İstanbul Modern’in 2009 yılından beri Berlin, Seul ve Rotterdam gibi dünyanın önemli kentlerinde düzenlediği koleksiyon sergilerinin devamı niteliğindeki İstanbul Modern – Bahreyn sergisi 25 Mart’ta  Bahreyn Ulusal Müzesi’nde açıldı. 8 Haziran 2013 tarihine dek
sürecek sergi, İstanbul Modern’in hem modern ve çağdaş sanat hem de fotoğraf koleksiyonundaki 78 sanatçının 180 yapıttan oluşan bir seçkiyi içeriyor. Etkinlik, İstanbul Modern’in yurtdışında gerçekleştirdiği en büyük ve kapsamlı sergi olma özelliğine de sahip.
Fahrelnissa Zeid, Nejat Devrim, Sabri Berkel, Ömer Uluç, Burhan Doğançay, Ara Güler, Ozan Sağdıç, Nevzat Çakır, Atilla Torunoğlu gibi modern Türk resmi ve fotoğraf sanatının usta sanatçılarını bir araya getiren sergi Nil Yalter, Balkan Naci İslimyeli, Canan Tolon, Selma
Gürbüz, Sedat Pakay, Merih Akoğul, Murat Germen, Ahmet Polat gibi farklı kuşaklardan sanatçıları ağırlıyor.
Serginin açılışını yapan Kültür Bakanı Shaikha Mai bin Muhammed Al-Halifa, “Kültürü olmayan bir ülke turizmi teşvik edemez,” diyerek,  Bahreyn’in Manama Arap Kültür Başkenti’nin bir parçası olarak modern bir kültür altyapısı inşa etmekteki başarısının altını çizdi.

Açılışa Araştırmadan Sorumlu Devlet Bakanı Muhammed bin İbrahim Al-Mutava, Bahreyn Güzel Sanatlar Cemiyeti Başkanı Şeyh Raşid bin Halifa al Halifa’nın yanı sıra Türkiye’nin Bahreyn Büyükelçisi Ahmet Ülker, Arap ve Asyalı elçiler ile kültür ve sanat dünyasının simaları katıldı.

İstanbul Modern – Bahreyn, hayal, kimlik, beden ve onu kuşatan sosyal ve politik söylemler, şimdiki zamanın politik gerilimleri, görsel kültürün disiplinlerarası yapısı, yaşamın kutsanması gibi çağdaş dünyanın güncel temalarını içeriyor. Farklı dönem ve tarihlerde
üretilmiş çalışmaların bir karşılaşma sahası olan sergi, İstanbul’u çağdaş sanatın merkezinde yeni bir kıta olarak tanımlarken 1950’li yıllardan günümüze Türkiye’de çağdaş sanatın dönüşüm ve değişim dinamiklerine işaret ediyor.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Mumyalar - Mummies (2023) Aşkın Bununla Ne İlgisi Var? - What’s Love Got to Do with It? (2023) Seni Seviyorum Adamım (2014) Zafere Hücum - Rush (2013) Üç Billboard Ebbing Çıkışı, Missouri - Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2018) Miraç (2017)

Leave a comment