YEDEK POLİSLER
“The Other Guys”
Yapım Bilgileri

New York Polisi dedektifleri Christopher Danson ve P.K. Highsmith (Dwayne Johnson ve Samuel L. Jackson) şehrin en sıkı ve en sevilen polisleridir. Onlar dövme yaptırmaz, başka adamlar onların dövmesini yaptırır. İki masa ilerilerinde ve bir masa gerilerinde oturan detektifler Allen Gamble (Will Ferrell) ve Terry Hoitz’u (Mark Wahlberg), Danson ile Highsmith’in fotoğraflarının arka planında, odak dışında ve gözleri kapalıyken görürsünüz. Onlar kahraman değildir; onlar “Öteki Adamlar”dır. Fakat her polisin günü gelecektir. Çok geçmeden Gamble ve Hoitz başka hiçbir polisin bulaşmak istemediği, görünürde tehlikesiz ama New York şehrinin en
büyük suçuna dönüşebilecek bir davaya denk gelirler. Bu onların hayatının fırsatıdır; ama acaba iki adamımız bu işin altından kalkabilecekler midir?

Columbia Pictures bir Gary Sanchez / Mosaic yapımı olan, “The Other Guys/Yedek Polisler”i sunar. Başrollerini Will Ferrell, Mark Wahlberg, Eva Mendes, Michael Keaton, Steve Coogan, Ray Stevenson, Samuel L. Jackson ve Dwayne Johnson’ın üstlendiği filmi Adam McKay yönetti. Will Ferrell, Adam McKay, Jimmy Miller ve Patrick Crowley’nin yapımcı olarak imza attığı filmin yönetici yapımcıları ise David Householter, Chris Henchy ve Kevin Messick. “The Other Guys/Yedek Polisler”in senaryosunu Adam McKay ve Chris Henchy yazdı. Filmin görüntü yönetimini Oliver Wood, yapım tasarımını Clayton Hartley, kurgusunu A.C.E.’den  Brent White, kostüm tasarımını ise Carol Ramsey gerçekleştirdi. Filmin müziğini Jon Brion’a ait.

FİLM HAKKINDA
Her polis kahraman olamaz. Polis gücünü doldurmak için her türde insan gerekir: Madalyaları toplayanlar, süper starlar, yetenekliler, medarı iftiharlar, emektarlar vardır; ve bir de… öteki adamlar vardır, detektif Allen Gamble ve dedektif Terry Hoitz gibiler.

Asla manşetlere çıkamayan polisler hakkında bir aksiyon komedi filmi olan “The Other Guys/Yedek Polisler”de Mark Wahlberg’le birlikte rol alan Will Ferrell’a göre, “Gamble ve Hoitz ‘ahbap çavuş’ polis filmlerinin kahramanlarını düşündüğünüzde aklınıza gelen türde tipler değiller. Gamble adli muhasebeci, masa işi yapan, ofisten asla çıkmayan, kağıt işlerine gömülmüş biri. Hoitz ise sokakları daha çok tanıyor ve dışarı çıkıp nam salmak istiyor”.

Wahlberg ise şunları söylüyor: “Benim canlandırdığım karakter gerçek suç olarak gördüğü uyuşturucu ticareti, ahlaksızlık, cinayet ve sokakta olup biten her şeye kafayı takmış durumda. Will’in karakterinin polislik işine tavrı ve yaklaşımı ise kağıt işinden ibaret. O
sadece kağıt işleri ve nitelikli suçlarla ilgileniyor. Fakat yaptığım bir hatadan ötürü onunla çalışmaya mecbur bırakılmışım”.

Aksiyon filmlerinin sert adamı olarak bilinen Oscar® adayı aktör Mark Wahlberg, Will Ferrell’la birlikte bir komedide mi? Bu her iki tarafın da arzusunun gerçekleşmesini sağlayan bir proje oldu. “Uzun zamandır komedi yapmak istiyordum” diyen Wahlberg, şöyle devam ediyor: “Ama önce, doğru ellerde olduğumdan emin olmak istedim. Üstlendiğim bazı rollerde komedi unsurları vardı, fakat tam anlamıyla bir komedi yaparken kollanacağımdan emin olmak istedim. Birlikte çalışmak için sinemanın bana göre en komik adamları olan Will ve Adam’dan daha iyi bir seçim olabilir miydi? Beni yemeğe davet ettiler ve bir film yapmak istediklerinden söz ettiler. ‘Şaka yapıyor olmalısınız. Ne isterseniz yaparım’ dedim”.

