WHITNEY
BİR KEVIN MACDONALD FİLMİ

6 Grammy Ödülü… 30 Billboard Music Ödülü… 7’si üst üste olmak kaydıyla müzik listelerini altüst eden tam 11 “Number 1” şarkı… 200 milyonun üzerinde albüm satışı… The Bodyguard filmi… Mariah Carey’den Beyoncé’ye nesilleri etkileyen, çalkantılı evliliği ile gündemden hiç düşmeyen bir isim… Whitney Houston’ın müzik dünyasının zirvesine çıkışı ve oradan yavaş yavaş ve birçok şey kaybederek inişinin daha önce hiç anlatılmamış hikâyesi WHITNEY… Oscar® ödüllü yönetmen Kevin Macdonald’ın gözünden…

Yönetmen: Kevin Macdonald
Oyuncular: Whitney Houston, Bobbi Kristina Brown, Bobby Brown
Ülke: Birleşik Krallık, A.B.D.
Dağıtım: Başka Sinema Dağıtım
Yapım: Jonathan Chinn, Simon Chinn
İthalat: Bir Film
Yapım Yılı: 2018
Türü: Belgesel – Biyografi – Müzik
Süre: 120′
Dil: İngilizce; Türkçe altyazılı
Vizyon Tarihi: 16 Kasım 2018

YAPIM HAKKINDA
Lisa Erspamer, Whitney Houston hakkında bir belgesel yapma fikrinin aklına ilk kez, süper yıldızın 2009 tarihli iki bölümlük röportajını izledikten sonra girdiğini söylüyor. “O dönem, bağımlılıkları yüzünden kamuoyunun Whitney’ye bakışının değiştiğini görmek rahatsız ediciydi,” diyor Lisa. “Birinin, Tanrı vergisi yeteneğini kendi elleriyle heba ettiğini gördüğünüzde onu eleştirmek çok kolaydır. İnsanların Whitney’ye yaptıkları da buydu.”
Erspamer, 2015’te ilk adım olarak Whitney’nin film işlerindeki menajeri Nicole David ve kardeşi Gary Garland’ın eşi Pat Houston ile iletişime geçti. “Bir hikâyeyi anlatmak için o hikâyeyi bilmeniz gerekir,” diyor Pat Houston. “Yüreğimin derinlerinde insanların Whitney’nin hikâyesini öğrenmek istediklerini biliyordum. O zaman, dedim kendi kendime, bu hikâyeyi onu doğduğu günden öldüğü güne kadar tanıyan insanlar, yani ailesi anlatsın.”
Nicole’un projeye yürütücü yapımcılardan biri olarak katılmasının nedenlerinden bir tanesi, Houston’ın sıra dışı yeteneklerini onurlandırmaktı. Aynı zamanda, özel yaşantısıyla ilgili söylentileri de ortadan kaldırmak istiyordu. “Whitney hakkında yapılan belgesellere ya da herhangi bir yapıma dâhil olma konusunda hep tereddüt etmişimdir. Hayatı boyunca hep kullanıldığına inandım,” diyor Nicole. “Özellikle, bir peri masalın parçası olmak istemedim. Birinin Whitney’yi bir magazin skandalına dönüştürmeden, olduğu gibi resmetmesini istedim. Bu konuda da Lisa’ya güvendim.”

“Tüm yollar Nicole David’e çıkıyordu,” diyor Lisa. “Nicole’u herkes sevip sayıyor ki bu yüzden birçok insan bu projeye dahil olup, Whitney ile deneyimlerini bizimle paylaşma konusunda kendilerini güvende hissetti.”
Üç kadın Los Angeles’ta bir araya geldikten sonra ekibe Oscar ödüllü yapımcı (“Teldeki Adam”, “Bir Şarkının Peşinde”) Simon Chinn ve “LA 92” belgeselinin yapımcısı Jonathan Chinn dahil oldu. “Lisa bize geldiğinde, emin olmak istediğim tek bir şey vardı: Aile, hikâyeyi tüm çıplaklığıyla anlatmamızı gerçekten istiyor mu? Pat Houston ile ilk buluşmamızda ondan kesin bir evet aldım. Ne kendisinin ne de diğer aile üyelerinin kurgusal bir müdahalede bulunacağı, dürüst ve gözü kara bir hikâye anlatmamızı istedi,” diyor Simon Chinn.
Jonathan Chinn ise şunları ekliyor: “Lisa’nın e-postası bana ulaştığında uzun metraj belgeseller ve özellikle müzik belgeselleri altın dönemini yaşıyordu. Whitney hakkında ailesiyle işbirliği içinde ve magazinsel olmayan kaliteli bir belgesel yapmak için en doğru zamandı.”
Oscar®Ödüllü Bir Yönetmen Yönetmen koltuğu için Nicole David’in tercihi “Eylül’de Bir Gün” belgeseli ile Oscar® kazanan “Marley” belgeselinin yönetmeni Kevin Macdonald’tı. “Kevin, belgesel dünyasının zirve isimlerinden,” diyor Simon Chinn. “Daha önce birlikte çalışmamıştık ama hep büyük bir hayranı oldum, çünkü Kevin harika bir sinemacı. Doğruyu söylemek gerekirse Eylül’de Bir Gün, bende belgesel yapma isteğini
doğuran filmdir.”

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (11. hafta):
Ölümcül Oyunlar - Funny Games (2024) Kara Cin Laneti (2024) Tay 2: Ebabil Takımı (2024) Bana Beni Anlat (2024) Nisan (2024) Neandria - Neandreia (2024) Dedektif Conan: Siyah Demir Denizaltı - Detective Conan: Black Iron Submarine (2024) Aile Çıkmazı (2024) Mükemmel Aile (2024) Zavallılar - Poor Things (2024) Adaletin Eli - Red Right Hand (2024) Oppenheimer (2024) Gece Yüzüşü - Night Swim (2024)
Arşivden Seçkiler:
Mulan (2020) Ayı Paddington - Paddington (2014) Sarıkamış Çocukları (2017) Araf 6: Ölüm (2023) Churchill (2017) Yumurtalar Firarda: Afrika Macerası - Un Rescate de Huevitos - Little Eggs: An African Rescue (2023)