Beşiktaş’ta “Bir Belgesel Bir Gazeteci Çay ve Simit” günleri devam ediyor

DÜNYADA KONUŞULAN 5000 DİL BU YÜZYILDA YOKOLACAK. “YARINA BİR HARF” BELGESELİ DÜNYANIN EN ESKİ ÜÇ DİLİNDEN BİRİ OLAN SÜRYANİCE ÜZERİNE…

Beşiktaş Belediyesi’nin Belgesel Sinemacılar Birliği ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ile düzenlediği “Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” günleri kapsamında “Yarına Bir Harf” belgeselinin gösterimi gerçekleştirilecek. Yönetmenliğini Hakan Aytekin’in üstlendiği film 3 Mart 2010 Çarşamba günü, saat 19.00’da  izleyicisiyle buluşacak. Hakan Aytekin ve CNN Türk Haber Müdürü Rıdvan Akar’ın konuşmacı olarak katılacağı bir de söyleşi gerçekleştirilecek. “Yarına Bir Harf” belgeselinde, Süryani dili ve el yazmacılığı geleneği, kurmaca hiçbir öğenin yer almadığı duru bir belgesel dili ile anlatılıyor.

“Yarına Bir Harf” hakkında

Bugün dünyada yaklaşık 6 bin 700 dil konuşuluyor. Bunların beş bine yakınının bu yüzyılda yok olacağı tahmin ediliyor. Bu tehlike dünyanın yaşayan en eski üç dilinden biri olan ve bu topraklarda yeşermiş olan Süryanice için de geçerli. Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan binlerce dil arasında Süryanice’nin özel bir yeri var. Süryanice, hâlâ yaşayan ve yazılı edebiyatı olan 78 dilden biri ve bu dilin en önemli taşıyıcılarından biri olan el yazmacılığı hala sürüyor.

Yarına Bir Harf belgeselinde Süryanice’nin tarihsel geçmişi, Süryanice el yazmacılığı geleneğinin bölgedeki son temsilcisi olan Papaz Gabriel Aktaş’ın dünyası üzerinden ele alınırken, Süryani cemaatinin bölgedeki yaşantısından kesitler belgeleniyor. Hiçbir kurmaca öğenin yer almadığı belgeselin çekimleri 2007 yılı Mayıs-Haziran aylarında tamamlandı. Filmde doğum ile ölüm arasında yaşamın ve kültürün temel dinamikleri ile Süryanice’nin tarihsel gelişimi arasında paralellikler kuruluyor; Süryani dili ve el yazmacılığı geleneği, Süryanice’nin 22 harfine karşılık gelecek biçimde bölümlere ayrılarak ele alınıyor. Belgesel, dilinin Süryanice olması itibari ile bir ilk.

Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit

“Yarına Bir Harf” Belgeseli
Tarih:     3 Mart 2010, Çarşamba
Saat:      19.00
Yer:        Levent Kültür Merkezi, Onat Kutlar Sinema Salonu
Orijinal Dili: Süryanice
Alt Yazı: Türkçe, İngilizce, İsveççe, Almanca, Fransızca, Hollandaca
Yapım Yılı: 2007
Süre: 47’ dakika

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (20. hafta):
Yurt - Dormitory (2024) Alem-i Cin 5: Azap (2024) Tombul Mombul Takımı: Sırt Sırta - Combat Wombat: Back 2 Back (2024) Dünya Malı Eksi Bir (2024) Birader - Shaqow (2024) Düşmanların En İyisi - Best of Enemies (2024) Yeter Artık (2024) Eclipse (2024) Becky'nin Gazabı - The Wrath of Becky (2024) Ziyaretçiler: Bölüm 1 - The Strangers: Chapter 1 (2024) Üç Silahşörler: D'Artagnan - The Three Musketeers: D'Artagnan (2024) Hayali Arkadaşlar - Imaginary Friend (2024)
Arşivden Seçkiler:
Asfaltın Kralları - Le Mans 66' - Ford v. Ferrari (2019) Alex Cross (2013) Lanet: Uyanış (2016) Hatıran Yeter (2024) Şrek 4: Sonsuza Dek Mutlu (2010) Aile Sırları - August: Osage County (2014)

Leave a comment