Malatya Valisi Doç.Dr.M.Ulvi Saran’ın himayelerinde; Malatya Valiliği ve Malatya Kayısı Araştırma Geliştirme ve Tanıtma Vakfı desteği ile Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından organize edilen 2.Malatya Uluslararası Film Festivali bu sene dünya festivallerinde gösterimi yapılan ve sinemaseverlerden tam not alan filmleri “Panorama” başlığı altında gösterime sunacak.

Bu sene  “Göç” teması ile sanatseverlerin karşısına çıkan festival; Cannes, Venedik,Berlin gibi dünya sinemasına yön veren festivallerde gösterimi yapılan ve ödül alan filmler Malatyalı izleyiciler ile buluşacak.

Aralarında 2011 Cannes Film Festivali’nde “Jüri Büyük Ödülünü” Nuri Bilge Ceylan ile paylaşan Dardenne Kardeşler’in Bisikletli Çocuk, 2011 Berlin Film Festivali’nde “En iyi Film” ödülünü alan İran Filmi “Bir Ayrılık”, 2011 Toronto Film Festivali’nde Halkın Seçimi Ödülü’nü alan “Peki Şimdi Nereye”,2010 San Sebastien Film Festivali’nde En iyi Film ödülünü alan “Serseriler” filmleri olan 14 film  “Panorama” başlığı altında gösterilecek.

PANORAMA

SANATÇI/ L’ARTISTE / THE ARTIST
Fransa – France 2011, 100’

Yönetmen / Director: Michel Hazanavicius
Senaryo / Screenplay: Michel Hazanavicius
Müzik / Music: Ludovic Bource
Kurgu / Editing: Anne-Sophie Bion, Michel Havanavicius
Görüntü Yönetmeni / Cinematographer: Guillaume Schiffman
Oyuncular / Cast: Jean Dujardin, Berenice Bejo, James Cromwell Penelope Ann Mil
Yapımcı / Producer: Thomas Langmann, Emmanuel Montamat
Kaynak / Print Source: Bir Film

2011 En İyi Erkek Oyuncu, Cannes FF | Best Actor, Cannes FF

Sanatçı, çok başarılı olan sessiz film yıldızı George Valentin’in hikayesini anlatır. Valentin, Peppy Miller adlı yedek oyuncu ile karşılaşır ve ona Hollywood’da şöhret basamaklarını çıkması için yol gösterir. Fakat, sesli görüntü icat edilmiştir ve bu durum sadece George’un kariyerinin değil, aynı zamanda ikili arasındaki romantizmin de sonu olacaktır. Görsel bir çekiciliği olan film, bunu performanslarla da taçlandırıyor ve film, sessiz sinema döneminin doğasını yakalarken, aynı zamanda da günümüze ışık tutuyor.
The Artist tells the story of George Valentin, a very successful silent movie star who meets Peppy Miller, a young extra, and helps her on her way up the Hollywood ladder. But when talking pictures arrive, disaster strikes not only George’s career but also the blossoming romance between the two. A visually stunning film with arresting performances, The Artist perfectly captures the silent film era while staying relevant today.

MICHEL HAZANAVICIUS
Oyuncu, yazar ve yönetmen Michel Hazanavicius, birçok televizyon ve sinema projesinde çalıştı. “Mes amis” (1999), “OSS 117: Cairo, Nest of Spies” (2006), “OSS 117: Lost in Rio” (2009) ve “The Artist” (2011) adlı filmleri yönetti.

Michel Hazanavicius is an actor, writer and director. He has worked in television and film. His feature films are “Mes amis” (1999), “OSS 117: Cairo, Nest of Spies” (2006), “OSS 117: Lost in Rio” (2009) and “The Artist” (2011).

AŞKIN FORMÜLÜ YOK / I RYMDEN FİNNS İNGA KÄNSLOR / SIMPLE SIMON
İsveç – Sweden 2010, 90’

Yönetmen / Director: Andreas Öhman
Senaryo / Screenplay: Andreas Öhman, Jonathan Sjöberg
Müzik / Music: Josef Tuulse
Kurgu / Editing: Mikael Johansson
Görüntü Yönetmeni / Cinematographer: Niklas Johansson
Oyuncular / Cast: Bill Skarsgård, Martin Wallström, Cecilia Forss, Sofie Hamilton
Yapımcı / Producer: Bonnie Skoog Feeney, Jonathan Sjöberg
Kaynak / Print Source: Calinos Entertainment

Film, 18 yaşındaki Simon’un hikayesini anlatıyor. Asperger sendromu yaşayan Simon’un hayatı, kardeşi Sam’in kız arkadaşı tarafından terk edilmesi ile birlikte inişli çıkışlı bir hal alır. Kardeşinin hayatını düzene sokmak için Simon’un yeni bir düzen kurması gerekir. İhtiyacı olan, belirli bir amaç için basamakları tırmanırken aynı takvim, yemek ve kıyafet gibi belirli bir düzeni takip etmektir. Sam, bu zamana kadar hep Simon tarafından gözetilmiştir, ona yemekler yapmış, hayatı öğrenmesi için yardım etmiştir. Fakat Sam’ın kız arkadaşı tarafından terk edilmesi bütün düzenlerini bozmuş ve Simon’un hayatını tam bir kaosa çevirmiştir.

