İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Ekim ayının 3. haftasında 1’i yeni 7 oyunla seyirciyle buluşuyor. Shakespeare’in en sevilen komedilerinden “12. Gece” Serdar Biliş rejisiyle Şehir Tiyatroları repertuarına katılıyor. Bu hafta sahnelenecek diğer oyunlar ise şöyle; Ölü Adamın Cep Telefonu, Kerbela, İlk Oyun: Çürük Temel, Kısasa Kısas, İstanbul Efendisi, Zengin Mutfağı.

12. Gece
Shakespeare’in en sevilen komedilerinden biri olan 12. Gece’de, ikiz kardeşler Viola ve Sebastian, bir gemi kazasından sonra, birbirlerini öldü sanıp ayrı düşerler. Viola, Illyria dükü Orsino’nun hizmetine girebilmek için erkek kılığına girer. Orsino adına güzel Olivia’ya kur yapmakla görevlendirilir. Olivia ise kardeşinin ölümünden sonra yastadır ve ayağına gelen herkesi geri çevirmektedir, ta ki simdi erkek kılığındaki Viola’ya asık olana dek. Bu sırada, Olivia’nın dayısı Tobi, tutucu hizmetkâr Malvolio’ya şamatalı bir oyun oynayarak, bu cümbüşlü kimlik yanılması ve karşılıksız aşk hikâyesini iyice kızıştırır. William Shakespeare’in yazdığı, Zeynep Avcı’nın dilimize kazandırdığı oyunu Serdar Biliş yönetiyor. Oyunda, Mana Alkoy, Pınar Aygün, Seda Fettahoglu, Senan Kara, Berk Samur, Ismet Şahin, Erkan Sever, Doğan Şirin, Levent Öktem, Özge Özder, Kubilay Penbeklioglu, Eylül Sogukçay, Ersin Umulu, Tolga Yeter ve Bennu Yıldırımlar rol alıyor. Oyun 21-24 Ekim 2015 tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde.

Ölü Adamın Cep Telefonu
Cep telefonunuz siz bu dünyadan ayrıldığınızda başkalarının eline geçerse yaşamaya devam edebilir misiniz? Cep telefonunuz yaşadığınız süre içinde tüm hayatınızı kontrol etmeye başlamışsa, kendi varlığınızı gerçekten ispat edebilir misiniz? Ya da siz öldükten sonra tüm kontrolü başkası ele geçirirse, kim ve ne olduğunuzu nasıl kanıtlayabilirsiniz? Daha da vahim olanı, bir makine tüm hayatınızı kontrol altına alırsa ondan nasıl kurtulabilirsiniz? Tüm bu sorulara yanıt arayan, Sarah Ruhl’un yazdığı Arda Aydın’ın yönettiği oyun, 21-24 Nisan 2015 tarihleri arasında Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde. Oyunda; Nergis Çorakçı, Yeliz Gerçek, Arda Aydın, Pelin Budak, Nurseli Tırışkan rol alıyor.

Kerbela
Beş yıldır Devlet Tiyatroları sahnelerinde Ankara seyircisinin ayakta alkışladığı Kerbela, yine Ayşe Emel Mesci’nin yönetiminde İslam tarihinin önemli olaylarından birini Şehir Tiyatroları oyuncularıyla sahneye taşıyor. Oyun, İslamiyet’in doğuşunda var olan insancıl ve demokratik düşüncelerin iktidar mücadelesiyle geçirdiği dönüşümü “insan” olgusuna barışçıl bir vurgu yaparak anlatıyor. Ali Berktay’ın yazdığı Ayşe Emel Mesci’nin yönettiği, müziklerini Tahsin İncirci’nin yaptığı Kerbela, 22-24 Ekim 2015 tarihleri arasında Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde. Oyunda; Abdullah Topal, Alize Ertem, Aslı Menas, Aslı Öngören, Aybar Taştekin, Barış Çağatay Çakıroğlu, Berfu Aydoğan, Bora Seçkin, Buğra Can Ildırışık, Burak Davutoğlu, Can Alibeyoğlu, Cem Baza, Ceysu Aygen, Çağlar Ozan Aksu, Damla Cangül, Emrah Can Yaylı, Emre Çağrı Akbaba, Emre Narcı, Ercan Demirhan, Esen Koçer, Fahri Kıncır, Fatma İnan, Gizem Akkuş, Gülşah Bayar, Hasip Tuz, Hüsnü Demiralay, İbrahim Can, İrem Erkaya, İskender Bağcılar, Lale Kabul, Meriç Benlioğlu, Mert Aykul, Nafiz Uğur Tan, Nilay Bağ, Nur Saçbüker Otan, Özgür Atkın, Pervin Bağdat, Savaş Barutçu, Seda Çavdar, Serap Doğan, Şenay Bağ, Şirin Kılavuz, Ümit Bülent Dinçer, Volkan Öztürk, Zeynep Göktay Dilbaz rol alıyor.

