TMC FİLM SUNAR

DREDD / YARGIÇ DREDD

Özet: Gelecekte bir zamandayız. Amerika artık radyoaktif bir çöplüğe dönmüştür. Hayat, sadece ülkenin doğu sahili boyunca uzayıp devasa bir kentte geçmektedir: Bir Numaralı Büyükşehir. Gözalabildiğine uzanan bu kent kalıntısında, her an birer suçluya dönüşebilecek 400 milyonu aşkın insan yaşamaktadır.

Artık ülkede ne devlet kalmıştır, ne de hükümet… Polis ve yargı üyeleri kendi aralarında güçlü ve etkin bir sistem kurmuştur ve bu system, kendine özgü bir yasa koruyucu grubu yaratmıştır: Suçluyu yakaladığı anda hem yargılayan hem de infaz eden bu kişiler, daha küçük yaştan örgüte alınıp yoldan çıkarılması mümkün olmayan, çelik gibi iradelere sahip Yargıçlar olarak yetiştirilir. Yasayı korumak diye özetlenebilecek görevlerini yerine getirirken, tek bir yargıç, jüri ve infaz memuru tanırlar: O da kendileri!

Bu Yargıçlardan biri olan Yargıç Dredd efsanevi bir kişiliktir. Kendini sadece ve sadece yasanın uygulanmasına adamış, neredeyse iki metre boyundaki bu zırhlı Yargıç asla yolundan döndürülemez. Bu kentte dakika başına oniki ciddi suç işlenmektedir. Bu da, günde onyedibin suç demektir. Yargıçlar, bunun sadece yüzde altısına yanıt verebilmektedir.

Bir gün Yargıç Dredd, Başyargıç tarafından Adalet Sarayı’na çağrılır.  Kendisinden, 21 yaşında ve Cassandra Anderson adındaki bir yeni bir Yargıç adayını değerlendirmesi istenmektedir. Anderson, uygunluk sınavını az bir puanla kaybetmiş olsa da, Yargıç olmaya çok uygun olduğunu kanıtlamak arzusundadır. Anderson ailesini yedi yaşındayken kanserden kaybetmiştir ama eşi benzeri görülmemiş derecede yetenekli bir medyumdur. Başyargıç ona bir şans daha vermeye karar verir. Onu, sokakların en seçkin yargıcı Dredd’in yanına verecektir. Dredd bu işe şüpheyle bakmaktadır. Değerlendirme yapması için kendisine sadece bir gün süre tanındığından, Anderson’dan eğitim için bir olay seçmesini ister: İnceleyecekleri olay Peach Trees adındaki dev binada işlenen çoklu bir cinayettir.

1 Numaralı Büyükşehir’de sık rastlanan bu devasa toplu konutlarda, genelde, büyük çoğunluğu işsiz olan 60.000 kişi yaşamaktadır. Henüz iki Yargıç’ın haberi olmamakla birlikte, içine girdikleri Peach Trees binası tamamen korkunç mafyaanası Ma-Ma ve çetesinin kontrolü altındadır.

Dredd ve Anderson orada bir çete savaşı yaşandığını anlarlar. Kurbanlardan üçüne, piyasaya yeni çıkan Slo-Mo adlı uyuşturucu verildikten sonra, derileri yüzülmüş, sonra da binanın tepesinden aşağıya atılmışlardır. Binadaki doktorun da yardımıyla, Yargıçlar çete üyelerini, binanın otuzdokuzuncu katında, bir mezbelelikte sıkıştırır. Etraf pislik içinde, sağda solda uyuşturucu bağımlıları ve gansterler cirit atmaktadır.

Baskın sona erdiğinde, Yargıçların elinde dört ceset ve herbiri hapishanede iki yıl yatmaya hazır altı şüpheli kalmıştır. Ancak, Anderson şüphelilerden birinin zihnini “okur”: Bu adam çete savaşının baş sorumlusu olan Kay’dir. Ama Anderson’ın bilmediği bir şey daha vardır: Kay, mafyaanası Ma-Ma’nın generallerinden biridir. Ma-Ma oturduğu yerden her şeyi izlemiş, bu çaylakla Dredd’in Kay’i yakalaması üzerine, resmen küplere binmiştir. Ma-Ma’nın teknoloji merkezi en üst kattan atriyuma bakan bir mevkidedir. Kamera odasının duvarları ekranlarla kaplı, bu ekranların karşısında da, az beslenmekten bir deri bir kemik kalıp robota dönmüş teknoloji uzmanı oturmaktadır. Bu uzman, Ma-Ma’nın bir dediğini iki etmemektedir.

Mafyaanasının yardımcısı olan Caleb’in de yardımıyla, Peach Trees Kontrol Odası güvenlik altına alınır ve Ma-Ma olası bir savaş için hazır bulundurulan acil durum kontrollerini çalıştırır: Bu sistemin adı Patlama Kalkanı Protokolü’dür.