“Simple Simon” is the story of 18 year-old Simon, a boy with Asperger’s syndrome whose life is turned upside-down when his brother Sam is dumped by his girlfriend. To make his life work, Simon needs structure. He needs things to follow a certain pattern – with the same schedule, the same meals, the same clothes – week in week out. Sam is the one who’s always taken care of Simon.
Making him food in the shape of circles and helping him understand humans. But with Sam depressed over the breakup with his girlfriend everything changes and Simon’s world turns into chaos.

ANDREAS ÖHMAN
1985’te doğan Öhman, Paul Thomas Anderson’un “Magnolia” (1999) adlı filmini izledikten sonra bu filmin ilerde yapmak istediği film olduğuna karar verir. Pek çok kısa film yönettikten sonra, ilk uzun filmi “Simple Simon”u çekti. Film, İsveç’in 2010 Akademi Ödülleri’ndeki En İyi Film adayı olmuştur.

Born 1985. He saw Paul Thomas Anderson’s “Magnolia” (1999) and decided that film was what he was going to do. He directed a number of short films. His first feature film “Simple Simon” was Sweden’s official entry at the 2010 Academy Award for Best Foreign Language Film.

BİR AYRILIK / JODAEİYE NADER AZ SİMİN / A SEPARATION
İran – Iran 2011, 123’

Yönetmen / Director: Asghar Farhadi
Senaryo / Screenplay: Asghar Farhadi
Müzik / Music: Sattar Oraki
Kurgu / Editing: Hayedeh Safiyari
Görüntü Yönetmeni / Cinematographer: Mahmoud Kalari
Oyuncular / Cast: Leila Hatami, Peyman Moaadi, Shahab Hosseini, Sareh Bayat, Sarina Farhadi
Yapımcı / Producer: Asghar Farhadi
Kaynak / Print Source: M3 Film

Karısı evi terk edince, Nader yaşlı babasına bakması için genç bir kadın tutar. Fakat, yeni bakıcının hamile olmasının yanında dengesiz kocasının izni olmadan çalıştığından haberi yoktur. Kısa zamanda Nadar kendini yalanlar, hileler ve çatışmalar ortasında bulur ve başı derde girer.  When his wife leaves him, Nader hires a young woman to take care of his suffering father. But he doesn’t know his new maid is not only pregnant, but also working without her unstable husband’s permission. Soon, Nader finds himself entangled in a web of lies, manipulation and public confrontations.

2011 Altın Ayı, Ekümenik Jüri Ödülü, Berlin FF | Golden Bear, Prize of the Ecumenical Jury, Berlin FF
2011 En İyi Film, En İyi Senaryo, Durban FF  | Best Film, Best Screenplay, Durban FF
2011 Seyirci Ödülü, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo, En İyi Ses Kaydı, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, Fecr FF | Audience Award, Best Cinematography, Best Director, Best Screenplay, Best Sound Recorder, Best Actor in a Supporting Role, Best Actress in a Supporting Role, Fajr FF
2011 Seyirci Ödülü, Fukuoka FF | Audience Award, Fukuoka FF
2011 En Popüler Film, Melbourne FF | Most Popular Film, Melbourne FF
2011 En İyi Film, Pula FF  | Best Film, Pula FF
2011 TVE Otra Mirada Ödülü, San Sebastián FF | TVE Otra Mirada Award, San Sebastián FF
2011 En İyi Film, Sidney FF | Best Film, Sydney FF
2011 En İyi Film, Erivan FF | Best Film, Yerevan FF
2011 FIPRESCI Ödülü, Riga FF | FIPRESCI prize, Riga FF

ASGHAR FARHADI
Isfahan, İran’da doğdu. Tahran Üniversitesi’nde film yönetimi yüksek lisansını tamamladı. Filmleri arasında “Dancing in the Dust” (2003), “Beautiful City” (2004), “Fireworks Wednesday” (2006), “About Elly” (2009) ve “A Separation” (2011) filmleri vardır.

Asghar Farhadi was born in Isfahan, Iran. He received a master’s degree in film direction from Tehran University. His films are “Dancing in the Dust” (2003), “Beautiful City” (2004), “Fireworks Wednesday” (2006), “About Elly” (2009) and “A Separation” (2011).