Ferrell ise şunu ekliyor: “Adam McKay ve ben Mark’ın çok büyük hayranlarıyız. Onun komedide harika olacağını her zaman düşünmüştük; ‘The Departed’daki rolüne belki bazı açılardan benzeyen birini canlandırabilirdi, ama o yoğunluğu kahkaha üretmek için kullanacaktı”.
Ortak yazar Chris Henchy, “O ilk akşam yemeğinden sonra sabaha karşı birde, Adam bana bir e-posta göndererek bir polis filminden söz etti: Will masa başı işi yapmak isteyen bir polisti ve nihayet terfi etmesi için fırsat doğuyordu. Bu tanımdan yola çıkarak hikaye hakkında konuşmaya, fikirlerle oynamaya başladık ve projeye dahil olarak, senaryoyu sunduk”. “Adam ve Chris senaryoyu yazmaya koyuldular ve 8-10 hafta sonra bana gönderdiler” diyor Wahlberg ve ekliyor: “İnanamadım. Mükemmeldi. Benim için yazdıkları müthiş rolde tam anlamıyla çıldırmam gerekiyordu”.

Tuhaf bir şekilde, öykünün komedi çerçevesini güncel manşetler belirledi; ve Will’in karakteri, akıl almaz derecede sersem olmasına rağmen, yeni türde bir polis ve belki de geleceğin yasa koruyucusu. “Will’in polislik konsepti hoşumuza gitti; her zaman bilgisayarının başında ve kağıt işlerine bayılıyor. Davaları masasının başından, bilgisayarıyla çözüyor. Dünyanın ‘Bernie Madoff’larını böyle yakalıyorsunuz; sokaklara çıkarak değil, kayıtların izini sürerek” diyor Henchy.

Ferrell ise canlandırdığı karakter için şunları söylüyor: “Allen Gamble kağıt işini seven, ondan gerçekten keyif alan bir adam. Ona göre, polislik işi bilgisayarda çalışmak ve organizasyon yapmak. İçten ve tatlı biri. Kurallara fazlasıyla uyan, ceketinin önünü
ilikleyen, işe tam saatinde gelen ve son dakikaya kadar çalışmaya devam eden bir kişi”.

Bu karakteri, Wahlberg’ün canlandırdığı Terry Hoitz karakteriyle eşleştirince komedi potansiyeli de ikiye katlandı. Kötü talihi ve polis meslektaşlarının aşağılamaları yüzünden hayal kırıklığı yaşayan Terry, umutsuzca, kendini affettirmenin peşindedir. Aktör bu konuda, “Terry bildiğiniz, klasik, şehir polisi ikonu. Sokakları iyi tanıdığını düşünüyor ve sahada görev yapmak, kötüleri yakalamak, silahını ateşlemek ve birilerini pataklamak istiyor. Yoluna çıkan her şeyi ve herkesi çil yavrusu gibi kaçırıyor. Adam’la ilişkileri şu şekilde: Masasının başında kalmak isteyen bir adam ile horoz gibi kabarmak isteyen bir adam birlikte çalışıyorlar” diyor.

Ferrell, Wahlberg gibi bir aktörle çalışmanın, yapımcılara, komediyi Wahlberg’ün güçlü yanlarını vurgulayacak şekilde biçimlendirme fırsatı verdiğini söylüyor: “Komedi bazen söze dayanır, ama bazen de serbest, çılgın ve kontrolsüzdür. Adam ve ben her zaman için komedinin düz ve olabildiğince gerçekçi oynanması gerektiğini düşünürüz. Aslında, tarz olarak yaptığımız en gerçekçi film bu olabilir; böyle olunca, Allen ve Terry’nin içinde girdiği durumlar çok daha komik oluyor”.

Wahlberg, Ferrell’la çalışmanın verdiği katıksız zevki ve profesyonelliğini korumada yaşadığı sıkıntıları şöyle aktarıyor: “Benim için en büyük endişe kaynağı Will’in suratına bakmaktı. Öylesine komik bir adam ki ara ara gülme krizine giriyordum. Nihayetinde, gülmeme engel olabilmek için, ona bakıyormuş gibi yapıp aslında ya biraz soluna ya biraz sağına bakmaya ve yaptığı şeylere yanıt vermeye başladım”.

Ferrell şunu ekliyor: “Sert adam olarak ünlenmiş Mark gibi birini tanımak çok eğlenceliydi. Gerçekte çok tatlı biri. Ayrıca, böyle bir komedide yer almak için can atıyordu. Hiçbir şey onu yolundan çeviremedi”.

McKay ise şunları söylüyor: “Mark sadece harika bir aktör değil, aynı zamanda bir aile adamı. Ayrıca, odadaki herkesi haklayabilecek güçte olduğu halde neşeli, kaygısız biri ve kimseyi de asla haklamak falan istemiyor. Onu Will’le karşılıklı oynarken görmek çok ilginçti. Will, bilindiği gibi, deliliğe varan öfkesi ve devasa egosuyla ünlüdür”.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Gizli Yüzler (2014) 7 Kocalı Hürmüz (2009) Şans Ayağıma Geldi - The Cobbler (2015) Hadigari Cumhur (2009) Karabasan - The Babadook (2014) Winx Club: Okyanusun Gizemi - Winx Club: Il Mistero Degli Abissi (2014)

Leave a comment