12. ULUSLARARASI İZMİR FİLM FESTİVALİ’NDE KONUK SİNEMA “BALKAN”…

Köklü tarihsel geçmişi, kültürel mozaiği ve farklı kültürleri bir arada barındıran yapısıyla tanınan İzmir, sinema dünyasını yeniden ağırlamanın heyecanını yaşıyor…

21-28 Nisan 2012 tarihleri arasında Başbakanlık Tanıtma Fonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Kalkınma Ajansı destekleri ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı ile Dokuz Eylül Üniversitesi işbirliğiyle 11 yıl sonra yeniden hayata geçirilecek olan 12.Uluslararası İzmir Film Festivali kapsamında “Sinema Balkan” bölümü değişik film seçkileri, konukları ve etkinliklerle yer alacak.

“Sinema Balkan” Konuk Sinema Okulu
Sahne Sanatları Akademisi 1981 yılında Oyunculuk Bölümüyle kurulmuştur. 1989’da Yönetmenlik Bölümü, 1994’te Dramaturji Bölümü ve 2010’da Yapım ve Yönetim Bölümü, Sahne Sanatları alanına dahil olmuştur. Akademinin amacı tiyatro, film, radyo ve televizyon alanında yeni pedagojik ve sanatsal modeller için aralıksız araştırma ve geliştirme çalışmaları uygulamaktır.. Teorik çalışmaların yanısıra, gerekli bir eğitsel bölüt olarak pratik deneyimin kazanılması da önemle vurgulanmaktadır.
Saraybosna’daki Akademi’nin profesörleri ve öğrencileri, film ve tiyatro alanında prestijli uluslararası ödüller kazanmıştır: Akademi Ödülü – Oscar – Cannes Film Festivali “Altın Palmiye“ Ödülü, Berlin Film Festivali “Altın Ayı“ ödülü, “Altın Ejderha“, Pula “Altın Arena“. Saraybosna “Golden Bay’s Ridge“, Novi Sad “Sterija Ödülü“, Belgrad “Bitef Ödülü“, Avrupa Akademisi Ödülü “Felix“, The Days of Satire “Altın Kahkaha“ ödülü, “Gümüş Leopar“, “Altın Kaplan“.

Sinema Balkan bölümünde yer alacak filmler;
1- “Dust” (Toz) Yönetmen: Milcho Manchevski (Makedonya),
2- “It’s Hard to Be Nice” Yönetmen: Srdjan Vuletic (İngiltere, Slovenya, Sırbistan, Almanya, Bosna Hersek)
3- “Zucko – Prica o Radivoju Koracu” (Efsanevi Basketbolcu Radivoje Korac’ın Öyküsü) Yönetmen: Gordan Matic (Sırbistan),
4- “72 dana” (72 Gün) Yönetmen: Danilo Šerbedzija (Hırvatistan),
Lazar Ristovski : 26 Ekim 1952 yılında eski Yugoslavya’da doğdu. Belgrad’daki Drama Sanatlar Fakültesi’nde oyunculuk eğitimini tamamladı. Yaklaşık 4000 oyunda değişik karakterleri canlandırarak rol aldı. Sayısız dizi ve televizyon filminde ve çoğu başrol olan 40’ı aşkın filmde oynadı. Son derece zengin oyunculuk, yapım ve yönetim kariyerine sahip olan Lazar Ristovski’nin dört filmden oluşan kısa retrospektif’i bu bölümde yer alacak.

Lazar Ristovski (kısa retrospektif):
1- “Belo odelo” (Beyaz Takım Elbise) Yönetmen: Lazar Ristovski,
2- “Pad u raj” (Cennete Düşüş) Yönetmen: Miloš Radovic,
3- “Optimisti” (İyimserler) Yönetmen: Goran Paskaljevic,
4- “Beli Lavovi” (Ak Aslanlar) Yönetmen: Lazar Ristovski;

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (18. hafta):
Umudunu Kaybetme - The Old Oak (2024) Grabuna (2024) Üç Günlük Dünya (2024) SOBE: Sakallı Bebek (2024) Hanna ve Minik Canavarlar - Hanna And The Monsters (2024) Çocuk Kalbi (2024) Tarot - Horrorscope (2024) Tereddüt Çizgisi (2024) Bakkal Amca: Mahmut Tuncer (2024) Sinemada İtiraz Ediyorum (2024) Şahsi Meselemiz Merkez Üssü Hatay (2024) Küçük Prens Karlar Ülkesi - The Swiss Adventure (2024) Back to Black (2024)
Arşivden Seçkiler:
Yol Arkadaşım 2 (2018) Resident Evil: Ölümden Sonra - Resident Evil: Afterlife (2010) Sevimli Emojiler - The Mojicons (2017) Beni Yargılama - Nessuno Mi Puo Giudicare (2012) Başka Bir Kadın - La Vie D’une Autre (2012) Ayaz (2017)

Leave a comment