BİSİKLETLİ ÇOCUK / LE GAMIN AU VÉLO/ THE KID WITH A BIKE
Belçika, Fransa, İtalya- Belgium, France, Italy 2011, 87’

Yönetmen / Director: Jean Pierre Dardenne, Luc Dardenne
Senaryo / Screenplay: Jean Pierre Dardenne, Luc Dardenne
Kurgu / Editing: Marie-Hélène Dozo
Görüntü Yönetmeni / Cinematographer: Alain Marcoen
Oyuncular / Cast: Cecile de France, Thomas Doret, Jeremie Renier, Olivier Gourmet
Yapımcı / Producer: Denis Freyd, Jean Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Andrea Occhipinti
Kaynak / Print Source: Bir Film 2011 En İyi Film, Cannes FF | Best Film, Cannes FF
2011 En İyi Yönetmen, Uluslararası Flaiano Ödülleri | Best Director, Flaiano International Prizes 12 yaşındaki Cyril’in bir planı vardır: kendisini geçici bir süre için çocuk evine terk eden babasını bulmak. Şans eseri, bir kuaför salonu işleten Samantha ile tanışır ve haftasonları kendisinde kalmak için anlaşır. Cyril, Samantha’nın kendisine karşı hissettiği duyguların farkına varmaz. Cyril, almost 12, has only one plan: to find the father who left him temporarily in a children’s home. By chance he meets Samantha, who runs a hairdressing salon and agrees to let him stay with her at weekends. Cyril doesn’t recognize the love Samantha feels for him, a love he desperately needs to calm his rage.

JEAN PIERRE DARDENNE & LUC DARDENNE
Jean-Pierre Dardenne, Nisan 1951’de Engis, Belçika’da doğdu. Luc Dardenne ise Mart 1954’te Awirs, Belçika’da doğdu. Birçok belgesel yaptılar. 1975 yılında, “Derives” adında bir şirket kurdular. Şirket bu zamana kadar kendi yapımları da dahil toplam 60 belgesel çekti. 1994’te yapım şirketi “Les Films Du Fleuve”yi kurdular.

Jean-Pierre Dardenne was born in Engis, Belgium, in April 1951. Luc Dardenne was born in Awirs, Belgium, in March 1954. They made numerous documentaries. In 1975, Luc and Jean-Pierre Dardenne founded the company “Derives”, which has since produced some 60 documentaries, including their own. In 1994, they founded the production company “Les Films Du Fleuve”.

ELENA / ELENA
Rusya – Russia 2011, 109’

Yönetmen / Director: Andrei Zvyagintsev
Senaryo / Screenplay: Oleg Negin
Müzik / Music: Philip Glass
Kurgu / Editing: Anna Mass
Görüntü Yönetmeni / Cinematographer: Mikhail Krichman
Oyuncular / Cast: Yelena Lyadova, Nadezhda Markina, Aleksey Rozin, Andrey Smirnov
Yapımcı / Producer: Alexander Rodnyansky
Kaynak / Print Source: Calinos Entertainment

2011 Belirli Bir Bakış Ödülü, Cannes FF  | Un Certain Regard Prize, Cannes FF Yaşlı çift Elena ve Vladimir farklı kültürlerden gelmişlerdir. Vladimir, refah içinde ve soğuk bir adamken, Elena mütevazı bir ortamdan gelen uysal bir kadındır. İkinci baharlarında
birbirleriyle tanışan çiftin, önceki evliliklerinden birer çocukları vardır.  Elena’nın işsiz oğlu, ailesini geçindiremeyen ve Elena’dan sık sık para isteyen birisi iken; Vladimir’in dikkatsiz genç kızının, babasıyla mesafeli bir ilişkisi vardır. Vladimir, kalp krizi geçirir ve
vaktinin daraldığını fark eder. Bu süreçte kızıyla olan hassas yakınlaşması, Vladimir’in önemli bir karar vermesine yol açacaktır.

Elena and Vladimir are an older couple, they come from different backgrounds. Vladimir is a wealthy and cold man, Elena comes from a modest milieu and is a docile wife. They have met late in life and each one has children from previous marriages. Elena’s son is unemployed, unable to support his own family and he is constantly asking Elena for money. Vladimir’s daughter is a careless young woman who has a distant relationship with her father. A heart attack puts Vladimir in hospital, where he realizes that his remaining time is limited. A brief but somehow tender reunion with his daughter leads him to make an important decision.

ANDREI ZVYAGINTSEV
Novosibirsk, Rusya’da doğdu ve halen Moskova’da yaşıyor. Rusya Tiyatro Sanat Akademisi’nde oyunculuk okudu. “Apocrypha” (2009) adlı kısa filmi yönetti. Filmleri arasında “Dönüş” (2003), “The Banishment” (2007) ve “Elena” (2011) vardır.

