KÖRDÜĞÜM
MAGGIE’S PLAN
Bir yanıyla Woody Allen filmlerini hatırlatan “Kördüğüm” gücünü Gerwig’in enerjik oyunculuğundan alıyor. – Hollywood Reporter
bir Rebecca Miller filmi.
24 HAZİRAN’DA SİNEMALARDA
Özet: Aşkta aradığını bulamayan Maggie Hardin (Greta Gerwig), otuzlu yaşlarının ortasında gelmişken artık tek başına da olsa çocuk sahibi olma zamanının geldiğini düşünmektedir. Ancak tam zamanlı antropolog, yarı zamanlı yazar olan John’la (Ethan Hawke) karşılaşınca hayatında ilk kez aşık olur ve böylece annelikle ilgili düşünceleri de yön değiştirir. İşin kötü yanı John işinden başka bir şey düşünmeyen bir profesör olan Georgette’le (Julianne Moore) mutsuz bir evliliği sürdürmektedir. İstemeden de olsa olayları iyice karıştıran Maggie arkadaşları Tony (Bill Hader) ve Felicia’nın (Maya Rudolph) da yardımıyla hayatlarını değiştirecek ve üçünü de komik bir şekilde birbirlerine bağlayacak bir planı hayata geçirmek için kolları sıvar.

YAPIM NOTLARI
Ethan Hawke canlandırdığı karakter için “John, beyninin girintilerinde kaybolmuş biri,”diyor. “Hayatını Georgette’in gölgesinde yaşadığını düşünüyor. Georgette, istediği her şeyi elde ederken, John kendini evliliğin içinde kaybolmuş hissediyor.”
John, Maggie ile karşılaştığında yıldırım aşkıyla birbirlerine tutuluyorlar. “Bence Maggie ilk kez böyle büyük bir aşk yaşıyor,” diyor Greta Gerwig. “Anlamlandıramadığı, karşı koyamadığı ya da sorgulayamadığı biçimde gardı düşüyor.” Gerwig şöyle devam ediyor: “Film aşkı bulup sonra onu kaybetmek ve sonra yeniden bulmak hakkında. Hiçbir şey mükemmel değil. Klişelerden uzak bir film. Daha önce böyle bir senaryo okumamıştım.” Gerwig, senaryoda en çok, geleneksel romantik komedi filmlerinde çizilen kadın tiplemelerinden uzak bir kadın karakterin işlenmesinden memnun. “Maggie’yi ilgi çekici kılan şey, hareketlerine herhangi bir normun ya da suçluluk duygusunun yön vermemesi. Maggie, etik, doğrucu bir hayat sürmek istiyor ama aynı zamanda gerçekçi biri. Yaptığı hiçbir şeyi bir suçluluk duygusuyla yapmadığını fark ettiğinizde büyüleniyorsunuz. Herkesten ayrı bir yanı var.”
“Maggie’yi yaratma süreci benim için oldukça yenilikçi bir süreçti,” diyor senarist/yönetmen Rebecca Miller. “Maggie’nin eylemlerini, dürüst olma isteği ve etik kaygıları yönlendiriyor ki, onu büyük bir karmaşanın içine düşüren de bunlar oluyor! Bu hikaye, insan ilişkilerinde tutumlu olmaya, doğruyu yapmaya çalışma üzerine bir hikaye.”
Eğlendiren ve keyif veren, inandırıcı ve karmaşık karakterlerin yer aldığı bir hikaye anlatmak isteyen Miller, “Birçok kitabı karıştırmaya başladım. New York’ta geçen, komik bir şey anlatmak istiyordum. Karen’la tanıştığımda senaryoya dönüştürülmeye uygun bir hikayesi olduğunu öğrendim ve onun üzerinde çalışmaya başladım,” diyor. “Karen’ın kitabını daha elime almadan, Julianne Moore ile aramızda bir evliliğin ne kadar karmaşık bir şey olduğu hakkında konuşuyorduk. Konuşmalarımız sırasında insanların evliliğin bir noktasından sonra kendilerine ikinci bir aile kurduklarını fark ettim ve bu durumun doğurduğu kaos ilgimi çekti.”
“İnsanların kahkahalara boğulacağı bir film çekmek istiyordum. Önceki filmlerimde dram öğeleri baskındı ama bu sefer bir orta yol tutturabileceğimi düşündüm. Bu filmde yine dram öğelerine rastlayacağız ama bu sefer daha çok güleceğiz,” diyor Miller. “Yaşlandıkça, hayatı tanıdıkça komediye daha çok ihtiyaç duyuyorum. Komediye çok ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. İnsanın kendine gülebilmesi, etrafına mizahla yaklaşabilmesi, bağışlayıcı bir kalp taşıdığını gösterir. Bir insan ve sanatçı olarak olgunlaştıkça, komedinin ne kadar derinleşebileceğini anlıyorum. Kendimi, insanları bir filmle mutlu etme arzuma teslim ettim.”

FİLMİN KÜNYESİ
Yönetmen: Rebecca Miller
Senarist: Rebecca Miller
Yapımcılar: Rachel Horovitz, Damon Cardasis, Rebecca Miller
Görüntü Yönetimi: Sam Levy
Müzik: Michael Rohatyn
Oyuncular: Julianne Moore, Greta Gerwig, Ethan Hawke, Maya Rudolph, Bill Hader
Süre: 98 dakika

Fragman

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (12. hafta):
Hüddam 4: Ahmer (2024) Evie (2024) Cesur Balina Katak - Katak: The Brave Beluga (2024) Sırrını Biliyorum (2024) Öldüm Bittim (2024) Sevmek Yüzünden (2024) İki Yüzlü (2024) Eflatun (2024) Queen Mary'nin Laneti - Haunting of the Queen Mary (2024) Ölümcül Sır - The Bricklayer (2024) BTOB TIME: Be Together the Movie (2024) Köylüler - The Peasants (2024) Demir Pençe - The Iron Claw (2024)
Arşivden Seçkiler:
Ant-Man ve Wasp: Quantumania - Ant-Man and the Wasp: Quantumania (2023) Şüphe - Kindred (2023) Hızlı ve Öfkeli: Hobbs ve Shaw - Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw (2019) Bir Kadının Gözyaşı - Therese Desqueyroux (2013) Kimliksiz - Unknown (2011) Ölmek İçin Zaman Yok - No Time to Die (2021)

Leave a comment