CHARLIE MORTDECAI KİMDİR?

Johnny Depp’in hayat verdiği karakterler listesine eklediği yeni isim, nakit sıkıntısı çeken bir İngiliz aristokrat olan Charlie Mortdecai bu aksiyon komedi filminin esas oğlanı. Kyril Bonfiglioli’nin popüler üçlemesinden esinlenerek yaratılan Charlie Mortdecai, maddi sorunlar çeken, keyfine düşkün bir sanat eseri satıcısı.
Karanlık bir İngiliz stil sahibi Charlie ve yardımcısı Jock Strapp bir çok kez P.G Wodehouse’ un Jeeves ve Wooster eserleriyle karşılaştırılmıştır. Mortdecai’de Charlie bir dizi uluslar arası kötü adamın arasında, kayıp Nazi milyonlarının anahtarı olabilecek Goya eserinin peşindedir ve etkileyici üslubu ve yaptığı gaflarıyla içine düştüğü zor durumlardan yakasını kurtarmayı bilir.
Deep filmin senaryosu henüz ona gelmeden Bonfiglioli’nin eserlerini okur ve hayranı olur. Bu filmi yönetmesi için arkadaşı David Koepp’e teklif  götürür.
Başarılı Hollywood senaristi (Mission Impossible, Jurassic Park, Spiderman) ve aynı zamanda yönetmen (Ghost Town, Premium Rush) olan Koepp öncesinde Depp ile Stephen King romanından uyarlanan Secret Window filminde çalışmıştır. “Kitapları okudum ve karakter beni çok etkiledi” diyor Koepp. “ Charlie’yi okuduğum anda onu Johnny’den başkasının canlandırabileceğini düşünmedim. Johnny bu tip aşağılık, korkak ancak sevilen karakterleri canlandırmada çok yetenekli. Son 15, 20 senedir bunu kanıtlamış gözüküyor.”
Depp’in Koepp’e gönderdiği senaryo Eric Aronson tarafından yazılmış. Aronson İngiliz hükümetine çalıştığı sırada Londra yakınlarında bir kitapçıda Mortdecai üçlüsünü keşfetmiş. “ Kitap adeta P.G Wodehouse ve Raymond Chandler’in kesişme noktası ” diyor Aronson. “Okuduğum anda kafamda bir ışık yandı”.
Aronson daha sonra kült olan bu hikayeye aktör Hugh Laurie, Stephen Fry, yazar Julian Barnes ve Craig Brown’un duyduğu hayranlıktan bahsediyor. “Bu eser insanların birbirleriyle paylaştığı eserlerden biri. Johnny Depp bu sayede kitabın çok eski bir kopyasını okuma şansı buluyor.”
“Charlie Mortdecai kendisine şehir dışında bir malikane miras kalan birisi ancak şansı ve parası tükenmiş durumda. Gelirini düzeltmek için kapalı kapılar ardında anlaşmalar yapan bir eser kaçakçısına dönüşüyor. Filmimizde Charlie ve yardımcısı Jock Strapp Amerika’ya sanat çalmaya geliyorlar.”
Ancak Koepp “ Charlie kökeni bilinmeyen sanat eseri ticareti yapıyor” diyor.
“Vicdansız biri ancak çok iyi bir zevki var” diye ekliyor yönetmen. “Maddi durumu hiç iyi değil ve bir şekilde devasa evini geçindirmek zorunda. Bu yüzden bunu yapmayı göze almış. Sanat konusunda uzman birisi ancak eserin kime ait olduğu onu pek ilgilendirmiyor”
Mortdecai güzel insanların güzel kıyafetlerle rezil şeyler yaptıkları bir film. “Film suçu destekleyici bir karmaşıklık içerisinde ancak bu karmaşıklık onun güzel komik tarafını arka plana atacak kadar değil.” diye ekliyor Koepp.

Vizyon Tarihi: 30 Ocak 2015
Yönetmen: David Koepp
Oyuncular: Johnny Depp, Gwyneth Paltrow, Ewan McGregor
Tür: Komedi, Polisiye
Ülke: ABD

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Komplo - The Contractor (2022) Koruyucu - Safe (2012) Elmalar - Apples (2021) Güzel ve Çirkin - La Belle et la Bete – Beauty and the Beast (2014) DUMBO (2019)

Leave a comment