Andrei Zvyagintsev was born in Novosibirsk, Russia, and lives in Moscow. He graduated from the acting department of the Russian Academy of Theatre Arts. He has directed the short film “Apocrypha” (2009) and the feature films “The Return” (2003), “The Banishment” (2007) and “Elena” (2011).

GELECEK / THE FUTURE
Almanya, ABD – Germany, USA 2011, 91’

Yönetmen / Director: Miranda July
Senaryo / Screenplay: Miranda July
Müzik / Music: Jon Brion
Kurgu / Editing: Andrew Bird
Görüntü Yönetmeni / Cinematographer: Nikolai von Graevenitz
Oyuncular / Cast: Hamish Linklater, Miranda July, David Warshofsky
Yapımcı / Producer: Gina Kwon, Roman Paul, Gerhard Meixne, Chris Stinson
Kaynak / Print Source: Calinos Entertainment
Sophie ve Jason biraz tuhaf bir çifttir. Tek odalı bir dairede beraber yaşayan, mesleklerinden nefret eden 30’larındaki çiftin ilişkisi birçok zorluğa göğüs germektedir. Vakitlerinin çoğunu internette çevrimiçi olarak geçirmeleri ilişkilerini olumsuz yönde etkilemektedir. Ortaklaşa çalışabilecekleri projeler ve daha fazla sorumluluk duygusu bu sorunları çözebilir. Böylece, Sophie ve Jason yaralanmış bir kediyi hayata döndürmek için evlerine almaya karar verirler. Sophie and Jason are something of an odd couple. Both thirtyish, they live together in a one-room apartment; both hate their professions, and their relationship seems to have run up against a brick wall. They spend most of their time online, which doesn’t do much to help their relationship. A joint project and an increased sense of responsibility might be useful in such a situation. And so Sophie and Jason decide to adopt an injured cat that needs to be nursed back to health.

MIRANDA JULY
Oyuncu, yazar ve film yapımcısı Miranda July, Los Angeles’ta yaşıyor. Çalışmaları MoMA New York, Guggenheim ve Whitney Biennial’da gösterildi. İlk filmi “Me and You and Everyone We Know” (2005), Sundance ve Cannes film festivallerinden ödül aldı. “The Future” yönetmenin ikinci filmidir.

Miranda July is an artist, author and filmmaker based in Los Angeles. Her work has been shown at MoMA New York, the Guggenheim and the Whitney Biennial. Her debut feature, “Me and You and Everyone We Know” (2005), won awards at both the Sundance and Cannes film festivals. The Future is her second feature.

HABEMUS PAPA / HABEMUS PAPAM
İtalya, Fransa – Italy, France 2011, 104’

Yönetmen / Director: Nanni Moretti
Senaryo / Screenplay: Nanni Moretti, Francesco Piccolo, Federica Pontremoli
Müzik / Music: Franco Piersanti
Kurgu / Editing: Esmeralda Calabria
Görüntü Yönetmeni / Cinematographer: Alessandro Pesci
Oyuncular / Cast: Nanni Moretti, Michel Piccoli, Jerzy Stuhr, Renato Scarpa, Margherita Buy, Franco Graziosi
Yapımcı / Producer: Nanni Moretti, Domenico Procacci, Jean Labadie
Kaynak / Print Source: Filmartı

Papa’nın ölümünün ardından, kardinaller meclisi halefi seçmek için toplanır. Bu sorumluluğun altından kalkamayacak bir kardinal papa olarak seçilir. Korku? Buhran? Ya da yetersizlik hissediyor mudur acaba? Dindarlar, yeni Papa’nın balkondan St. Peter’s Meydanı’na seslenmesini beklerken, Vatikan, bu durumun üstesinden gelmeye çalışır. Bir yandan da dünyanın gözü Vatikan’ın
üzerindedir.

Following the death of the Pope, the Conclave meets to elect his successor. A cardinal is chosen who seems unable to bear the weight of such a responsibility. Is it anxiety? Is it depression? Does he feel inadequate? The faithful are waiting for the new Pope to appear on the balcony in St. Peter’s Square. The world is on tenterhooks, while in the Vatican they seek ways to come through the crisis.

NANNI MORETTI
Brunico, İtalya’da doğdu. “Dear Diary” filmiyle 1994 yılında Cannes Film Festivali’nden en iyi yönetmen ödüli ve “Oğul Odası”yla Altın Palmiye (2001) kazandı.

Nanni Moretti was born in Brunico, Italy. His films have won numerous awards, including the best director prize at the Cannes Film Festival in 1994 for “Dear Diary” (1993) and the Palme d’Or at the Cannes Film Festival for “The Son’s Room” (2001).

