55. ULUSAL YARIŞMA GELECEK YIL ANTALYA’DA!

Uluslararası Antalya Film Festivali’nin ulusal yarışma bölümünü iptal etmesinin ardından, sinemanın geleceğine dair endişe duyan bir grup sinemacının umutla yola çıkarak düzenlediği Ulusal Yarışma bu yıl ikinci kez İstanbul’da gerçekleştirildi. “Kaybedecek neyimiz var?” sorusunun peşinden giden gösterimler ve etkinliklerin ardından 55. Ulusal Yarışma gelecek yıl Antalya’ya dönme dileğiyle ve sektör için büyük bir kazanımla sona erdi.
55. Ulusal Yarışma Kapanış Töreni

55. Ulusal Yarışma, 30 Eylül – 4 Ekim tarihleri arasında ikinci kez İstanbul’da düzenlendi. 4 seçki filmi ve 2 özel gösterim izleyicilerle Beyoğlu Sineması’nda buluştu; 2 panel ve 1 forumla sektör ve sinemaseverler Cezayir’de bir araya geldi. Son olarak Cahide Müzikhol’de ödüller sahiplerini buldu. Beyoğlu Sineması’nı dolduran izleyicilerin yoğun ilgisiyle ve sektörün önde gelen isimlerinin katılımıyla gerçekleşen 55. Ulusal Yarışma, Türkiye sinema sektörünün kalbinin nerede yattığını gösterdi.
Türkiye sinema endüstrisinin sorunlarının masaya yatırıldığı etkinliklerde dayanışma ihtiyacı ön plana çıktı. 55. Ulusal Yarışma, 2. Antalya Film Festivali’nde En İyi İkinci Film ödülünü kazanan Atıf Yılmaz imzalı Keşanlı Ali Destanı’nın gösterimiyle başladı. Ertem Göreç’in yönettiği, Vedat Türkali’nin senaryosunu yazdığı ve 2. Antalya Festivali’nde En İyi Üçüncü Film seçilen Karanlıkta Uyananlar ise özel bir gösterimle sinemaseverlerle buluştu.
Duygu Sağıroğlu, Fatma Girik, Gülsün Karamustafa, Murathan Mungan, Hazar Ergüçlü, Onur Saylak ve Uğur Vardan’dan oluşan 55. Ulusal Yarışma jürisi Arada / Di Navberê De, İçerdekiler, Nebula, Renksiz Rüya / Hewno Bêreng, Parçalar, Sibel ve Yol Kenarı filmlerini değerlendirdi.
Ulusal Yarışma’dan Türkiye Sineması’na 1 Milyon!
Ulusal Yarışma’nın Antalya’ya dönmesiyle etkinlik kapsamında bu kez önümüzdeki yıldan itibaren ikinci ya da üçüncü filmini çekecek yönetmenlere destek sağlanacağını açıklandı. Ulusal Yarışma’daki destek, dayanışma ve coşku, yönetmenlerin ikinci veya üçüncü filmini destekleyen bir fona dönüşüyor. Onur Saylak, Kaan Müjdeci, Bergüzar Korel, Özge Özpirinçci, Onur Ünlü, Zerrin Tekindor, Şebnem Bozoklu’nun ve diğer sinemacıların katkılarıyla toplam bir milyon liralık bir fon oluşturulacak ve beş filme dağıtılacak.

55. Ulusal Yarışma Ödülleri

ÇASOD Yıldırım Önal Anı Ödülü – Ferhan Şensoy
Emek Ödülü – Burhan Kocataş
100’ler Teşekkür Plaketi – Aram Gülyüz, Atıf Yılmaz, Çetin İnanç, Nejat Saydam, Oğuz Gözen, Orhan Elmas, Osman Fahir Seden, Semih Evin, Sırrı Gültekin, Ülkü Erakalın, Yavuz Figenli, Yücel Uçanoğlu
Onur Ödülü – Ayla Algan

55. Ulusal Yarışma – Seçki Ödülleri

En İyi Film – Yol Kenarı (Tayfun Pirselimoğlu, Vildan Erşen)
Jüri Özel Ödülü – Arada / Di Navberê De (Ali Kemal Çınar)
En İyi Yönetmen – Mehmet Ali Konar (Renksiz Rüya / Hewno Bêreng)
En İyi Senaryo – Çağla Zencirci, Ramata Sy, Guillaume Giovanetti (Sibel)
En İyi Kadın Oyuncu – Damla Sönmez (Sibel)
En İyi Erkek Oyuncu – Tansu Biçer (Yol Kenarı)
Siyad En İyi Film – Parçalar (Rojda Akbayır)

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Karanlık Kız - The Lost Daughter (2021) Mutluluğa Boya Beni - Le Tableau (2012) Babamın Penguenleri - Mr. Popper’s Penguins (2011) Berlin Kaplanı (2012) Jack Reacher: Asla Geri Dönme - Jack Reacher: Never Go Back (2016) Elveda - Farewell 	 (2010)