Dredd ve Anderson Kay’le çıkışa doğru yönelirken, kurşun kaplı kepenkler hızla kapanmaya başlar. Patlamaya karşı dirençli iki metrelik duvarlar yükselerek tüm girişleri kapatır. Hatta atriyumun üstü bile metal bir kapakla örtülür. Gökyüzü artık sadece bir hayaldir. Ma-Ma binanın bütün giriş-çıkışlarını kapatmıştır. Buradan çıkış yoktur! Ma-Ma kulakları sağır eden bir duyuru yaparak bütün çeteye bu iki Yargıç’ı gördükleri yerde öldürme emrini verir.

Gansgterler, çete üyeleri ve bilumum suçlular savaşa hazırlanırken, kendi merkezlerine haber iletemeyen Dredd ve Anderson sağlık merkezine sığınmaya çalışırlar. Sayıca onlardan çok daha fazla olan bu düşman karşısında, kapana kısılmışlardır.

Dredd önlerine çıkan çete üyelerini kolaylıkla altetse de kendilerine sığınacak bir yer bulamazlar. Doktor bile onları sağlık merkezine sokmaz. Peach Trees binası patlamaya dirençli kapılarla mühürlenmiştir artık. Buradan çıkış da yoktur, buraya giriş de! Bu yüzden doktor onları içeri almamakla taraf tutmuş sayılamayacağını rahatlıkla söyler ve şunu ekler: “Siz zaten ölü sayılırsınız.” Bütün bunlar yetmezmiş gibi, kaçmasına izin veremeyecekleri bir suçluyu da yanlarında sürüklemektedirler.

Anderson’ın üstün güçleri sayesinde, binanın içinden geçerek bir servis asansörüne sığınırlar. Ama Ma-Ma orada bile onları izleyebilmektedir. Teknoloji Uzmanı sistemi tam savaş durumuna geçirince, tüm kapılar, koridorlar ve asansör boşlukları kilitlenir. Artık ikili köşeye sıkışmıştır.

Dredd, kendilerine bir tuzak kurulmuş olabileceğini düşünür, bunun üzerine ikiye ayrılırlar. Kay, Anderson’ı korkutmak için elinden geleni yapmakta; Ma-Ma ve adamlarıysa, atriyumun çevresindeki balkon boyunca dizilip Yargıçları kurşun yağmuruna tutmak için sabırla beklemektedir. Durum, Dredd ve Anderson için hiç de içaçıcı görünmediği gibi, hiç kimse işteki ilk gününün böyle geçmesini de istemez!

Ma-Ma Yargıçların ve çevrelerindeki şanssız insan topluluğunun üstüne ateş açılmasını emrettiğinde, Dredd binanın bir tarafından delik açmayı başarır ve saldırıdan bu şekilde kurtulurlar. Derhal yardım çağırırlar. Anderson gene Kay’in aklından geçenleri okur ve kendisi de bir takım akıl oyunlarıyla adamı manipule ederek, Slo-Mo üretim merkezinin aynı zamanda Ma-Ma’nın karargahı da olan bu Peach Trees binası’nda olduğunu öğrenir. 1 numaralı Büyükşehir’de Slo-Mo’nun kontrolü Ma-Ma’nın elindedir.

Dredd ve Anderson’ın önünde üç seçenek vardır: Savunmak, Saklanmak ya da Saldırmak… İkili 200. kattaki Ma-Ma’yı yakalamaya karar verdiğinde, Kay bir şekilde ellerinden kaçmayı başarır ve Anderson’ı tekrar peşinden Ma-Ma’nın üssüne sürükler.

Ma-Ma, Anderson’ın ölümüne kontroldan çıkan bir uyuşturucu savaşı süsü vermeye kararlıdır. Bu arada, Dredd karşısına çıkan çete üyelerini birer birer öldürerek 200. kata doğru yol almaktadır. Dredd’in kendisine gittikçe ve hızla yaklaşması karşısında endişeye kapılan Ma-Ma, yolsuzluğa bulaşmış dört Yargıç’dan, Dredd’in peşine düşmelerini ister. Kay, Anderson’ı öldürmeye gönderilir ama o anda silahının tepmesi sonucu kolunu kaybeder. Anderson ise hem onun, hem de kötü Yargıçlardan birinin hakkından hemen gelecektir.

Gösterim Tarihi: 28 Eylül 2012
Dağıtım: UIP Filmcilik
İthalat: TMC Film
Tür: Bilim-Kurgu / Aksiyon
Yönetmen: Pete Travis
Oyuncular: Karl Urban, Olivia Thirlby, Wood Harris, Lena Headey

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (15. hafta):
Nuh'un Gemisi -Noah's Ark (2024) Bodrum Seferi (2024) Omen: İlk Kehanet - The First Omen (2024) Vincent Ölmeli - Vincent Must Die (2024)
Arşivden Seçkiler:
Hazine Avcıları - The Monuments Men (2014) Hadi Gidelim - Onward (2020) Acil arama - The Call (2013)  Özgür Woodstock - Taking Woodstock (2009) Madagakar 2 Madagascar: The Crate Escape Africa (2008) Nefes Alma - Old Man (2023)

Leave a comment