Çin filmlerinden bir seçki İstanbul Modern Sinema’da Hikâye Çin’de Geçiyor
Modern Çin sinemasının en yeni örneklerinden bir seçkinin sunulacağı “Hikâye Çin’de Geçiyor” başlıklı program, 25 Nisan – 5 Mayıs tarihleri arasında İstanbul Modern Sinema’da izleyiciyle buluşuyor

İstanbul Modern Sinema, Türk Tuborg AŞ’nin katkıları ve Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu işbirliğiyle, Çin sinemasının geçtiğimiz yıl içinde ürettiği, ilgi görmüş yapımlardan hazırlanan bir seçki sunuyor.

Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 70. yıldönümü vesilesiyle hazırlanan programdaki filmler Çin kültürünün ve Çin toplumunun içinden geçtiği güncel sosyo-ekonomik dönüşümü farklı konu ve karakterler yoluyla işlerken, bir yandan dünya sinemasında yerini gittikçe büyüten Çin sinemasının yeni türlerdeki açılımını da yansıtıyor.

Cannes’dan sonra İstanbul Modern Sinema’da
Programda yer alan bazı filmler arasında modern Çin sinemasının en önemli yönetmenlerinden Jia Zhang-ke’nin, Cannes’da yarışan ve Çin’in kapitalist dönüşümünü gangster dünyasında geçen bir aşk trajedisi üzerinden anlatan filmi Kül En Saf Beyazdır (Jiang Hu Er Nü, 2018) yer alıyor. Japonya’nın Mançurya işgali sırasında Çinli bir ailenin hayatta kalma mücadelesini konu alan Kış Üstüne Kış (Dong Qu Dong You Lai, 2019), Bai Xue’nin 16 yaşındaki bir genç kızın büyüme öyküsünü anlattığı Kavşak (Guo Chun Tian, 2018), Hong Konglu yönetmen Dante Lam’in ilkini Mekong’da çektiği ve gişede büyük başarı yakaladığı aksiyon savaş filmi projesini Ortadoğu’ya taşıdığı Kızıldeniz Operasyonu (Hong Hai Xing Dong, 2018) da seçkide yer alan filmler arasında.

Hu Bo’nun ilk ve tek filmi
Yazarlığıyla da bilinen yönetmen Hu Bo’nun ilk ve tek filmi olma özelliğine sahip, Çin’in kuzeyinde hayatları çıkmaza girmiş karakterlerin kesişen hayatlarından 24 saati anlatan Öylece Oturan Bir Fil de (Da Xiang Xi Di Er Zuo, 2018) programın dikkat çeken yapımları arasında yer alıyor.

HİKAYE ÇİN’DE GEÇİYOR FİLM PROGRAMI

GENÇLİK
28 Nisan 15.00; 2 Mayıs, 19.15
Yönetmen: Feng Xiaogang
Oyuncular: Xuan Huang, Miao Miao, Chuxi Zhong
Xiaoping, 1970’lerdeki Kültür Devrimi sırasında Çin Halk Ordusu’nun sanat topluluğuna katılarak hayatında yeni bir başlangıç yapmaya hazırlanan genç bir kızdır. Ancak topluluğa bir türlü adapte olamaz ve dışlanır. Onu anlayan ve savunan tek kişi, temiz kalpli Liu Feng’tir. Bu iki arkadaşın aralarındaki dostluk yıllar geçtikçe gelişecek ve birbirlerinde aşkı bulacaklardır. Yan Geling’in kendi biyografik romanından beyazperdeye uyarladığı ve Feng Xiaogang’ın yönettiği Gençlik’te, Çin’in 1970’lerden 1990’lara kadar uzanan çalkantılı tarihinde topluma yön veren olaylara tanık olmuş bir çiftin dokunaklı hikâyesini izliyoruz.

DÜŞÜŞ
25 Nisan, 15.00; 28 Nisan 13.00
Yönetmen: Zhou Lidong
Oyuncular: Zhou Lidong, Lu Daju, Yan Luyang
Yerel bir şirkette yönetici olarak çalışan Lin, sıradan bir hayat sürmektedir. Eşi yurtdışında yaşamakta, oğlu ise üniversiteye giriş sınavına hazırlanmaktadır. Bir baba ve eş olarak sorumluluklarını yerine getirmeye çabalayan Lin’in büyük bir şirketle yapacağı anlaşma, tüm düzenini altüst edecek ve kendini zorlu bir varolma mücadelesi içinde bulacaktır. Yönetmen Zhou Lidong’un senaryosunu yazıp başrolünü üstlendiği bu ilk uzun metrajlı filmi, geçtiğimiz yıl Varşova Uluslararası Film Festivali’nde NETPAC ödülü’nü aldı.

