Sinema ve sahnede bir klasik olmayı başarmış On İki Öfkeli Adam ve Darülbedayi’nin sahnelediği ilk oyun olarak tarihe geçen İlk Oyun: Çürük Temel bu yıl 13.’sü düzenlenen “Kıbrıs Tiyatro Festivali” kapsamında seyirciyle buluşuyor.

Türkiye’den Şehir Tiyatroları, AST, Dostlar Tiyatrosu gibi birçok topluluğun katıldığı festival 1-29 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek. Reginald Rose’un yazıp Arif Akkaya’nın yönettiği On İki Öfkeli Adam, 10 Eylül 2015 Perşembe günü Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi’nde saat 21.00’de sahnelenecek.

Emile Fabre’nin yazdığı, Hüseyin Suat Yalçın’ın uyarlayarak çevirdiği, Sezai Gülşen ve Doğan Yavaş’ın günümüz Türkçesi’ne aktardığı İlk Oyun: Çürük Temel ise Engin Alkan rejisiyle 15 Eylül Salı günü aynı sahne ve saatte Kıbrıslı seyircilerle buluşacak.

On İki Öfkeli Adam

Şehir Tiyatroları’nda çağdaş bir rejiyle tekrar seyircinin beğenisine sunulan oyunda, şüphelinin suçlu olduğunun genel kabul gördüğü 12 kişilik bir jüride, bir üye bu karara karşı çıkarsa ne olur sorusu üzerinden adalet kavramı sorgulanıyor.

Oyunda; Ahmet Özarslan, Ali Gökmen Altuğ, Burteçin Zoga, Enes Mazak, Erkan Akkoyunlu, Gün Koper, Kutay Kırşehirlioğlu, Mehmet Avdan, Metin Çoban, Nihat Alpteki, Rahmi Elhan, Serdar Orçin ve Can Ertuğrul rolleri paylaşıyor.

İlk Oyun: Çürük Temel

Darülbedayi’nin sahnelediği ilk oyun olarak tarihe geçen “Çürük Temel” (La Maison d’Argile)’in hikâyesi; birinin geleceği, diğerinin itibarı, bir başkasının intikamına dönüşmüş, aile yadigârı bir fabrikanın etrafında biçimlenir. Hakkı olanı almak, her defasında, bir diğerinin hakkının hiçe sayıldığı bir yoldan geçiyorsa, parçalanmadan kalabilmek ne kadar mümkün olabilir? sorusuna yanıt arayan insan ilişkilerini anlatan oyun, Şehir Tiyatroları’nın gerçek bir klasiği. İlk kez 1916’da Hüseyin Suat Yalçın uyarlamasıyla oynanan “Çürük Temel”, Şehir Tiyatroları’nın 100. yılında;  farklı bir okuma, çağdaş bir yorumla bir kez daha perde açıyor ve İstanbul’un bir yüzyılı deviren tiyatrosuna saygı duruşunda bulunuyor.

Oyunda; Oya Palay, Yeşim Koçak, Mert Tanık, Emre Karaoğlu, Dolunay Pircioğlu, Samet Hafızoğlu, Nurdan Gür rol alıyor.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (15. hafta):
Nuh'un Gemisi -Noah's Ark (2024) Bodrum Seferi (2024) Omen: İlk Kehanet - The First Omen (2024) Vincent Ölmeli - Vincent Must Die (2024)
Arşivden Seçkiler:
Ben Kendim ve Annem - Les Garçons et Guillaume a Table (2014) Boiboiboy - Boboiboy: The Movie (2020) Tek Yürek İmalat-ı Harbiye (2023) Karlar Kraliçesi 3: Ateş ve Buz - The Snow Queen 3: Fire and Ice (2017) Konuş Benimle - Talk to Me (2023) Anna Karenina (2012)

Leave a comment