JANE EYRE / JANE EYRE
İngiltere, ABD – UK, USA 2011, 120’

Yönetmen / Director: Cary Fukunaga
Senaryo / Screenplay: Moira Buffini
Müzik / Music: Dario Marianelli
Kurgu / Editing: Melanie Ann Oliver
Görüntü Yönetmeni / Cinematographer: Adriano Goldman
Oyuncular / Cast: Mia Wasikowska, Michael Fassbender, Jamie Bell, Judi Dench
Yapımcı / Producer: Alison Owen, Paul Trijbits, Mairi Bett, Faye Ward
Kaynak / Print Source: Bir Film

Kötü bir çocukluk yaşadıktan sonra, Jane Eyre özel öğretmen olarak çalışma hayatına başlar. Thornfield Konağı’nda mutlu bir yaşan sürerken, evin kötü, soğuk ve kaba ustası Bay Rochester ile tanışır. Jane ve ustası yakın arkadaşlık kurarlar ve sonunda Jane ustasına aşık olur. Sonunda Jane de mutluluğu bulacaktır, fakat Bay Rochester’ın karanlık sırrı bu durumu sonsuza kadar koruyabilecek midir? After a bleak childhood, Jane Eyre goes out into the world to become a governess. As she lives happily in her new position at Thornfield Hall, she meets the dark, cold, and abrupt master of the house, Mr. Rochester. Jane and her employer grow close in friendship and she soon finds herself falling in love with him. Happiness seems to have found Jane at last, but could Mr.
Rochester’s terrible secret be about to destroy it forever?

CARY FUKUNAGA
Cary Fukunaga Amerika’da doğdu, Fransa, Japonya ve Meksika’da yaşadı. Şu an New York’ta yaşıyor. 2004 yılında ilk kısa filmi “Victoria Para Chino”yu yazdı ve yönetti. Filmi, 2005 yılında Sundance Film Festivali’nde gösterildi ve Öğrenci Akademi Ödülü aldı. 2009 yılında ilk uzun filmi “Sin Nombre” ile Sundance’dan en iyi yönetmen ödülü aldı.

Cary Fukunaga was born in the U.S,  he has lived in France, Japan and Mexico City. He now lives in New York. In 2004, he wrote and directed his first short film “Victoria Para Chino” which was screened at the Sundance Film Festival and received a Student Academy Award in 2005. In 2009, he once again received an award at Sundance, “Sin Nombre”, his first feature film, got the award for Best Director.

KEVIN HAKKINDA KONUŞMALIYIZ / WE NEED TO TALK ABOUT KEVIN
İngiltere – UK 2011, 110’

Yönetmen / Director: Lynne Ramsay
Senaryo / Screenplay: Lynne Ramsay
Müzik / Music: Jonny Greenwood
Kurgu / Editing: Joe Bini
Görüntü Yönetmeni / Cinematographer: Seamus McGarvey
Oyuncular / Cast: Tilda Swinton, John C. Reilly, Ezra Miller
Yapımcı / Producer: Jennifer Fox, Luc Roeg, Robert Salerno
Kaynak / Print Source: Filma LTD.
Eva, Franklin ve Kevin’in hikayesi… İki gün once Kevin’in 16. doğumgünü korkunç taşkınlıklarla geçmiştir. Kevin’in davranışları sonucunda, annesi Eva, keder ve sorumluluk duygularıyla boğuşurken, aynı zamanda oğlunu sevip sevmediğini ve bütün bunların kendi kabahati olup olmadığını düşünür.

The story of Eva, Franklin and Kevin, who two days before his sixteenth birthday goes on a horrific rampage. In the wake of his actions, his mother Eva grapples with her own feelings of grief and responsibility and ponders whether she ever loved her son and whether his actions were her fault.

LYNNE RAMSAY
Glasgow’da doğdu. Edinburgh Napier Koleji’nde fotoğraf ve İskoç Ulusal Film ve Televizyon Okulu’nda sinema okudu. Bitirme filmi olan “Small Deaths” (1996), Cannes’da jüri ödülü kazandı. Başarılarını, ödüllü kısa filmleri “Kill the Day” ve “Gasman” (1997) ile devam ettirdi. İlk uzun filmi “Ratcatcher” (1999) BAFTA’da en iyi ilk film ödülünü aldı. Lynne Ramsay was born in Glasgow. She studied photography at Napier College in Edinburgh and film at Scotland’s National Film and Television School. Her graduate film, “Small Deaths” (1996) won a jury prize at Cannes; she followed with the award-winning shorts “Kill the Day” and “Gasman” (both 1997). Her debut feature “Ratcatcher” (1999) won her a BAFTA for best newcomer

MELANKOLİA / MELANCHOLIA
Danimarka, İsveç, Fransa, Almanya – Denmark, Sweden, France, Germany 2011, 136’

