GEORGE ORWELL ARTIK KLASİK HALİNE GELMİŞ ESERLERİYLE YENİ YILDA EDEBİYATIN ZİRVESİ EVEREST’TE!
Distopik edebiyatın kilometre taşlarından olan 1984 ve Hayvan Çiftliği romanları Everest Yayınları farkıyla raflardaki yerini alıyor, okuruyla buluşuyor…

George ORWELL /1984/ 352 Sayfa, Ocak 2021 /Roman

George Orwell’in hayattayken yayımladığı son kitap olan 1984,  distopik roman türünün klasik bir örneği. Bireyin kişiliğine ve özgürlüğüne tarihi, siyasi, sosyal ya da ahlaki bağlamda bir tehdit oluşturan totaliter sisteme ve iktidar baskısına karşı uyarı niteliğinde yazılmış olan 1984, tasavvur ettiği gelecek daha gerçekçi hale geldikçe etkisi bir o kadar artan ender yapıtlardan. 

1984 yılında dünya, sürekli savaş halinde olan üç süper-devlete bölünmüştür: Okyanusya, Avrasya ve Doğuasya. Başkenti Londra olan Okyanusya, İngsos, yani İngiliz Sosyalizmi ilkeleri ve her şeyi gören, her şeyi bilen Büyük Birader tarafından yönetilmektedir. Doğruluk Bakanlığı çalışanı Winston Smith, kitapları ve gazete yazılarını “doğrultmakla,” yani Parti’nin söylemlerini ve tahminlerini doğrulamak için onları değiştirmekle görevlidir. Winston yazılı tarihi değiştirerek Parti’nin gücüne katkıda bulunurken, gitgide bu gücü sorgulamaya başlar. 
Gerçeğe duyduğu özlemle, Parti’nin dayattığı “çiftdüşün”e uyum gösteremez hale gelir. Julia’ya âşık olmasıyla Parti’ye olan isyanı da büyür ama Büyük Birader’in onu izlediği gerçeğinden kaçamaz. 

Orwell’in kitap için düşündüğü ilk isimle, “Avrupa’daki son insan” olarak tanımladığı Winston Smith ve partneri Julia, insanlığın kırıntısını koruyabilmek için umutsuzca mücadeleye girişirler. 

Okuyucunun zihninde yer edecek ürkütücü bir gelecek ihtimali…

George ORWELL/ Hayvan Çiftliği/ 112 Sayfa, Ocak 2021 /Roman

Bir çiftliğin hayvanları, insanların zulmünden bitap düşerek isyan etmeye karar verir ve efendilerini çiftlikten kovaladıktan sonra eşitlik temelli yeni bir düzen getirirler. Fakat çok geçmeden kurnaz, açgözlü ve bencil domuzlardan oluşan yeni bir bürokrat sınıf ortaya çıkar ve diğer hayvanlar üzerinde zorbaca tahakküm kurar. İsyan zaferiyle ilan edilen eşitlik ve kardeşlik ideallerine gitgide ihanet edilir ve tüm gücü kendinde toplayan liderlerinin baskıcı rejimi altında tüm hayvanlar eskiden aşina oldukları zulüm ve yoksunluğu tekrar yaşamak zorunda kalırlar.

Hayvan Çiftliği’nde, George Orwell, Rus Devrimi’nin vaatlerine ihanet olarak gördüklerinden yola çıkarak sosyal ve politik eylemlerimizin olası sonuçlarına dair bir öngörü ortaya koyuyor. Politik bir eleştirinin yanı sıra insan doğasının; güdülerinin, düşüncelerinin ve içsel mücadelesinin dokunaklı ve keskin bir incelemesini sunuyor.

Kişi kültlerinin serpildiği, gerçeklerin erk sahiplerince çarpıtıldığı ve özgürlüğün saldırı altında olduğu günümüz dünyasında geçerliliğini hâlâ koruyan bir masal.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (11. hafta):
Ölümcül Oyunlar - Funny Games (2024) Kara Cin Laneti (2024) Tay 2: Ebabil Takımı (2024) Bana Beni Anlat (2024) Nisan (2024) Neandria - Neandreia (2024) Dedektif Conan: Siyah Demir Denizaltı - Detective Conan: Black Iron Submarine (2024) Aile Çıkmazı (2024) Mükemmel Aile (2024) Zavallılar - Poor Things (2024) Adaletin Eli - Red Right Hand (2024) Oppenheimer (2024) Gece Yüzüşü - Night Swim (2024)
Arşivden Seçkiler:
Hayatımın En Kötü Gecesi - Walk of Shame (2014) Robinson Crusoe & Cuma (2015) Bir Gevrek Bir Boyoz İki de Kumru (2013) Dehşet Evi - In Isolation (2023) Güneşi Gördüm (2009) Bu Gece Benimsin - You Instead - Tonight You're Mine (2012)