hayatının kırkıncı yılında Mehmet Yaşın’dan yeni bir roman: “Selam Metin, Ben Berceste.”

Kadim aşk hikâyelerinden bugüne yaratıcıların “gerçek” deneyimleri çoğu okura eserden daha cazibeli gelmiştir. “Selam Metin, Ben Berceste” bir kurgu olduğu hâlde gerçek hayatlara daha yakın. Hem kimseleri yormadan, kurmaca kartlarının açık edilerek oynandığı sıradışı bir roman hem de yazarının Türkiye’de bulunmadığı son on yılda Atina, Rodos, Üsküp, Berlin, Cambridge ve Londra gibi kentlerde yazdığı sınırdışından bir anlatı. Kabulleri, kalıpları zorluyor Yaşın; “itiraflarla” başlayan bir aşk-yas-yaşlanmazlık ve bir sinirucu romanı sunuyor okura.

Çokdilli, antikahraman zengini, karamizahla dolu ve her şey olduğu gibi.

“Ses”i?
çınn n n ç ı ı n N N N.

“Bir eyva a a h koptu içimde. Kaldırmasaydım keşke ahizeyi. Öylesine dayanılmaz bir işkenceye dönmüştü ki Berceste’nin hep aynı şekilde tekraar
tek r a a a r t e k r a r lanan telefonları, tek kelime edebilecek hâlde değilim. Benden tıss çıkmayınca, aynı sabit vurgularla aynı sözleri tekrarladı:
‘Selam Metin BEN Bercesteee.’

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Annemle Geçen Yaz - Que Horas Ela Volta – The Second Mother (2016) Tanrının Unuttuğu Yer - Godland (2023) Nene Hatun (2010) Evie (2024) D@bbe 2 (2009) Terminator 2: Mahşer Günü - Terminator 2: Judgment Day (2017)