“Zamanın Tozu/Dust Of Time”
04 Aralık 2009 da vizyonda

Günümüz sinemasının en önemli yönetmenlerinden olarak adı anılan Theo Angelopoulos, Ağlayan Çayır ile başlattığı üçlemede ikinci film olarak ZAMANIN TOZU ile devam ettiriyor. İtalya, Almanya, Rusya, Kazakistan, Kanada ve ABD’de geçen film, geçtiğimiz günlerde yıldönümü sebebiyle sık sık bahsedilen Berlin Duvarı’nın yıkılışı ve Vietnam Savaşı gibi son zamanların büyük etki yaratan olaylarına bir yolculuk niteliği taşıyor.

Büyük sinemacı Theo Angelopoulos’un uzun süredir beklenen son eseri, Ağlayan Çayır’la başlayan üçlemesinin ikinci filmi. Yunan asıllı Amerikalı yönetmen A, Roma’da hem kendisinin hem ailesinin öyküsünü anlatan bir film yapmaktadır. Öykü, İtalya, Almanya, Rusya, Kazakistan, Kanada ve ABD’de geçmektedir. Öykünün kahramanı Eleni,
aşkın mutlak olduğunu iddia eder, mutlak aşka teslim olur. Film, aynı zamanda, Stalin’in ölümünden Watergate skandalına, Vietnam savaşından Berlin duvarının yıkılışına, son elli yılda 20. yüzyıla damgasını vurmuş olaylara ve sonsuz tarihe doğru bir yolculuktur. Filmin kahramanları, bir rüyadaymış gibi hareket ederler. Zamanın tozu, anıları karıştırır. A, onları arar ve şimdiki zamanda yaşar.
Konu:

Yunan kökenli Amerikalı yönetmen A. bilinmeyen bir sebepten dolayı yarıda bıraktığı filminin çekimini tamamlamak üzere Roma’daki stüdyosuna geri döner. Film, A.’nın annesinin hayat boyu büyük aşk yaşadığı iki adamla olan ilişkilerini anlatmaktadır.

Karakterler birbirlerini bir bulup bir yitirir; zaman ile mekân içinde, yirminci yüzyılın ikinci yarısının önemli olaylarını kateden bir yolculukta Sibirya, Kuzey Kazakistan, İtalya, Almanya ve Amerika’da birbirlerini ararlar. Film, Stalin’in ölümü, Watergate Skandalı ve Vietnam Savaşı’ndan Berlin Duvarı’nın yıkılmasına, dünya tarihinde açılan yeni döneme ve daha iyi bir dünya hayalinin yüzyıl sonunda çökertilişinin travmasına uzanır.

Zamanın Tozu 2009

Zamanın Tozu – The Dust Of Time
Gösterim Tarihi: 04 Aralık 2009
Yönetmen: Theo Angelopoulos
Oyuncular: Willem Dafoe, Bruno Ganz, Michel Piccoli, Irene Jacob
Tür: Dram
Yapım: 2008 ~ Almanya Fransa İtalya Rusya Yunanistan

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (13. hafta):
Arap Kadri ve Tarzan (2024) Sahipsiz - Surrogate (2024) Cin Günü (2024) Riki Rhino: Kahraman Kanatlar - Riki Rhino The Bird Kingdom (2024) Lassie: Yepyeni Bir Macera - Lassie: A New Adventure (2024) Oldboy (2024) Winnie The Pooh: Kan ve Bal II - Winnie The Pooh: Blood and Honey II (2024) Güneşi Söndürmem Gerek (2024) Hayalet Avcıları: Ürperti - Ghostbusters: Frozen Empire (2024)
Arşivden Seçkiler:
Paranormal Activity 4 (2012) Deniz ve Güneş (2018) Masal Şatosu: Gizemli Misafir (2022) 7. Koğuştaki Mucize (2019) Yaşamın Kıyısında - Manchester by the Sea (2017) Tehlikeli Oyun - Poker Face (2022)

Leave a comment