SUÇ GİRDABI
25 Nisan, 17.00; 27 Nisan 13.00
Yönetmen: Peter Zuo
Oyuncular: Wang Haitao, Ren Qingan Ding, Jianjun Dong Bo
Yönetmen ve senarist Peter Zuo ilk uzun metrajında birbirinden farklı karakterleri incelikle kesiştirerek, çok katmanlı bir suç dramasına imza atıyor. Maddi sıkıntılar yaşayan maden işçisi Junpo, ölümcül bir hastalığa yakalanan kızını tedavi ettirebilmek için mücadele vermektedir. Patronu Liangui’den kendisine borçlu olduğu ödeneği bir an önce vermesini ister, ancak olumsuz yanıt alır. İhtiyacı olan parayı alabilmek için çareyi patronunun kızını kaçırmakta bulur. Ancak hiçbir şey umduğu gibi gitmez ve kendisini üçüncü şahısların da dahil olduğu bir entrika sarmalının içinde bulur.

KÜL EN SAF BEYAZDIR
25 Nisan, 19.00; 28 Nisan 17.30
Yönetmen: Jia Zhang-Ke
Oyuncular: Zhao Tao, Liao Fan, Xu Zheng
Qiao ve Bin, yeraltı dünyasında hatırı sayılır nüfuzu olan bir çifttir. Girdikleri bir çete hesaplaşması sonucunda Qiao, hapse mahkûm olur. Beş yıl sonra hapisten çıktığında, her yerde sevgilisi Bin’i aramaya koyulur ancak Çin’de köklü bir değişim gerçekleşmiştir ve hiçbir şey eskisi gibi değildir. Geçtiğimiz yıl Cannes’da Altın Palmiye için yarışan yönetmen Jia Zhang-Ke, bu son filminde güçlü bir kadın portresi çizerken, Çin’in 2001 ve 2017 yılları arasındaki toplumsal dönüşümünü de gangster dünyasında geçen bir aşk trajedisi üzerinden anlatıyor.

KAVŞAK
25 Nisan, 13.00; 4 Mayıs 13.00
Yönetmen: Bai Xue
Oyuncular: Gang Jiao, Elena Kong, Kai Chi Liu
Çin Halk Cumhuriyeti’ne katılmasına rağmen, özerkliğini koruyan Hong Kong’a halen bir sınır kapısından geçilerek giriliyor. Yönetmen Bai Xue ilk uzun metrajlı filminde, 20 yıla yakındır böyle devam eden bu durumu Peipei’in hikayesi üzerinden anlatıyor. Her gün okula gitmek için ana karadaki Shenzhen’deki evinden Hong Kong’a giden 16 yaşındaki Peipei, Japonya’ya gitme hayalleri kurar. Bu yolculuk için paraya ihtiyacı olan Peipei, iPhone kaçakçılığı yapmaya başlar. Üzerindeki okul üniforması ve çocuksu haliyle her gün geçtiği sınırdaki gümrük memurları, bu masum görünüşlü kızda şüphe edilecek bir durum sezmeseler de, zaman içinde Peipei’in aile ve arkadaş ilişkileri bozulacak, günlük rutini fazlasıyla tehlikeli bir maceraya dönüşecektir.

KIZILDENİZ OPERASYONU
27 Nisan, 17.00; 5 Mayıs 13.00
Yönetmen: Dante Lam
Oyuncular: Zhang Yi, Huang Jingyu, Hai Qing
Kızıldeniz’de bir görev sırasında Çin donanma gemisine bir acil yardım çağrısı gelir. Bir kargo gemisine korsanlar saldırmıştır ve gemideki Çinlilerin hayatı tehlikededir. Aynı zamanda, Yewai’de iç savaş devam etmektedir ve bir terörist saldırısında Çinliler rehin alınmıştır. Çin Donanma Kuvvetleri ise vatandaşlarını kurtarmak için operasyona başlayacaktır. Çin aksiyon sinemasının önde gelen yönetmeni Dante Lam’in 2015’teki Yemen iç savaşı sırasında meydana gelen gerçek bir olaydan esinlendiği film, bu yıl Asya Film Ödülleri’nde 4 dalda aday gösterildi ve Çin’de 2018 yılında en fazla hasılat elde eden yapımı oldu.

