55. Ulusal Yarışma Günlükleri

55. Ulusal Yarışma film gösterimleri ve panellerle devam ediyor. Ulusal Yarışma’nın ikinci gününde, Tayfun Pirselimoğlu’nun son filmi “Yol Kenarı”nın gösterimi ve “Türkiye Sinemasının Değişen Yüzü” başlıklı bir panel gerçekleştirildi. Antalya’ya geri dönene kadar İstanbul’un ev sahipliği yaptığı Ulusal Yarışma’da 2 Ekim günü dayanışmayla ve umutla geçti.

Sinema yazarı Ali Deniz Şensöz’ün moderatörlüğünde gerçekleşen soru-cevap bölümünde Tayfun Pirselimoğlu filmi hakkında şunları söyledi: “Benim takıntılarım var, kıyamet yani her şeyin sona ermesi de bunlardan biri. Dolayısıyla böyle bir film yapmak yıllardır aklımda vardı. Belirsiz bir zaman ve mekânda, çıldırmaya yakın insanlar arasında mikrokozmik bir hikâye. Temsil ettiği şey aslında bizatihi bugünkü dünyanın hali; sadece memleketin de değil. Benim, muhtemelen bir çoğumuzun da hissettiği bir şey. Daha alegorik bir film, işaret ettiği şey daha kapalı. Ama bence çok politik bir film. Daha önce yaptığım filmlerden farklı duruyor ancak birçok ortak şey de görebilirsiniz.“

“Yol Kenarı” film ekibi Antalya sahilinde.
“Türkiye Sinemasının Değişen Yüzü” Paneli
Yönetmenler Ceylan Özgün Özçelik ve Kaan Müjdeci, yapımcı Nadir Öperli, akademisyen ve sinema yazarı Melis Behlil’in konuşmacı olarak katıldığı “Türkiye Sinemasının Değişen Yüzü” başlıklı panel, sinema yazarı Barış Saydam’ın moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Panelde 1980’lerden başlayarak günümüz Türkiye sinemasının üretim, gösterim ve dağıtım sürecinde yaşadığı değişimler konuşuldu. 90’lı yıllarda yükselişe geçen Türkiye sinemasının endüstrileşmeye giden yolda nasıl dönüşümler geçirdiği, bağımsız sinemanın bakanlık desteklerinden nasıl etkilendiği, filmlerin fonlanmasında kullanılan yöntemler, ortak yapım imkanları, festivallerin çizgisinin nasıl değiştiği gibi başlıklar tartışıldı. Filmlerin uluslararası festivallerdeki gösterimlere ve ödüllere bağımlılığının bir baskı unsuru olup olmadığının tartışıldığı panelde, genç sinemacılar da film yapımıyla ilgili kendi endişelerini ilettiler. Önceki kuşaklardan destek alamadıklarını söyleyince, sektörün kendi içinde dayanışmasının önemi bir kez daha vurgulandı.

55. Ulusal Yarışma’da 3 Ekim Çarşamba Programı

Yapımcılar Serkan Çakarer ve Yamaç Okur’un sinema endüstrisinin gündemini değerlendirdiği podcast “Yetersiz Bakiye”, 55. Ulusal Yarışma’da düzenlenecek bir panelle izleyicilerle buluşuyor. “Yetersiz Bakiye Sine-i Millet Özel Programı…” bugün saat 15:00’te Cezayir’de.

Rojda Akbayır’ın, kişisel tarihine ait parçaları tamamlamak, ailesi ile yüzleşmek ve babasıyla hesaplaşmak için çıktığı yolculuğun hikâyesini anlatan belgesel “Parçalar”, bugün saat 19:30’da Beyoğlu Sineması’nda. Gösterimin ardından sinema yazarı Fırat Yücel’in moderatörlüğünde film ekibiyle bir söyleşi de gerçekleştirilecek.

90’lı yılların karanlık politik olaylarının ortasında kalan Mirza’nın öyküsünü takip eden, Mehmet Ali Konar’ın ilk uzun metraj filmi ”Hewno Bêreng / Renksiz Rüya”, 21:30’da Beyoğlu Sineması’nda izleyicilerle buluşuyor. Gösterimin ardından film ekibiyle bir söyleşi de gerçekleştirilecek.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (11. hafta):
Ölümcül Oyunlar - Funny Games (2024) Kara Cin Laneti (2024) Tay 2: Ebabil Takımı (2024) Bana Beni Anlat (2024) Nisan (2024) Neandria - Neandreia (2024) Dedektif Conan: Siyah Demir Denizaltı - Detective Conan: Black Iron Submarine (2024) Aile Çıkmazı (2024) Mükemmel Aile (2024) Zavallılar - Poor Things (2024) Adaletin Eli - Red Right Hand (2024) Oppenheimer (2024) Gece Yüzüşü - Night Swim (2024)
Arşivden Seçkiler:
Cosmopolis (2012) Cinnas (2023) Ev Kira Semt Bizim (2018) Kiraz Mevisimi (2018) Bunu Hak Edecek Ne Yaptım? - ¿Qué he hecho yo para merecer esto! (2022) Paranoya - Paranoia (2013)