“ÜÇ YOL” FİLMİNE BİR ÖDÜL DE YURT DIŞINDAN GELDİ
“Üç Yol” filmi yurt dışındaki ilk uluslararası gösteriminden ödülle döndü. 1-10 Şubat tarihlerinde gerçekleşen ve İran’ın en önemli festivali olan Fajr Film Festivali’nin Uluslararası yarışma bölümünde ‘Üç Yol’ filmi ‘En İyi Senaryo Ödülü’nü kazandı. Tahran’da Azadi Otel’de gerçekleşen ödül töreninde en iyi senaryo dalındaki ‘Kristal Simorg’ ödülünü ‘Üç Yol’ film ekibi adına senaryo danışmanı Hasanali  Yıldırım aldı.  32. Fajr Film Festivali’ndeki Üç Yol’un gösterimlerine sinemacıların ve halkın ilgisi büyük oldu. Sinema yüksek lisansını İran’da gerçekleştiren yönetmen Faysal Soysal için de ‘Üç Yol’ filminin ilk yurt dışı ödülünü İran Fajr film festivalinden alması ayrıca manidar oldu. ‘Üç Yol’ filmi daha önce ESKADER’in (Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği) verdiği kültür sanat ödülleri yarışmasında da 2013 yılının en iyi filmi seçilmişti. Türkiye’de Antalya ve Malatya Film Festivallerinde gösterilen ‘Üç Yol’ ilk uluslararası prömiyerini böylece Fajr Film Festivalinde yapmış oldu. Fajr Film festivalinin uluslararası yarışma bölümünde Lal Gece filmiyle Reis Çelik de en iyi Yönetmen ödülünü aldı.

“Üç Yol” Hakkında
Kısa filmlerinden aldığı ödüllerle tanıdığımız Faysal Soysal’ın ilk uzun metraj filmi olan ‘Üç Yol’, Modern dönemde her şeye yabancılaşan ve rüyalarını kaybeden insanı temsilen bir şairin Yusuf gibi kendi kuyusunu aramasıyla başlıyor. Batmanlı şair Bünyamin, Mostar’da toplu mezarlar, savaş sonrası kayıplar, intiharlar ve vicdan azaplarının içinde boğulmuşken Boşnak Psikolog Zrinka, Züleyha olup rüyalarında aradığı aşkı getiriyor kendisine. Bünyamin geçmişiyle yüzleşmek için Hasankeyf’e döner. Ondan haber alamayan Zrinka yollara düşer. Malabadi ve sonrasında Hasankeyf’e gelen Zrinka’yı, Bünyamin’in anlatmadığı başka sürprizler bekleyecektir.  Şiirsel ve gerçeküstü görüntüleri, plan-sekans mizansenleri ve sanat yönetmenliğindeki renk ve doku çeşitliliği ile Türk Sinemasında yeni bir dil var etmeye aday Üç Yol filmi yapımcılık özelliği ile de Türk Sineması için bir çok ilkleri barındırıyor.
‘Üç Yol’un  post prodüksiyonunda bir çok İranlı sanatçı rol aldı. Müziğini şu an Yo Mo Ma ile Silk Projesini gerçekleştiren dünyaca ünlü Kemançe virtiözü Kayhan Kalhor, ses tasarımını Burak Topalakçı ile birlikte İran’ın tecrübeli ustalarından Mohsen Roshan, kurgusunu; aynı zamanda sürrealist ressam ve animatör olan Farshad Nekoomanesh ve renk tasarımını Hootan Hagh Shenas yaptı.

Richard Gere ile ‘Av Partisi’ Filminde rol alan Kristina Krepela, Kayıp Şehir dizisinden Kadir  ve Fakir Gencin Romanı dizisinden Yusuf olarak tanıdığımız Nik Xhelilaj, Altın Koza ödüllü ‘Eylül’ filminden ve Öyle Bir Geçer Zaman Ki dizisindan tanıdığımız Turgay Aydın, Türk Sinemasının baba oyuncusu Rıza Akın ve Bosna’dan Faketa Salihbegovic ve Alma Terzic, ‘Üç Yol’ filminde oyunculukları ile başarılı bir performans ortaya koydular.