ŞAMAN
2 Mayıs 15.00 ; 4 Mayıs 17.00
Yönetmen: Chengjie Cai
Oyuncular: Tian Tian, Wen Xinyu, Wang Qilin, Wang Fuyou
Kocasıyla birlikte işlettikleri fabrika yanınca, Erhao kazadan ucuz kurtulur ancak hem geçim kaynağını hem de eşini kaybeder. Üçüncü kez dul kalan kadın, köylülerin gözünde artık lanetli kabul edilir. Erhao ise, başına gelen birkaç mucizevi olay üzerine köylülerin bu batıl inancını kendisi için bir geçim kaynağına dönüştürebileceğini fark eder. Kazadan sonraki zorlu günleri atlatarak kendini şaman olarak tanıtır ve insanlara tavsiyeler verip çeşitli dertlerine çareler bularak yeni bir hayata başlar.

ÖYLECE OTURAN BİR FİL
5 Mayıs 16.00
Yönetmen: Hu Bo
Oyuncular: Yu Zhang, Yuchang Peng, Uvin Wang
Berlinale’de FIPRESCI ve En İyi İlk Film ödüllerine layık görülen bu film, yazarlığıyla tanınan yönetmen Hu Bo’nun ilk ve tek filmi. Filmi tamamladıktan sonra intihar eden yönetmen, babası tarafından şiddete maruz kalan bir çocuk, annesiyle hiç geçinemeyen bir kız ve ailesi tarafından huzur evine kapatılmak istenen yaşlı bir adamın bir gününü epik bir anlatımla perdeye taşıyor. Çin’in kuzeyinde, ekonomik çöküşün yaşamın her alanında hissedildiği küçük bir kasabada yaşayan bu karakterlerin her biri hayatlarındaki zorluklardan, acıdan ve kederden kaçarken, dünya umurunda olmayan ve bütün gününü oturarak geçirdiği rivayet edilen fili görmek için çıktıkları yolda buluşuyorlar.

GÖLGE SAVAŞÇI
2 Mayıs 17.15; 27 Nisan 15.00
Yönetmen: Zhang Yimou
Oyuncular: Chao Deng, Li Sun, Ryan Zheng
Parlayan Hançerler ve Kahraman gibi filmleriyle tanıdığımız yönetmen Zhang Yimou yeniden Uzakdoğu dövüş sanatıyla geleneksel Çin mürekkep sanatını ustaca birleştirdiği bir film ile karşımızda. Yin ve yang olarak bilinen Tai chi diyagramından esinlendiği, görsel anlatımıyla öne çıkan film, Üç Krallık döneminde sürgüne gönderilen bir kralın topraklarını koruma mücadelesini odağına alıyor. Yönetmenin alışılmışın aksine daha az renk kullanmasıyla dikkat çeken ve görsel bir şölen sunan filmde, sürekli yağan yağmurun altında gerçekleşen çarpıcı dövüş sahneleri de izleyiciyi büyülüyor.

KIŞ ÜSTÜNE KIŞ
2 Mayıs 13.00; 4 Mayıs 15.00
Yönetmen: Xing Jian
Oyuncular: Yan Bingyan, Gao Qiang, Liu Di,, Hibino Alkira, Yuan Liguo
Jian Xing, 2. Dünya Savaşı’nın az bilinen bir yanını perdeye taşıyor. Japonya’nın Mançurya işgali sırasında ailesini yok olmaktan kurtarmaya çalışan bir köylünün hikâyesini anlatıyor. Lao Si, Japonlar tarafından götürülmek üzere olan 3 oğlundan en büyük olanını çocuk sahibi olamadığı için boşanmaya zorladıktan sonra, diğer oğullarından birinin aynı kadından çocuk sahibi olmasını ister. Japonların zoruyla kampa götürülen genç adamlardan en küçük olanı kaçıp eve geldikten bir süre sonra baldızını hamile bırakır. Bu noktadan sonra işler karışacak, evin hassas dengeleri bozulacaktır.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (13. hafta):
Arap Kadri ve Tarzan (2024) Sahipsiz - Surrogate (2024) Cin Günü (2024) Riki Rhino: Kahraman Kanatlar - Riki Rhino The Bird Kingdom (2024) Lassie: Yepyeni Bir Macera - Lassie: A New Adventure (2024) Oldboy (2024) Winnie The Pooh: Kan ve Bal II - Winnie The Pooh: Blood and Honey II (2024) Güneşi Söndürmem Gerek (2024) Hayalet Avcıları: Ürperti - Ghostbusters: Frozen Empire (2024)
Arşivden Seçkiler:
Merhaba Güzel Vatanım (2019) Bütün Saadetler Mümkündür (2018) Yumrukları Gevşetmek - Unclenching the Fists (2022) Canım Öğretmenim - Monsieur Lazhar (2012) Para Avcısı - The Wolf of Wall Street (2014) Turu ve Sirk Maceraları - Turu: The Wacky Hen (2021)