16 Temmuz Filmi: “Sihirbazın Çırağı”nın Kamera Arkası Eğlenceli Bilgileri

•    Balthazar Blake’in (Nicolas Cage) araç tercihi benzerine az rastlanır 1935 model bir Rolls-Royce Phantom. “Merlin” olarak bilinen motoru İngiliz Spitfire uçaklarının yol almasına, bu uçaklar da II. Dünya Savaşı’nın kazanılmasına yardımcı olmuştu. Akrobasi sahneleri için gerçek Phantom’um birebir bir kopyası yapıldı. New York sokaklarında yapılan çekimlerde Phantom’un turistlerin büyük ilgisini çektiği kanıtlanmıştır.
•    Sihirbaz Maxim Horvath (Alfred Molina) tarafından Dave Stutler’ın peşine düşmeleri için çağrılan dört gerçek kurdun adları Bandit, Sierra, Samsın ve Takoda. New Jersey’de bir çiftlikte yaşıyorlar.
•    Chrysler Eagle canavarı iki şekilde hayat buluyor: Tam ölçekli, harekete dayalı, bilgisayar kontrollü versiyonu Oscar ödüllü özel efekt koordinatörü John Frazier tarafından yapıldı, bilgisayar grafikli versiyonu da John Nelson ve Asylum Visiual Effects tarafından yapıldı.
•    Bir geçit töreni ejderhasının canlandığı renkli Çin festivali sekansı, New York’un Çin Mahallesinin göbeğinde, Eldridge Caddesi’nde iki haftalık bir süreçte çekildi. 500 kişilik figürasyon seçmelerine yerel Çin topluluklarından oluşan 2 binden fazla insan katıldı.
•    Tartışmalı ve dâhi mucit Nikola Tesla’nın icatları, felsefesi ve ruhu filmin tamamına yayılıyor. Ve ne tesadüftür ki, çekimlerin son günü Tesla’nın 153. doğum gününe denk geldi. Ayrıca, Tesla’nın iki binden fazla kişinin katıldığı cenazesinin düzenlendiği Manhattan 110. Cadde’deki John the Divine katedralinde de çekim yapıldı.
•    Filmin büyü kitabı Encantus’un ağırlığı 34 kiloydu ama farklı versiyonlar da yapıldı. Buna 4,5 kiloluk bir kopya ve “Fantasia” sekansı için su geçirmez bir versiyonu yapıldı.
•    Devasa Encantus’un her bir sayfası, ortaçağ ciltleme uzmanları tarafından eskitildi. Zımparalamadan, kâğıtları çayla ıslatmaya kadar bir sürü yöntem kullanıldı.
•    Merlin Circle’daki yedi bölge şöyle: Uzay-Zaman, Hareket, Madde, Elementler, Dönüşüm, Akıl ve merkezde Yasak bölge-Aşk. Merlin Circle’daki yeraltı laboratuarından çıkan çok renkli alevler, özel efekt ekibi tarafından, zeminin 15 santimetre altında bir su deposunda, devasa bir set üstü ocak gibi ateş çubuklarıyla yapıldı.
•    “Sihirbazın Çırağı” Nicolas Cage’in, Jerry Bruckheimer’la çektiği yedinci filmi. Bundan önce: “Kaya”, “Con-Air”, “60 Saniye”, “, following “The Rock,” “Con Air,” “Gone in Sixty Seconds,” “Büyük Hazine,” “Büyük Hazine: Sırlar Kitabı” ve “G-Force” filmlerini çekmişlerdi. Yönetmen Jon Turteltaub’la da üçüncü filmi.
•    Kostüm tasarımcı Michael Kaplan ve ekibi, Balthazar Blake’in (Nicolas Cage) uzun deri ceketinin birebir 10 kopyasını hazırladı. Balthazar’ın bütün yüzükleri de özel hazırlandı.
•    Büyük bir sihirbaz savaşının yapıldığı Bowling Green, 1733 yılında belediye meclisi tarafından çim bowlingi sporunun yapılması amacıyla Amerika’nın ilk umumi parkı ilan edildi. 9 Temmuz 1776’da, sömürgeciler parkta yer alan 1814 kilogram ağırlığındaki Kral III. George’un atlı heykelini devirip, cephane yapmak amacıyla parçalara ayırıp eritti.
•    Set dekoratörü George DeTitta Jr, yapım tasarımcısı Naomi Shohan’ın Arcana Cabana seti için, protez bacak,  kafaları kopartılmış oyuncak bebekler, büzülmüş başlar, iskeletler ve bir de tek boynuzlu at iskeleti dâhil olmak üzere 500 bin kadar tuhaf nesne topladı.
•    Sihirbaz Sun Lok’un (Gregory Woo) zırhlı eteği, kostüm departmanı tarafından binden fazla el yapımı, tek tek birleştirilmiş deri levhalardan yapıldı. Yine aynı şekilde yapılan bir de kopyası vardı.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (19. hafta):
MAKKA: Cinn-i Azap (2024) Gece Avı - Bloodline Killer (2024) Süper Ajan Bernard: Görev Mars - Bei Ken xiong 2: Jinpai tegong (2024) Süper Köpekler - The Barkers Pursuit of Adventure (2024) Görücü (2024) Çingene Kızı Zeugma (2024) Beyaz Eşya (2024) Kırmızı Pabuçlar - The Red Shoes: Next Step (2024) Maymunlar Cehennemi: Yeni Krallık - Kingdom of the Planet of the Apes (2024) Düşmanların En İyisi - Best of Enemies (2024)
Arşivden Seçkiler:
Rüzgarda Salınan Nilüfer (2016) Eflatun (2024) Üç Günlük Dünya (2024) Son Cadı Avcısı - The Last Witch Hunter (2015) Ayrı Dünyalar - Between Two Worlds (2022) Çanakkale Çocukları (2012)

Leave a comment