KRALDAN ÇOK KRALCI YAŞAMLARIN KOMEDİSİ, MURTAZA ZEYTİNBURNU’NDA…

Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi, Türkiye’nin en nitelikli tiyatrolarıyla binlerce seyirciyi buluşturduğu, nitelikli tiyatro oyunlarını  sahnesinde ağırlamayı sürdürüyor. Sahnelediği oyunlarla ve aldığı ödüllerle kalıcılığını ispatlamış Semaver Kumpanya Tiyatrosu’nun sahnelediği Orhan Kemal’in aynı adlı romanından uyarlanan “Murtaza” 20 Kasım
2009 Cuma günü saat 20.00’de Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde tiyatro meraklıları ile buluşacak.

Türk edebiyatının önemli yazarlarından Orhan Kemal’in kaleme aldığı, Işıl Kasapoğlu’nun yönettiği ve Günay Ertekin’nin sahneye uyarladığı Murtaza adlı oyunda, toplumsal yaşamın ikilemlerini, acımasızlıklarını, küçük ayrıntılarıyla gözler önüne seriyor. Oyun 1940’larda geçer. Büyük kentler, sınıflar, küçük dünyalar, avarelikler, politika, aşk, hırs, onur, riya, ihanet, fabrikalar, işçiler, anlattığı bin bir kavramdan ilk akla gelenlerdir. Önce
gece bekçisi, sonra fabrika gece kontrolörü olan Murtaza’nın etrafındaki kraldan çok kralcı yaşamlar anlatılıyor.

Oyun, kişileri eşine rastlanmayan çeşitlilik ve renk bolluğuna sahiptir. Bu zengin hatta kalabalık kadronun her üyesi oyuna kendi nesnel-toplumsal durumu ve öznel-kişisel tutum ve davranışıyla girer. Oyunun ne anlattığını tespit etmek, seyircinin dikkat ve derinliğine kalmıştır. İsteyen oyundaki toplumsal tabakalar zenginliğine kaptırır kendisini; isteyen oyunun renkli kişilerini daha yakından ve derinden izlemeye çalışır. İsteyen de eserin mükemmelliğinin zevkine varır.

Metin Deniz’in sahne ve dekor tasarımını yaptığı, Nejat Yavaşoğulları’nın müziklerini üstlendiği “Murtaza” adlı oyun, dev oyuncu kadrosuyla dikkat çekiyor. Birbirinden yetenekli tiyatrocuların başarılı performans sergiledikleri oyunda, Ahmet Kaynak, Ali Savaşçı, Asil Büyüközçelik, Aylin Çalap,  Banu Çiçek, Bülent Çolak, Gülin Kılıçay, İrem Erkaya, Nadir Sarıbacak, Nilüfer Alptekin, Özlem Durmaz, Sarp Aydınoğlu, Serkan Keskin, Sibel Altan, Tansu Biçer, Ümit İlban ve Yavuz Pekman rol alıyor.

2003-2004 sezonunda 11.Türkan Kahraman Kaptan Özel Ödülleri’nde “En başarılı yapım” ödülünün yanında, 2006-2007 sezonunda ilki düzenlenen İsmail Hakkı Dümbüllü ödüllerinde “En başarılı yönetmen” ve “En başarılı yapım” ödüllerini alan Murtaza adlı oyunu Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde izlemek isteyenler kahkaha ve keyif dolu dakikalar yaşayacaklar.

Resimler:

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Büyülü Kahramanlar: Büyük Macera - Koshchey: Nachalo - The Everlasting Story (2023) Büyük Hata - Chloe (2010) Sıcak (2008) O.H.A.: Karadeniz’in Çağdaş Efsaneleri: Oflu Hocayı Aramak (2014) Saplantı - Unforgettable (2017)

Leave a comment