Yönetmen / Director: Lars von Trier
Senaryo / Screenplay: Lars von Trier
Kurgu / Editing: Molly Stensgaard, Morten Højbjerg
Görüntü Yönetmeni / Cinematographer: Manuel Alberto Claro
Oyuncular / Cast: John Hurt, Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Kiefer Sutherland, Charlotte Rampling, Alexander Skarsgård, Stellan Skarsgård, Brady Corbet, Udo Kier
Yapımcı / Producer: Meta Louise Foldager, Lars Jönsson, Louise Vesth, Bettina Brokemper, Madeleine Ekman, Tomas Eskilsson, Marianne Slot
Kaynak / Print Source: Bir Film

2011 En İyi Kadın Oyuncu, Cannes FF | Best Actress, Cannes FF

Danimarkalı provokatör Lars von Trier’den merak uyandıran bir aile dramı. Muhtemel kıyametin perde arkası… Film, iki kız kardeşin, depresyondaki Justine ile görünürde daha dengeli Claire’in ilişkisini irdeliyor. Melancholia adlı gezegen ve dünya çarpışır. Peki ya tüm gezegen için beklenen yok olma?

From Danish agitator Lars von Trier comes a compelling family drama, set against the backdrop of imminent apocalypse. Melancholia explores the relationship between two sisters, the depressed Justine and the seemingly more balanced Claire, as a planet named Melancholia hurtles toward Earth, promising extinction for the entire planet

LARS VON TRIER
Danimarka’da doğdu, ülkenin Ulusal Film Okulu’ndan mezun oldu. Dogme95 Manifestosu’nun geliştirilmesinde öncülük etti. 2000 yılında “Karanlıkta Dans” filmiyle Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye kazandı. Büyük beğeniyle karşılanan ve festival seçkilerinde yer alan uzun filmleri arasında “Avrupa” (1991), “Dalgaları Aşmak” (1996), “Budalalar” (1998), “Dogville” (2003),
“Manderlay” (2005) ve  “Antichrist” (2009) gibi yapıtlar vardır.

Lars von Trier was born in Denmark and graduated from that country’s National Film School. He played a central role in developing the Dogme95 Manifesto and won the Palme d’Or at the Cannes Film Festival for “Dancer in the Dark” (2000). His highly acclaimed features include the previous Festival selections “Europa” (Zentropa) (1991), “Breaking the Waves” (1996), “The Idiots” (1998), “Dogville” (2003), “Manderlay” (2005) and  “Antichrist” (2009).

SERSERİLER / NEDS
İngiltere, Fransa, İtalya – United Kingdom, France, Italy 2010, 124’

Yönetmen / Director: Peter Mullan
Senaryo / Screenplay: Peter Mullan
Müzik / Music: Craig Armstrong
Kurgu / Editing: Colin Monie
Görüntü Yönetmeni / Cinematographer: Roman Osin
Oyuncular / Cast: Steven Robertson, Douglas Russell, Linda Cuthbert, Marcus Nash, Martin Bell
Yapımcı / Producer: Alain De La Mata, Olivier Delbosc, Marc Missonnier, Peter Mullan, Lucinda Van Rie
Kaynak / Print Source: Calinos Entertainment
2011 Yılın En İyi Genç Oyuncusu, Londra Film Eleştirmenleri Camiası Ödülleri | Young British Performer of the Year, London Critics Circle Film Awards
2010 En İyi Film, San Sebastián FF | Best Film, San Sebastián FF

70’lerde Glasgow. John McGill, bir yandan okumak isteyen fakat düşmanca okul ortamıyla uğraşmak zorunda kalmış, öbür yandan babasının alkolizm derecesindeki alkol sorunundan zarar gören zeki ve hassas bir oğlandır. John bir karar verir ve Neds (Okumamış Çocuk Suçlular) Çetesi’ne katılır. John, erkek kardeşinin de konumu sayesinde, kendisini suç, uyuşturucu ve şiddetin ruhuna kaptırır. Fakat ne zaman ki buradan kurtulmak ister, işte o zaman kontrolsüz bir biçimde içine girdiği ortamdan kaçması için yeni bir yol bulması gerekecektir.

Glasgow, the early ‘70s. John McGill is a bright, sensitive boy who wants to study but instead has to struggle with a hostile school environment and a family which is victimized by his father’s alcoholism. John makes a decision and joins a gang of Neds (Non-Educated Delinquents). Bolstered by his brother’s status, John is caught up in a growing spiral of crime, drugs and violence. But when he decides to break free he has to find a way to escape a situation over which he has no control.

