Nâzım Hikmet’in 108. yaşı “Ustalara Saygı”da sanatın coşkusuyla anıldı

Ne güzel şey hatırlamak seni!

Şiirimizin eşsiz sesi Nâzım Hikmet’in 108. yaşı, Beşiktaş Belediyesi tarafından düzenlenen “Ustalara Saygı” toplantısında edebiyatseverlere miras bıraktığı şiirler, anılar ve görüntülerle kutlandı. Şiirimizin sesini uluslararası alanda duyurmuş büyük ustanın doğumgünü dolayısıyla özel bir içerikle hazırlanan etkinlik, 18 Ocak 2010 Pazartesi akşamı saat 20.00’de Melih Cevdet Anday Sahnesi’nde (Akatlar Kültür Merkezi) Nazım Hikmet severlerin katılımıyla gerçekleşti.

Şiirleri kadar düşünceleri, yazıları, tiyatro oyunlarıyla da edebiyatımıza ve toplum yaşamımıza derin izler bırakan Nâzım Hikmet’in doğumgünü nüfus kaydına göre 15 Ocak 1902. Faruk Şüyün’ün hazırladığı ve moderatörlüğünü üstlendiği “Ustalara Saygı” etkinliği, beş yıldır düzenlenen ve artık gelenekselleşen Nâzım Hikmet Özel gecesinde, ustayı doğumgünü vesilesiyle bir kez daha anmayı hedefliyor. Nâzım Hikmet Özel “Ustalara Saygı”nın çıkış noktası, büyük şairimizin klasikleşmiş bir dizesi: “Ne güzel şey hatırlamak seni…”  Etkinlikte, tıpkı bu dizedeki gibi; ustanın yaratımları, yaşamından anılar ve etkiledikleri, sanatla yoğrularak seyircilere sunulacak. Gecede elbette şiir başrolde: Nâzım Hikmet’in şiirimizin yüzakı ürünlerini “Ustalara Saygı”da; Ece Okay, Erhan Özçelik, Mazlum Kiper ve Tuna Egemen konuklar için seslendirecekler. Esin Afşar’ın piyanist Aslı Gülayas eşliğinde Nâzım Hikmet’in şiirlerinden besteleri yorumlayacağı geceye İlkim Karaca da ustanın “Sen Yoksun” şiirini Hasan Perçiner’in udu eşliğinde okuyarak katılacak.

Fazıl Say’ın “Nâzım Oratoryosu”ndan bir bölümün, Cem Karaca’nın “Çok Yorgunum” yorumunun, Ruhi Su’nun “Kadınlarımız” kaydının ve Korkut Akın’ın Nâzım Hikmet için hazırladığı görüntülerin de seyircilere sunulduğu geceye Ataol Behramoğlu, Işık Öğütçü, Işıl Özgentürk, Rasih Nuri İleri, Refik Erduran ve Turgay Fişekçi olmak üzere bir çok ünlü sima katılarak Nâzım Hikmet’i çeşitli yönlerden ele alan konuşmalar yaptılar. Etkinlikte, Melih Güneş’in Nâzım Hikmet belgeselinden görüntüler eşliğinde, şairi anlatması izleyiciler tarafından ayakta alkışlandı.
Bilgi için:
Faruk Şüyün: 0 533 468 30 63
Melih Cevdet Anday Sahnesi / (Akatlar Kültür Merkezi): 0 212 351 93 84
Adres: Akmerkez’in Etiler’e giden kapısının karşısındaki Zeytinoğlu Caddesi üzerinde…

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Şeytanın Kitabı (2021) Her Şey Seninle Güzel (2018) Lanetli Ev - The House on Pine Street (2016) Portofino'da Aşk (2013) Tutku Kanunu - La ley del deseo (2022) Can Feda (2018)

Leave a comment