“ZENNE”NİN BAŞARISI,
ADALETİN YOLUNU AYDINLATIR MI?

Öldürülmesinin üzerinden 3 yıldan fazla zaman geçmesine rağmen katili yakalanamayan Ahmet Yıldız’ın gerçek hikayesinden kurgulanan “ZENNE”; çarpıcı anlatımıyla büyük yankı uyandıracak. 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ödül için yarışacak olan film; yönetmenlerin yakın arkadaşı olan ve 2008 yılında cinsel kimliğini açıkladığı için öldürülen Yıldız’a adandı.

M.Caner Alper ve Mehmet Binay’ın ilk sinema filmi olan “ZENNE”; farklı anlatımı, görsel zenginliği, dansları, kostümleri, makyaj ve müzikleriyle dikkat çekmesinin yanı sıra, halen sonuçlanmayan Ahmet Yıldız davasını da gündeme getirerek büyük tartışma yaratacak. Yıldız’ın, dünya basınına “Türkiye’nin ilk gay namus cinayeti” olarak yansıyan hikayesinden esinlenilen film; iki yıl önce Kültür Bakanlığı desteğine başvurdu, ancak reddedildi. Yapımcılar filmi, bir avuç cesur kişinin yardımı dışında hiçbir maddi destek almadan gerçekleştirdiler. Film ekibi; “ZENNE”nin, 48. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde jüri tarafından ödüle layık görülmesi durumunda, sanatın bir anlamda adaletin yoluna ışık tutmasını ümit ediyor.

Senaryosu, gerçek hayat hikayelerinden esinlenilerek M.Caner Alper tarafından kaleme alınan “ZENNE”; Doğulu muhafazakar bir ailenin çocuğu olan Ahmet, renklerini gizlemekten sakınmayan ve İstanbul’un dans kulüplerinde zennelik yapan Can ile Türkiye’nin değer yargılarını çok iyi tanımayan Alman fotoğrafçı Daniel’in evrensel dostluk hikayesini anlatıyor. Film, bu sıra dışı üçlünün öyküsünü, ‘aile kafesleri’, ‘töre kuralları’ ve 2008 yılına kadar eşcinsel erkeklere evrensel insan haklarına aykırı şekilde uygulanan askerlikten muafiyet prosedürleri üzerinden ele alıyor.

Başrollerini Kerem Can (Can), Erkan Avcı (Ahmet) ve Giovanni Arvaneh’nin (Daniel) paylaştığı filmde; Rüçhan Çalışkur, Tilbe Saran, Ünal Silver, Esme Madra, Jale Arıkan, Tolga Tekin gibi başarılı oyuncuların yanısıra, Amberin Zaman, Banu Güven ve Piyale Madra gibi isimler de konuk oyuncu olarak yer alıyor.

Çekimleri, İstanbul’da ve Afganistan’ın başkenti Kabil’de gerçekleştirilen “ZENNE”nin başrol oyuncularından Kerem Can; 7 ay boyunca Almanya’da modern dans topluluğu Pina Bausch koreograflarından Daphnis Kokkinos, Türkiye’de ise Beril Şenöz ve Burçin Orhon’la filmin dans sahneleri üzerinde çalıştı. Etkileyici dans müziklerini Demir Demirkan’ın hazırladığı “ZENNE”nin dramatik müzikleri ise İtalya’da, Paolo Potì tarafından 1,5 yıl süren bir çalışmayla bestelendi ve Bulgar Senfoni Orkestrası tarafından Sofya’da seslendirildi.

Resimler:

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (13. hafta):
Arap Kadri ve Tarzan (2024) Sahipsiz - Surrogate (2024) Cin Günü (2024) Riki Rhino: Kahraman Kanatlar - Riki Rhino The Bird Kingdom (2024) Lassie: Yepyeni Bir Macera - Lassie: A New Adventure (2024) Oldboy (2024) Winnie The Pooh: Kan ve Bal II - Winnie The Pooh: Blood and Honey II (2024) Güneşi Söndürmem Gerek (2024) Hayalet Avcıları: Ürperti - Ghostbusters: Frozen Empire (2024)
Arşivden Seçkiler:
Dua Et Kardeşiz (2018) Sinir Krizinin Eşiğindeki Kadınlar - Mujeres al borde de un ataque de nervios (2022) Osmanlı Subayı - The Ottoman Lieutenant (2017) X-Men: Dark Phoenix - Dark Phoenix (2019) Cadılar Zamanı - Season of the Witch (2011) Yalnız Gezegen - The Loneliest Planet (2013)

Leave a comment