PETER MULLAN
Peterhead, Kuzey Doğu İskoçya’da doğdu. Glasgow Üniversitesi’nde İktisat Tarihi ve Drama okudu. Oyuncu olarak kendisini gösterdiği filmler: Danny Boyle’ın “Shallow Grave” (1994) ve “Trainspotting” (1996) adlı filmleri, Mel Gibson’un “Cesur Yürek” (1995) ve Ken Loach’ın “Riff-Raff” (1990) filmleri ve Cannes Film Festivali’nde en iyi aktör ödülü aldığı “My Name is Joe” (1998).  İlk uzun filmi “Orphans” (1997) ve ardından yönettiği “The Magdalene Sisters”dan önce birçok kısa film de yönetti.

Peter Mullan was born in Peterhead, in the northeast of Scotland, and studied economic history and drama at the University of Glasgow. As an actor he has appeared in Danny Boyle’s “Shallow Grave” (1994) and “Trainspotting” (1996), Mel Gibson’s “Braveheart” (1995) and Ken Loach’s “Riff-Raff” (1990) and “My Name is Joe” (1998), for which he won the best actor award at the
Cannes Film Festival. He directed several short films before making his feature directorial debut with “Orphans” (1997), followed by “The Magdalene Sisters” (2002).

SESSİZLİK / DAS LETZTE SCHWEIGEN / THE SILENCE
Almanya – Germany 2010, 119’

Yönetmen / Director: Baran bo Odar
Senaryo / Screenplay: Baran bo Odar
Müzik / Music: Kris Steininger, Michael Kamm
Kurgu / Editing: Robert Rzesacz
Görüntü Yönetmeni / Cinematographer: Nikolaus Summerer
Oyuncular / Cast: Ulrich Thomsen, Wotan Wilke Möhring, Sebastian Blomberg, Katrin Saß, Burghart Klaußner, Karoline Eichhorn
Yapımcı / Producer: Frank Evers, Jörg Schulze, Florian Schneider, Maren Lüthje
Kaynak / Print Source: Filmartı

2010 Piazza Grande, Locarno FF | Piazza Grande, Locarno FF

Buğday tarlasında bulunan bir bisiklet. Kayıp bir genç kız. Hikaye kendini tekrar mı ediyor? Tam olarak aynı noktada 23 yıl önce Pia adında genç bir kız tecavüze uğrar ve ardından cinayete kurban gider. Yoksa 13 yaşındaki Sinikka’ya da aynısı mı olmuştur? İlk soruşturmayı yönetmiş emekli detektif Krischan iki olay arasında bir bağ olduğuna inanmaktadır. 23 yıl önce katili bulma çabası başarısızlıkla sonuçlanmış olsa da, dedektif ve genç arkadaşı geç gelen huzuru sağlamak için çalışırlar. Artık Sinikka’nın ailesi için acı verici bekleyiş ve belirsizlik süreci başlayacaktır. A bicycle found in a wheat field. A missing teenager. Is history repeating itself? 23 years ago, a young girl named Pia was raped and murdered at this exact spot. Has the same happened again to 13-year-old Sinikka? Krischan, the retired detective who led the first investigation, is convinced there is a connection between the two crimes. 23 years ago, his efforts to capture the killer were unsuccessful; this time he and his younger colleague are determined to bring him to justice. An agonising period of waiting and uncertainty begins for Sinikka’s parents

BARAN BO ODAR
1978 yılında İsviçre’de doğdu. 1998-2006 yılları arasında Münih’te sinema okudu. Pek çok kısa film ve belgesel çektikten sonra, 2006 yılında ilk uzun filmi “Unter der Sonne”yi (2006) çekti. Bu filmiyle, en iyi çıkış yapan yönetmen kategorisinde 2 ödül aldı.

Baran bo Odar was born 1978 in Switzerland. He studied film at the Hochschule fur Fernsehen und Film in Munich from 1998 to 2006. In 2006, after making a number of short films and docu shorts, bo Odar shot his first feature film “Unter der Sonne” (2006) for which he received two awards in the category of best new director.

TEHLİKELİ İLİŞKİ / A DANGEROUS METHOD
İngiltere, Fransa, Almanya, Kanada, İsviçre – United Kingdom, France, Germany, Canada, Switzerland 2011, 99’

Yönetmen / Director: David Cronenberg
Senaryo / Screenplay: Christopher Hampton
Müzik / Music: Howard Shore
Kurgu / Editing: Ronald Sanders
Görüntü Yönetmeni / Cinematographer: Peter Suschitzky
Oyuncular / Cast: Viggo Mortensen, Michael Fassbender, Keira Knightley, Vincent Cassel, Sarah

Gadon, André Hennicke
Yapımcı / Producer: Jeremy Thomas, Martin Katz, Marco Mehlitz
Kaynak / Print Source: Calinos Entertainment

