Türkiye’de yıllardır beklenen “Krala Mektup” Can Çocuk etiketiyle okurla buluşuyor

Dünyaca ünlü ödüllü yazar Tonke Dragt’ın, on altı dile çevrilen ve yayımlandığından bu yana dünyada bir milyonun üzerinde okura ulaşan, mart ayında Netflix tarafından diziye uyarlanan, en tanınmış kitabı Krala Mektup, sadece genç okurlar için değil, her yaştan okur için zamanının ötesinde bir roman.

Genç Bir Ulak.

Gizli Bir Görev.

Tehlike Altında Bir Krallık.

Genç şövalye adayı Tiuri, bir yabancının acil yardım isteğine kayıtsız kalamaz ve kendini tehlikeli bir maceranın içinde bulur. Büyük Dağlar’ın ötesinde yaşayan Kral Unauwen’e, bütün kraliyetin geleceğinin bağlı olduğu gizli bir mektubu iletmekle görevlendirilmiştir. Tiuri’nin yolculuğu onu karanlık ve tehditkâr ormanlara, uğursuz kalelere ve tuhaf şehirlere götürecektir. Mektubu ele geçirmek uğruna canını vermekten çekinmeyen düşmanlarla karşılaşacak, ama aynı zamanda beklenmedik yerlerde iyi arkadaşlar edinecektir.

Krala Mektup, kötülüğe karşı verilen savaşın, cesaretin ve gerçek dostluğun öyküsü…
“Sonsuz bir an uzayıp gidiyordu sanki. Sonunda bütün zaman kavramını kaybetti Tiuri.

Sadece odanın bir parçasını görebiliyordu ve bu oda parçası hafızasından bir daha hiç
silinmeyecekti. Duvar halıları da.

Gün ilerledikçe ışık zayıfladı ve soluklaştı ve duvar halıları tuhaf bir şekilde canlanmaya başladı. Aşağıda, yemek salonunda asılı, şövalye ve canavarlı duvar halılarına benziyorlardı.
Ancak bunlar daha tuhaf ve acımasızdı. Tiuri bitkin bir halde gözlerini kapattığında gergin hayali, duvarlarda şövalye ve canavarlara çılgın danslar ettiriyordu.

Tekrar gözlerini açtığındaysa onların kımıldamadan durduklarının farkına varıyordu.

Sonsuz bir üzüntü ve tarifsiz bir yalnızlığı anlatan yağmurun çağıltısını dinliyordu sanki…”

Tonke Dragt 1930 yılında Endonezya’da doğdu. İkinci Krala Mektup Dünya Savaşı sırasında, on iki yaşındayken, ailesiyle birlikte bir Japon kampına eterne edildi. Kampta yalvararak ve ödünç alarak elde ettiği kâğıtlara ilk eserini yazdı. Savaştan sonra ailesiyle birlikte Hollanda’ya taşındı. Lahey Görsel Sanatlar Akademisi’nden mezun olduktan sonra bir süre resim öğretmenliği yaptı. Öğrencilerinin dikkatini canlı tutmak için onlara hikâyeler anlattı. 1962 yılında, en tanınmış romanı Krala Mektup yayımlandı ve Yılın Çocuk Kitabı Ödülü’ne değer görülerek on altı dile çevrildi. Tonke Dragt, 1982 yılında, Kaplanların Gözleri kitabını yayımladıktan sonra yazmaya ara vereceğini, yalnızca çizeceğini duyurdu. Yaptığı kolajlar, Kapının Diğer Yüzü adlı kitabının önemli bir parçasını oluşturacaktı. Krala Mektup, 2008 yılında yönetmen Pieter Verhoef tarafından filme uyarlandı. Yıllar içinde prestijli ödüllerin çoğunu kazanan Dragt’a 2001 yılında Oranje Nassau Şeref Nişanı verildi. Krala Mektup, yayımlandığından bu yana bir milyonun üzerinde sattı ve 20 Mart 2020’de Netflix tarafından diziye uyarlandı.

Kitap: Krala Mektup
Yazan ve Resimleyen: Tonke Dragt
Çeviren: Erhan Gürer
Yaş aralığı: 11, 12, 13 +
Tür: Serüven
Sayfa: 432

Fiyatı: 42,50 TL

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Kırık Midyeler (2012) Nasreddin Hoca 2: Dinozorlar Çağı (2023) Ölümcül Snowboard - Let It Snow (2022) Ayla (2017) G L A S S (2019)