KUTLUĞ ATAMAN’IN
“WILLIAM SHAKESPEARE’İN TÜM ESERLERİ”
ADLI ÇALIŞMASI
BELÇİKA’DA SERGİLENİYOR!

Uluslararası sanatçı Kutluğ Ataman’ın “William Shakespeare’in Tüm Eserleri/The Complete Works of William Shakespeare” adlı video çalışması Belçika’nın Antwerp şehrinde, Royal Atheneum of Antwerp’te sergileniyor. Ataman, “I travelled the world and the seven seas” başlıklı sergiye Türkiye’yi temsilen davet edilen eserinde, Shakespeare’in eserlerinin yazılı olduğu el yazmalarını 35 mm film üzerinden yansıtıyor.

Kutluğ Ataman ve ekibi, “William Shakespeare’in Tüm Eserleri” adlı video çalışması için; modern İngiliz edebiyatının babası olarak görülen Shakespeare’in 14 komedi, 11 trajedi ile 10 hikâyesini tek tek elle yazdılar. “William Shakespeare’in Tüm Eserleri” adlı çalışmada; toplam iki yılda tamamlanan ve her sayfası fotoğraflanan bu el yazmaları 35 mm film üzerinden yansıtılıyor. Yansıtılan sessiz videoda, şairin farklı metinlerinden el yazılarının hızlı bir şekilde akışı, metinleri anlaşılmaz hale getiriyor ve onları yalnızca birer görüntüye indirgiyor. Böylece Shakespeare’in eserleri izleyicilere, sahneye konulacak metinler olarak değil sadece harfler ve kelimeler olarak sunuluyor. İslam kültüründe yazının dekoratif olarak kullanılmasına atıfta bulunan eser, bir işaret ve referans sisteminden diğerine geçerken anlamın nasıl yitirildiğinin de altını çiziyor. Eser, Shakespeare’in dramalarını ve Batı ideallerini içeren kavramsal bir animasyon niteliğinde.

Dört bağımsız küratör Wilfried Huet, Dirk Engelen, Stella Lohaus ve Isabel Devriendt’ten oluşan HELD ile LLS387 adlı sanat galerisinin ortak yapımı olan “I travelled the world and the seven seas” başlıklı sergi, Flaman Bölgesi Kültür Bakanlığı ve Antwerp Belediyesi tarafından destekleniyor. 50 farklı ülkeden öğrencinin okuduğu Royal Atheneum of Antwerp lisesinde sanatseverlerle buluşan sergide; Kutluğ Ataman ile birlikte toplam 50 farklı ülkeden uluslararası sanatçıların eserleri yer alıyor. Türkiye’yi temsilen Ataman’ın “William Shakespeare’in Tüm Eserleri” adlı video çalışmasının davet edildiği sergide eserler, Royal Atheneum of Antwerp’teki bu 50 farklı milleti temsil ediyor.

Türkiye’de 2011 yılında ARTER’de ve 2012 yılında Galeri Mânâ’da sergilenen “William Shakespeare’in Tüm Eserleri” eseri, daha önce İtalya’da Francesca Minini Sanat Galerisi’nde ve Avusturya’da Lentos Art Museum’da da sergilendi. Kutluğ Ataman’ın “William Shakespeare’in Tüm Eserleri” adlı eserinin yer aldığı “I travelled the world and the seven seas” sergisi, 19 Kasım 2017 tarihine kadar Belçika’daki Royal Atheneum of Antwerp’te ziyaret edilebilir.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (13. hafta):
Arap Kadri ve Tarzan (2024) Sahipsiz - Surrogate (2024) Cin Günü (2024) Riki Rhino: Kahraman Kanatlar - Riki Rhino The Bird Kingdom (2024) Lassie: Yepyeni Bir Macera - Lassie: A New Adventure (2024) Oldboy (2024) Winnie The Pooh: Kan ve Bal II - Winnie The Pooh: Blood and Honey II (2024) Güneşi Söndürmem Gerek (2024) Hayalet Avcıları: Ürperti - Ghostbusters: Frozen Empire (2024)
Arşivden Seçkiler:
Bu Son Olsun (2012) Kirli Para - The Drop (2014) Gizli Güzellik - Collateral Beauty (2016) Şeytanı Ararken (2021) Kara Kutu - Black Box (2021) Acı Tatlı Ekşi (2017)