Altın Portakal’ın “Ustaların Gözünden” bölümünde  bu yıl, dünya sinemasının önemli yönetmenlerinin son yıllara damgasını vuran
yapımları sinemaseverlerle buluşturulacak.

Antalya Büyükşehir Belediyesi – Antalya Kültür Sanat Vakfı işbirliğiyle düzenlenen 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festİvali programı içinde yer alan “Ustaların Gözünden” bölümünde gösterime girecek yapımların çoğunluğu, 2011 Cannes Film Festivali’nde dünya prömiyerini yapan filmler arasından seçildi.

Programda, 2011 Cannes Film Festivali Büyük Ödülü’nü Nuri Bilge Ceylan’ın “Bir Zamanlar Anadolu’da”  adlı filmiyle paylaşan Belçikalı Dardenne Kardeşler’in son yapıtı “The Kid With A Bike”; Un Certain Regard kapsamındaki büyük ödülün sahibi  Kim Ki Duk’un son yapıtı Arirang; başrollerini Keira Knightley, Viggo Mortensen ve Michael Fassbender gibi ünlü isimlerin paylaştığı David Cronenberg’in “A Dangerous Method”; Nanni Moretti’nin son yapıtı “Habemus Papam”, seçkide yer alan eserlerin bir bölümü.

“Ustaların Gözünden” bölümünde yer alan diğer yapıtlar da, eleştirmenlerin övgüyle söz ettiği filmlerden oluşuyor. Finlandiyalı yönetmen Aki Kaurismâki‘nin “Le Havre” ve Amerikan bağımsız sinemasının usta isimlerinden Gus Van Sant’ın “Restless” adlı eserleri, sinemaseverlerin ilgiyle takip edebileceği diğer isimler.

Ustalardan Portakal’a özel filmler 48. Festivalin “Ustaların Gözünden” bölümünde gösterime girecek filmlerle ilgili bilgiler şu şekilde:

Le Havre – Yön: Aki Kaurismâki  – Finlandiya, Fransa, Danimarka – 2010, 103’

Finlandiyalı yönetmen Aki Kaurismâki‘nin göç gibi zorlu bir konuyu kendi mizahi üslubunda işlediği ‘Le Havre’ eleştirmenler ve izleyenler tarafından övgüyle karşılandı. 2011 Cannes Film Festivali’nde yarışan “Le Havre”, Afrikalı bir göçmeni Fransız yetkililerden korumaya çalışan yaşlı bir adamın yaşamından kesitler sunarak; Avrupa ve göçmen sorununu ele alıyor. Edebiyat kariyerini bir kenara bırakan bohem kahraman, ayakkabı boyacısı olarak sakin bir yaşam sürmeye başlıyor; ne var ki yeni tanıştığı genç bir göçmen, adamın yaşamını yeniden etkiliyor.

Habemus Papam – Yön: Nanni Moretti, İtalya – Fransa – 2010, 102’

İtalyan yönetmen Nanni Moretti ve Fransız sinemasının yaşayan efsanesi Micheal Piccoli, ilk kez bir Vatikan komedisinde işbirliği yapıyor. Filmde Piccoli, papa seçildikten sonra adeta sinir küpü haline gelen bir kardinali canlandırırken; Nanni Moretti, papanın tedavisini üstlenen psikiyatrist rolünde. Nanni Moretti, hem yönetip hem de rol aldığı filmde, komedi ve dram öğelerini bir araya getiriyor. Vatikan’a olduğu kadar psikanalize de eğlenceli bir açıdan yaklaşan yönetmen 2011 Cannes Film Festivali yarışmalı bölümde yer aldı.

The Kid With A Bike  – Yön: Jean-Pierre & Luc Dardenne, Belçika – Fransa – İtalya  2011, 87’

Belçikalı Dardenne kardeşlerin son çalışması 2011 Cannes Film Festivali’nde Büyük Ödül’ü Nuri Bilge Ceylan’ın Bir Zamanlar Anadolu’da adlı yapıtıyla paylaştı. Babası tarafından terk edilen bir çocuğun yaşamından kesitler sunan filmin başrollerinde Cécile de France, Thomas Doret, Jérémie Renier ve Fabrizio Rongione rol alıyor.

Restless – Yön: Gus Van Sant , ABD –  2010, 91’,

“Milk” sonrası sessizliğini Restless filmiyle bozan Amerikan bağımsız sinemasının usta isimlerinden Gus Van Sant, ölümcül hastalığa yakalanmış genç bir kız ile hayali arkadaşı ‘farklı’ genç adamın aşk öyküsünü konu ediniyor. “Alice in Wonderland”, “The Kids Are All Right” gibi yapımlarla ününü artıran Mia Wasikowska ile geçtiğimiz yaz hayata veda eden usta oyuncu Dennis Hopper’ın oğlu Henry Hopper’ın başrollerini paylaştığı film, Sant’ın orta bütçeli Amerikan bağımsız sinemasına dönüşünün de habercisi.

Arirang – Yön:Kim Ki Duk – Güney Kore –  2011, 100’

Aykırı çalışmalarıyla tüm dünyanın ilgisini çekmeyi başaran Güney Koreli yönetmen Kim Ki-Duk, yeni filmiyle, izleyiciyi bir kez daha şaşırtmayı planladığını söylüyor. Kim Ki Duk, iletişim problemini alışılmışın dışında bir açıdan ele alan 2011 yapımı yeni filmi
“Arirang“ ile Cannes Film Festivali’nin Un Certain Regard kapsamında büyük ödülün sahibi oldu. Film adını, Güney Kore’nin ünlü halk şarkılarından birinden alıyor. Yüzleşme, hesaplaşma, içe dönüş temalarının işlendiği Arirang, Kim Ki-Duk hayranlarını bir kez daha tam kalbinden vuracak görünüyor.

A Dangerous Method – David Cronenberg – İngiltere, Almanya, Kanada – 2010, 92’

David Cronenberg Freud ve Carl Gustav Jung gibi psikanaliz dünyasının iki büyük ismini “A Dangerous Method”da buluşturuyor.  Cronenberg’in vazgeçilmez oyuncularından Viggo Mortensen, Freud; Michael Fassbender, Jung rolünde.  Keira Knightley ise hasta Sabina Spielrein’i canlandırıyor. John Kerr’in “The Talking Cure” isimli kitabından, Oscar ödüllü senarist Christopher Hampton tarafından uyarlanan film, Jung ile hastası Sabina arasında doktor-hasta ilişkisiyle başlayan; Freud’un da dahil oldmasıyla çalkantılı bir ilişkiye dönüşen aşk üçgenini anlatıyor.

Resimler:

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
İki Aşk Arasında - How to Make Love Like an Englishman (2015) Bıçaklar Çekildi - Knives Out (2020) Açlık Oyunları: Alaycı Kuş Bölüm 1 - Hunger Games: Mockingjay Part 1 (2014) Behzat Ç.: Seni Kalbime Gömdüm (2011) Süper Aile - Helt Super - Just Super (2023) Bizim Hikâye (2015)

Leave a comment