İlk Oyun: Çürük Temel
Darûlbedayi’nin sahnelediği ilk oyun olan Çürük Temel, Engin Alkan’ın çağdaş yaklaşımıyla 100. yıl anısına yeniden sahnede… Oyun, iflas etmekte olan bir fabrikanın ekseninde bir diğerinin hakkını hiçe sayıp kendi hakkını diğerlerine dayatan uzlaşmaz aile bireylerinin çatışkılarını modern bir tragedya formunda seyirciye sunuyor. Emile Fabre’nin yazdığı, Hüseyin Suat Yalçın’ın uyarlayarak çevirdiği, Sezai Gülşen ve Doğan Yavaş’ın günümüz Türkçesi’ne aktardığı oyunda; Oya Palay, Yeşim Koçak, Mert Tanık, Emre Karaoğlu, Dolunay Pircioğlu, Samet Hafızoğlu, Nurdan Gür rol alıyor. Oyun; 21-24 Ekim 2015 tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde.

Kısasa Kısas
William Shakespeare’in yazdığı Zişan Uğurlu’nun yönettiği Kısasa Kısas; adalet, merhamet, ahlaki yetkinlik, evlilik öncesi ilişki, aşk kavramlarını sorgularken tebdil-i kıyafet sürprizleriyle dolu bir olaylar örgüsüyle, yapılan pazarlıkları, anlaşmaları ve otoriteyi dokunabileceğimiz bir yakınlığa getirip çağdaş dünya sorunlarına yeni bir gözle bakmamızı sağlar. Okan Karaca, İrem Arslan Aydın, Caner Bilginer, Gün Koper, Hüseyin Köroğlu, Enes Mazak, Ertuğrul Postoğlu, Cengiz Tangör, Zeki Yıldırım, Okan Karaca rol aldığı oyun 21-24 Ekim 2015 tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde.

İstanbul Efendisi
Osmanlı’da Lale Devri’nin sonrasında dönemin baş kadısı İstanbul Efendisi’nin konağında geçen olayları dolantı komedyası üslubuyla ele alan İstanbul Efendisi, Osmanlı’nın kültürel ve etnik çeşitliliğine vurgu yaparak İstanbul folklorundan örnekleri modern bir anlatımla sergilemektedir. Kızına uygun bir damat adayı bulmak için yıldız fallarına bel bağlayan İstanbul Kadısı Savleti Efendi’nin başına gelenlerin müzikal bir anlatımla seyirciyle buluştuğu oyun 22-24 Ekim 2015 tarihleri arasında  Ümraniye Sahnesi’nde seyirciyle buluşuyor. Musahipzade Celâl‘in yazdığı Engin Alkan’ın yönettiği oyunda; Tankut Yıldız, Zafer Kırşan, Volkan Ayhan, Hüseyin Tuncel, Emre Şen, Edip Tepeli, Çağatay Palabıyık, Direnç Dedeoğlu, Cihan Kurtaran, Serkan Bacak, Murat Üzen, Hamit Erentürk, Berna Adıgüzel, Zeynep Ceren Gedikali, Pınar Demiral, Selin Türkmen, Reyhan Karasu, Nazan Yatgın, Senem Oluz, Özge Midilli, Murat Güreç, Utku Akıncı, Kayahan Erdem, Gözde İpek Köse, Melisa Demirhan rol alıyor.

Zengin Mutfağı
Zengin Mutfağı’nda 1970’ler Türkiyesi’nde zengin köşkündeki hizmetlilerin, o yıllardaki toplumsal kavga içinde taraf olup olmama konusunda yaşadıkları olaylar trajikomik bir anlatımla sunuluyor. Ayrıca Epik Tiyatro’nun ülkemizdeki önemli örneklerinden olan oyun, alt sınıf insanlarının yaşamsal ve düşünsel seçimlerini sorguluyor. Vasıf Öngören’in yazdığı Aslı Öngören’in yönettiği oyunda; Murat Garibağaoğlu, Ozan Gözel, Ali Mert Yavuzcan, Selçuk Yüksel, Irmak Örnek rol alıyor. Oyun 22-24 Ekim 2015 tarihleri arasında Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde.

İyi seyirler…

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (11. hafta):
Ölümcül Oyunlar - Funny Games (2024) Kara Cin Laneti (2024) Tay 2: Ebabil Takımı (2024) Bana Beni Anlat (2024) Nisan (2024) Neandria - Neandreia (2024) Dedektif Conan: Siyah Demir Denizaltı - Detective Conan: Black Iron Submarine (2024) Aile Çıkmazı (2024) Mükemmel Aile (2024) Zavallılar - Poor Things (2024) Adaletin Eli - Red Right Hand (2024) Oppenheimer (2024) Gece Yüzüşü - Night Swim (2024)
Arşivden Seçkiler:
İyi Günde Kötü Günde - Love Wedding Marriage (2011) Çocuklar - Djeca (2013) Bulutların Üstünde (2023) Qüfür (2013) Milyonluk Kuş (2018) Üç Harfliler: Marid (2010)

Leave a comment