YAZIYOR YAZIYOOOR!
“YENİDEN KEŞANLI ALİ DESTANI” GAZETESİ,
31 MART 1964 TARİHİNİ
YENİDEN YAZIYOR!

Türkiye’nin ilk yürüyen merdiveni dün faaliyete geçti… Türkiye’de insanlar vasati 36 yıl yaşıyor… Şarlo: “Dünya gülüp eğlenmeyi neşelenmeyi unuttu” diyor… Cassius Clay’a Muhammed Ali adı verildi… Küçük ressam Bedri Baykam 2. sergisini açtı… Kadillak Nermin: “Ben de bir kiralık kızım” dedi… Vehbi Koç, otuz şirketini birleştirip oğluna devretti…

Türkan Şoray: “Yakında evlenmem muhtemeldir”… Başarılı sanatçı Semiha Berksoy: “Tiyatrolarımız memur sanatçılar ile dolu” diyor… Özel bir tiyatronun büyük teşebbüsü “Keşanlı Ali Destanı”… İnönü “Türkiye Kıbrıs’ı kaybetmez” dedi… Artistlerin yüzde 55’i Fenerbahçe, yüzde %35’i ise Galatasaray’ı tutuyor… Adnan Şenses üç ay hapse mahkûm oldu…

Bundan tam 56 yıl önce, “Keşanlı Ali Destanı” oyununun dünya prömiyerinin gerçekleştirildiği güne ait, 31 Mart 1964 tarihli gazetelerde yer alan haberlerin derlendiği ‘Yeniden Keşanlı Ali Destanı’ gazetesi yayınlandı! 2020-2021 tiyatro sezonunda “Keşanlı Ali Destanı”nı yeniden tiyatroseverlerle buluşturan Pervasız Tiyatro tarafından hazırlanan gazete, okurlarını tarihte eğlenceli bir yolculuğa çıkarıyor. TİM Show Center gişesinden satışa sunulan gazeteden elde edilen gelir, ciddi hastalıklar ve travmalar sebebi ile gülmeye ihtiyacı olan ama destek alamayan çocuklar ve ailelerine psikososyal destek sağlamayı amaçlayan Gülmek İyileştirir Derneği’ne bağışlanıyor. ‘Yeniden Keşanlı Ali Destanı’ gazetesi, saygıyla andığımız usta sanatçıların mesleklerindeki ilk yıllarından dönemin siyasi gelişmelerine; Türkiye’nin ilk yürüyen merdiveninden Şarlo’nun günümüzde hâlâ geçerli olan, dünyanın haliyle ilgili tespitine; ekonomiden kadın-erkek ilişkilerine kadar hem ilginç hem gülmecesi bol, renkli haberler yer alıyor.

“Keşanlı Ali Destanı” oyununa dair ilk haberlerin de yer aldığı ‘Yeniden Keşanlı Ali Destanı’ gazetesi, aradan yıllar geçse de oyunun hâlâ güncelliğini koruduğunu gözler önüne seriyor. “Keşanlı Ali Destanı” 56 yıldır, gecekondu sorunu, eğitim meseleleri gibi toplamda eşitsizlik yaratan durumlara dikkat çekmeye devam ediyor.

Haldun Taner’in kaleme aldığı, Yalçın Tura’nın müziklerini yazdığı “Keşanlı Ali Destanı”, 2020-2021 tiyatro sezonunda Pervasız Tiyatro prodüksiyonuyla TİM Show Center’da tiyatroseverlerle buluşuyor. Yücel Erten’in yönettiği oyunda, İlker Ayrık Keşanlı Ali, Birce Akalay Zilha, Meral Çetinkaya Şerif Abla, Köksal Engür Derviş Dayı/Sarhoş Rasih; Nilgün Kasapbaşoğlu Madam Olga, Aykut Taşkın ise İzmarit Nuri karakterlerine hayat veriyor. Ayhan Anıl, Cem Cücenoğlu, Hilmi Özçelik ve Burak Şafak’ın da rol aldığı oyunun dekorunda Barış Dinçel, kostüm tasarımında Gamze Kuş, ışık tasarımında ise Yakup Çartık’ın imzaları yer alıyor. Müzik direktörlüğünü Çiğdem Erken’in üstlendiği oyunun koreografisi Hamit Erentürk’e ait. Oyunda, 50 kişilik oyuncu kadrosuna 10 kişiden oluşan bir orkestra eşlik ediyor.

“Keşanlı Ali Destanı”, 27 Mart 2020 Cuma akşamı saat 20.30’da TİM Show Center’da izlenebilir. Oyunun biletleri, biletix.com adresinden ve gişeden temin edilebilir.

“KEŞANLI ALİ DESTANI”
“Keşanlı Ali Destanı”, tipleri, çevresi, müziği ile yüzde yüz ‘bizim’ olan nefis bir hiciv komedisidir. Hikâyenin geçtiği Sineklidağ, büyük bir kentin eteklerinde yer alan, gecekondulardan oluşmuş, ezilen yoksul insanların yaşadığı bir varoştur. Ali de Sineklidağ’da oturan bir gençtir. Zilha isminde, aynı semtte oturdukları bir kızı çok sevmektedir. Bir gün Zilha’nın amcası öldürülür ve suç Ali’nin üzerine atılır. İşlemediği bir cinayetten ötürü önce mahkûm edilen Ali, ardından bir kahramana dönüşür.

Sineklidağ’ın insanları Türk oldukları kadar herhangi bir toplumun geri kalmış zümresinin insanları da olabilirler. Bu nedenle Türk edebiyatının epik konulu en iyi eserlerinden birisi olan “Keşanlı Ali Destanı”, dünya çapında büyük ilgi görerek birçok tiyatro topluluğu tarafından defalarca sergilenmiştir. Avrupa’nın birçok şehrinde, Amerika’dan Lübnan’a kadar birçok ülkede oynanan oyun, Türk tiyatro tarihinde bir fenomen haline gelmiş ve halen güncelliğini yitirmemiştir.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Cloverfield Yolu No 10 - 10 Cloverfield Lane (2016) Malefiz: Kötüğün Gücü - Maleficent: Mistress of Evil (2019) Küçük Prens - The Little Prince (2015) Ulan Salih (2023) Kaptan Sabertooth ve Minik Korsanlar Kayıp Elmas Peşinde - Kaptein Sabeltann Og Den Magiske Diamant (2021) Neşeli Hayat (2009)