Sinopsis: Özgür, devrimci mücadele sonrası, 80 darbesiyle, Fransa’ya iltica etmiş bir anne babanın kızıdır. Paris’te doğup büyümüş ve Türkiye’yi hiç görmemiştir. Annesi o çok küçükken ölmüş; Özgür babasıyla büyümüştür. Özgür hayatla bağları oldukça kopuk, bütün dünyaya, aşka, aileye, kavramlara, aidiyete kısaca her şeye ama en çok da kendine “yabancı” genç bir kadındır.

Hikaye Paris’te Özgür’ün, babası Hüseyin’in ölüm haberini almasıyla başlar. Babasının ölümüne “verilmesi uygun” tepkilerin hiç birini vermez. Ancak onun evinde bulduğu vasiyet niteliğindeki bir mektup Özgür’ü çok etkiler ve genç kadın babasının son arzusunu yerine getirmek üzere onu İstanbul’a gömmeye karar verir. Babasının cenazesini alarak İstanbul’a gelir. Ancak babası Türk vatandaşı değildir.

İstanbul’da, babasını defnedebilmesi için ölü gömme belgesinin, bu belge için de onun T.C. nüfus kağıdının gerektiğini öğrenir. Ancak babasının nüfus cüzdanı yoktur. Böylece Özgür zorlu bir mücadelenin içine girer.

İlk önce annesinin akrabalarına ulaşır. Ali ve ailesi açık fikirli, zamanında devrimcilere yardım etmiş, yoksul insanlardır. Fakat ne kadar isteseler de Özgür’e yardımcı olamazlar. Özgür gecekondu mahallesindeki bu insanlar aracılığıyla Ferhat isimli genç bir adamla tanışır. Ferhat onun isyankarlığından, yabancılığından, yalnızlığından, güçlü görünmesine rağmen kırılganlığından çok etkilenir. Özgür’e yardım etmek ister. Kendisiyle hiç bir bağı, hiç bir yakınlığı ya da ortak amacı olmayan bir insanın ona yardım etmek istemesi şaşırtır Özgür’ü. Ferhat’la arasında bir bağ, bir yakınlık oluşmaya başlar.

Özgür bütün bürokratik yolları zorlar. Ancak hiçbirinden sonuç alamaz. Sonunda babasını Türkiye’ye gömmekten vazgeçer. Ferhat onun pes etmesine izin vermez. En azından bir yol daha vardır: “Babasının akrabalarına başvurmak.”

Özgür hiç tanımadığı, babasıyla da hiçbir ilişkileri olmayan bu insanlardan yardım almak istemez önce, ancak son çaredir; kabul eder.

Özgür ve Ferhat’ın akrabaları ziyareti, Özgür’ün amcasının bütün torunlarını toplu olarak sünnet ettirdiği güne rastlar. Gösterişçi, sahte, başları kapalı yengeler; harem selamlık düzen, dualar, kesilen kurbanlar, nereden kazanıldığı belli olmayan para, dışarıdan kapalı ve muhafazakar görünen insanların iki yüzlülüğü… Özgür’ün de Ferhat’ın da içi kaldırmaz onları. Ancak Özgür’ü bekleyen bir sürpriz vardır, hala hayatta olan babaanne, babasının 80’de bırakıp kaçtığı evi olduğu gibi saklamıştır. Bir müze evdir burası. Ferhat ve Özgür bu evden çok etkilenir. Özgür kendini ilk kez kökleri olan biri gibi hisseder. Bu evde bütün kabuklarından soyunarak Ferhat’la sevişir. Bu andan itibaren her ikisi için de olaylar hiç ummadıkları şekilde gelişir.

Sonunda Özgür artık bir “Yabancı” olmayacaktır…

YABANCI / 2011
1:1.85:1 / 94 min / Color / Dolby Digital / 35 mm

Yazan ve Yöneten: Filiz Alpgezmen
Yapımcı: Eylem Akın / Ali Suphi Alpgezmen
Ortak Yapımcı: H. Kaan Nazlı

Oyuncular:
Özgür: Sezin Akbaşoğulları
Ferhat: Caner Cindoruk
Ali: Serkan Keskin
Stephane: Xavier Clion
Nazmiye: Selen Uçer
Kübra: Enginay Gültekin
Yenge: Güzide Balcı
Nurettin: Hüseyin Özay
Yiğit: Ozan Uygun
Kadın: Ülkü Duru

Görüntü Yönetmeni: Özgür Polat
Kurgu: Çiçek Kahraman
Müzik: Barış Dokuzer
Ses Tasarım: Umut Şenyol
Uygulayıcı Yapımcı: Salih Karaman
Yönetmen Yardımcısı: Osman Taşçı
Ses Kayıt: Mustafa Bölükbaşı
Post-Prod. Süpervizörü: Murat Can Tura

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (15. hafta):
Nuh'un Gemisi -Noah's Ark (2024) Bodrum Seferi (2024) Omen: İlk Kehanet - The First Omen (2024) Vincent Ölmeli - Vincent Must Die (2024)
Arşivden Seçkiler:
Bobi: Dikenlerin Gücü Adına - Bobby The Hedgehog (2018) Adamım Benim - I Love You, Man (2009) Bulmaca Kulesi 2: Eve Dönüş (2023) Şov Bizınıs (2011) Dedemin Fişi (2016)

Leave a comment