Dünyada bütün ordu bandolarının atası olarak kabul edilen “Mehter”, Side 11. Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali kapsamında, 16-17 Ağustos 2011 tarihlerinde saat 21:30’da, TSK Genelkurmay Başkanlığı bünyesindeki Mehteran Birliği ile ücretsiz olarak iki gece üst üste,  Apollon Tapınağı’nda!

MEHTERAN BİRLİĞİ KISA TARİHÇESİ

Dünyanın en eski ve bütün ordu bandolarının atası olarak kabul edilen Mehter, Türk kahramanlığının, evrensel boyutlara ulaşmış Türk egemenlik anlayışının günümüzdeki görkemli bir anıtıdır.

Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu olan Osman Gazi’ye 1289’da beylik yetkisi veren Anadolu Selçuklu Hükümdarı II. Gıyasettin Mesut’un gönderdiği özel boru timi ile kurduğu kabul edilen bugünkü Mehter’in gerçek kuruluş tarihi daha eskiye dayanır. Tarihte Türk askeri müziğinin ilk belgeleri, bugünkü Moğolistan topraklarında bulunan ve sekizinci yüzyılda yazılmış olan Orhun Göktürk ile Sine-Usu yazıtlarında görülmektedir. Bu yazıtlarda davul, kös, askeri bando, sancak anlamına gelen Tuğ kelimesine rastlanmaktadır.

Tarihte Mehter, savaş alanlarında icra ettiği müzik ile askerlerin milli manevi duygularını kuvvetlendirip onlara moral verirken, düşmana da korku salmıştır.

Mehteran Birliği’nin komutanı Çorbacıbaşı’dır, Mehteran Birliği bünyesindeki Yeniçerilere ve Mehter’e komuta eder.

Sancak’lar; Ordu’nun onur timsalidir. Sancak’lardan Kırmızı Sancak; Devleti, Yeşil Sancak; İslamiyet’i, Beyaz Sancak ise Bağımsızlığı temsil etmektedir.

Tuğlar; pirinçten yapılmış olup 2,5 metre uzunluğundadır. Başlığın her iki tarafında at kılından yapılmış püskül bulunmaktadır. Türk’lerde Hükümdar’lık, Vezir’lik, Beylerbeyilik, Sancakbeyliği gibi askeri görev ve memuriyet işareti olarak kullanılmıştır.

Mehter’in müzik yönetimini yapan kişi Mehterbaşı’dır. İcracılar kısmı okuyucu dediğimiz çevgen grubu ile zurna, boru, nakkare, zil, davul ve kös olmak üzere 7 enstrüman grubundan oluşmaktadır.

Bir Mehter takımının büyüklüğü ve görkemi onun kat sayısına bağlıdır. Bir kat mehter bir zurnazen, bir boruzen, bir nakkarezen, bir zilzen, bir davulzen ve iki çevganiden oluşur.

Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı bünyesindeki Mehteran Birliği XVIII. yy. Osmanlı İmparatorluğu Dönemi Mehteri’ni temsil etmektedir.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (20. hafta):
Yurt - Dormitory (2024) Alem-i Cin 5: Azap (2024) Tombul Mombul Takımı: Sırt Sırta - Combat Wombat: Back 2 Back (2024) Dünya Malı Eksi Bir (2024) Birader - Shaqow (2024) Düşmanların En İyisi - Best of Enemies (2024) Yeter Artık (2024) Eclipse (2024) Becky'nin Gazabı - The Wrath of Becky (2024) Ziyaretçiler: Bölüm 1 - The Strangers: Chapter 1 (2024) Üç Silahşörler: D'Artagnan - The Three Musketeers: D'Artagnan (2024) Hayali Arkadaşlar - Imaginary Friend (2024)
Arşivden Seçkiler:
Benim Ölümüm - Death of Me (2021) Bernie'nin Suçu Ne? - Bernie (2013) Düşkapanı - Dreamkatcher (2021) Burçlar (2022) Copacabana: Düğün Hediyesi - Copacabana (2011) Gece ve Gündüz - Knight and Day (2010)

Leave a comment