Tecrübesiz psikiyatrist Carl Jung ve danışmanı Sigmund Freud ve aralarına giren sorunlu ama bir o kadar da güzel genç kadın Sabina Spielrein arasındaki fırtınalı ilişkiler bütününe, bir de sınırları yıkmak konusunda kararlı olan ahlaksız hasta Otto Gross katılır. Her birinin şehvet, tutku ve aldatma üzerine kişisel keşifleri, modern düşüncenin doğasını tamamen değiştirecektir. The turbulent relationships among fledgling psychiatrist Carl Jung, his mentor Sigmund Freud and Sabina Spielrein – the troubled but beautiful young woman who comes between them. Into the mix comes Otto Gross, a debauched patient who is determined to push the boundaries. Their personal exploration of sensuality, ambition and deceit drive Jung, Freud and Sabina to challenge and forever change the nature of modern thought.

DAVID CRONENBERG
Toronto’da doğdu, birçok kısa film çektiği Toronto Üniversitesi’nden mezun oldu. Genie ödülleri kapsamında “Videodrome” (1983), “Dead Ringers” (1988), “Naked Lunch” (1991), “Crash” (1996) ve “Spider” (2002) filmleriyle en iyi yönetmen ödülüne layık görüldü
David Cronenberg was born in Toronto and studied at the University of Toronto, where he directed several short films. He has won Genie awards for best director for “Videodrome” (1983), “Dead Ringers” (1988), “Naked Lunch” (1991), “Crash” (1996) and “Spider” (2002).

UMUT LİMANI / LE HAVRE
Finlandiya, Fransa, Almanya – Finland, France, Germany 2011, 93’

Yönetmen / Director: Aki Kaurismäki
Senaryo / Screenplay: Aki Kaurismäki
Kurgu / Editing: Timo Linnasalo
Görüntü Yönetmeni / Cinematographer: Timo Salminen
Oyuncular / Cast: Jean-Pierre Léaud, Jean-Pierre Darroussin, Kati Outinen, André Wilms, Elina

Salo, Evelyne Didi, Blondin Miguel
Yapımcı / Producer: Aki Kaurismäki, Reinhard Brundig, Fabienne Vonier
Kaynak / Print Source: Filmartı

2011 FIPRESCI Ödülü, Cannes FF | FIPRESCI Prize, Cannes FF
2011 Arri-Zeiss Ödülü, Münih FF| Arri-Zeiss-Award, Munich FF

Eski yazar ve ünlü Bohem Marcel Marx, gönüllü sürgün için liman şehri Le Havre’de inzivaya çekilir. Ayakkabı parlatarak hayatını devam ettirebileceği, onurlu fakat pek de karlı olmayan bir hayatın peşine düşer. İnsanların hizmetinde çalışarak onlara daha yakın olacağına inanır. Edebi yenilik üzerine hayallerini gömer ve en sevdiği bar, işi ve karısı Arletty arasında mutlu bir hayat sürer, ta ki kader ağlarını örüp de küçük bir Afrikalı gayrımeşru göçmenle karşılaşana dek…

Marcel Marx, a former author and a well-known Bohemian, has retreated into voluntary exile in the port city of Le Havre. Here he pursues the honorable, but not so profitable, occupation of shoeshiner; he feels closer to people by being at their service. He has buried his dreams of a literary breakthrough and lives happily within the triangle of his favourite bar, his work, and his wife Arletty, when fate suddenly throws in his path an underage illegal immigrant from Africa.

AKI KAURISMÄKI
1957’de Orimatilla, Finlandiya’da doğdu. Tampere Üniversitesi’nde öğrenimini tamamladıktan sonra, kariyerine büyük kardeşi Mika Kaurismaki’nin filmlerinde yardımcı yönetmenlik yaparak başladı. Dostoyevski’nin romanından günümüz modern  Helsinki’sine uyarlanan ilk filmi “Suç ve Ceza” (1983) ile tanındı. Bir diğer filmi “Leningrad Cowboys Go America” ile uluslararası ün kazandı. Diğer
filmleri; “Shadows in Paradise”, “Ariel”, ve “The Match Factory Girl”dir.

Aki Kaurismäki was born in Orimatilla, Finland in 1957. After studying at the University of Tampere, he started his career as a co-director of films with his elder brother Mika Kaurismäki. His debut feature, “Crime and Punishment” (1983), restaged Dostoyevsky’s Crime and Punishment in modern-day Helsinki. He gained worldwide notice with his movie “Leningrad Cowboys Go America”. His other films include “Shadows in Paradise”, “Ariel”, and “The Match Factory Girl”.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
1976 (2023) Ammar (2014) Daha İyi Bir Hayat - Une Vie Meilleure - A Better Life (2012) Geliş - Arrival (2016) Eyvah Annem Dağıttı - Bad Moms (2016) Naciye (2016)

Leave a comment