Üç Yol Sinopsis
“Aynı masalları dinlemelerine rağmen ötekiler hiç böyle bir şey yaşamadılar.” Novalis

“Onun dışındaki her şey bir başkasıdır.” A.Kadir Geylani

“Ben bir başkasıdır.”  Arthur Rimbaud

Babasının ve küçük Zeliha’nın, abisi Yusuf’a olan aşırı ilgilerinden dolayı Bünyamin’in çocukluğu kıskançlık duyguları ile geçmiştir. Hep birlikte oyun oynarlarken, Bünyamin Zeliha’nın Malabadi Köprüsü’nden düşüp boğulmasına sebep olur. Vicdan azabı yıllarca Bünyamin’in peşini bırakmaz. Abisi ile hiç bir şekilde yüzleşemeyen Bünyamin, çareyi sürekli uzak yerlere kaçmakta ve başkalarına iyilik yapmakta arar. Uzun süredir de Bosna’da toplu mezarlardan kayıpların cesetlerini çıkarmakla meşguldür. Kayıplar komisyonunda çalıştığı süreçte kendine ve herşey yabancılaşır. Rüyalarında kendisini abisi olarak görmeye başlar. Yüzü peçeli mavi elbiseli bir kadının peşinden kuyusunu aramaktadır.

Bünyamin, Türkiye’ye dönmesine günler kala, Mostar Köprüsü’nden kendini atmaya çalışan Zrinka ile tanışır. Zrinka savaş sonrası trawmalar ve intihar eğilimleri üzerine çalışan, Yarı Sırp yarı Boşnak bir psikologtur. Ailesini ve en yakın arkadaşlarını savaşta kaybetmiştir. Bünyamin’in gizemli ve günahkar şair dünyası ilgisini çeker. Zrinka aşık olur. Bünyamin’in gördüğü karmaşık rüyalar ve toplu mezarlar sonucu hastalanır. Zrinka ona psikolojik olarak yardım eder. Bünyamin iyileştiğinde Zrinka’nın aşkını hak etmek için ağabeyi Yusuf’la ve babasıyla yüzleşmek için memleketi Hasankeyf’e döner.  Zrinka, uzun süre Bünyamin’den haber almaz. Bir gün rüyasında Bünyamin’in başına kötü bir şey geldiğini görür. Bünyamin’e yardım etmek ve aşkına cevap bulmak için Hasankeyf’e gider. Zrinka’yı orada, Bünyamin’in rüyalarındaki gibi kendisini hakiki aşka kavuşturacak başka sürprizler beklemektedir.

Üç Yol ekibi:

Senarist ve Yönetmen: Faysal Soysal
Uygulayıcı Yapımcı: Barış Yıldırım
Görüntü Yönetmeni: Şahin Sisic
Ses Tasarım: Burak Topalakçı, Mohsen Roshan
Kurgu: Farshad Nekoomanesh, Faysal Soysal
Müzik: Kayhan Kalhor
Kast Direktörü: Harika Uygur
Set ve Kostüm Tasarımı: Baran Uğurlu
Senaryo Danışmanları: Hasanali Yıldırım, Gülin Tokat
Yapımcı: Faysal Soysal
Oyuncular: Kristina Krepela, Nik Xhelilaj, Turgay Aydın, Rıza Akın, Faketa Salihbegovic-Avdagic,  Alma Terzic

‘Üç Yol’ filminin fragmanı:

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Gran Turismo (2023) Bizi Hatırla (2018) Köstebek - Imperium (2016) Okuyucu / The Reader (2009) Av Mevsimi       (2010) Collective - Colectiv (2021)

Leave a comment