Antalya ve Malatya Film Festivallerindeki gösterimlerinden sonra Üç Yol Filmi 1-10 Şubat 2014’te gerçekleşecek olan Fajr Film Festivalinin Uluslararası bölümü olan ‘Cinema of Salvation’ bölümünde yarışmaya hak kazandı. 2007 yılında Tahran Sanat Üniversitesinde Sinema yüksek lisansını yapan Üç Yol’un yönetmeni Faysal Soysal, yıllar sonra  İran’da ilk uzun metraj filminin uluslararası gösterimine konuk olacak. Üç Yol’un  Post Prodüksiyonunda bir çok İranlı sanatçı rol aldı. Müziğini şu an Yo Mo Ma ile Silk Projesini gerçekleştiren dünyaca ünlü Kemançe virtiözü Kayhan Kalhor, Ses Tasarımını Burak Topalakçı ile birlikte İran’ın eski ve usta mixçilerinden Mohsen Roshan, Kurgusunu; aynı zamanda sürrealist ressam ve animatör olan Farshad Nekoomanesh ve Renk Tasarımını Hootan Hagh shenas yaptı. 25 Ekim’de vizyona giren Üç Yol filmi  Türkiye’deki dağıtım şartlarının ve sinema salonlarındaki tekelleşmeden dolayı ancak bir hafta gösterimde kalabilmişti.
Üç Yol Sinopsis
“Kayıp bir rüyanın izinden nereye kadar gidebilirsin?”
Yusuf ve Bünyamin babası Yakup ve annesi ile Hasankeyif’te yaşamaktadırlar. Çocukken Malabadi köprüsünde oynadıkları bir oyun sırasında Yusuf, ağabeyinin sevdiği kız Züleyha’nın ölümüne sebep olur. Bünyamin vicdan azabıyla yıllarca kendini suçlarken, ağabeyi Yusuf Bünyamin’e karşı bir o kadar bağışlayıcı ve affedicidir. Babası da Yusuf’u güzel ahlak ve davranışlarından dolayı sürekli el üstünde tutmakta ve bu Bünyamin’in kıskançlığını kızıştırmaktadır. Sonunda Bünyamin, ağabeyinin  gösterdiği merhametin altında daha fazla ezilmemek için Hasankeyf’i terk eder. Şiire gönül verir. Gidebildiği kadar uzaklara gitmek ister. Öyle ki annesinin ölüm haberini aldığında dahi memleketine geri dönme cesareti bulamaz.
Bünyamin, vicdan azabından kurtulmak, günahlarından arınmak ve geçmişi unutmak için kendini insanlara iyilik etme yoluna adar. Birkaç arkadaşı ile Bosna’daki kayıp mezarların bulunması için Bosna’ya gider ve Kayıplar Derneğinde gönüllü olarak çalışmaya başlar. Kendisine Hatice Teyze’nin evinde bir daire kiralamıştır. Hatice Teyze evladını Srebrenitsa Katliamı sonrası bulamamış, kemiklerinin tümü bulunmadan ona bir mezar yapmamaya yemin etmiştir. Bünyamin,  Hatice Teyze ve onun gibi nice annenin ızdırabını dindirmek adına bir arayış içerisinde olmakla beraber, bulduğu her kayıp mezarda çocukluğunun masumluğunu, yaptığı hatadan önceki zamanı ve özetle ağabeyine geri getireceği Züleyha’yı da aramaktadır. İyiliklerle örülü yalnız hayatına devam eden Bünyamin’in bilinçaltı rüyalarında açığa çıkmaktadır. Rüyalarında o hep kıskandığı ağabeyi Yusuf olup kayıp bir rüyanın izinde Züleyha’yı arar. Bünyamin rüyasında Yusuf’u acılar içinde Mavi Peçeli Züleyha’nın peşinden sürükler.  Züleyha’nın yüzü görülmemektedir.
Zrinka Yarı Sırp yarı Boşnak bir psikologdur. İntihar eğilimleri üzerine Fransa’da eğitim almış, savaşta en yakın arkadaşı ve ailesini kaybetmiştir. Bosna’da savaş sonrası travma yaşayan kadınlara gönüllü destek vermektedir. Her ne kadar insanlara savaşın acılarını sarmayı telkin etse de kendi yaralarını sarmaya gücü yetmemektedir. En yakın arkadaşı da Mostar Köprüsü’nde intihar ettikten sonra dünyası gittikçe kararır. Bir sabah Mostar Köprüsü’nden kendisi de Neredva nehrine atlamak üzere iken Bünyamin ile tanışır. Bünyamin onu hayatta kalmaya ikna eder. Şiirler sayesinde aralarında mısraların örüldüğü şair Bünyamin ile Zrinka arasına yakınlaşma başlar. Aşk Zrinka’yı Bünyamin’in rüyalarına taşır. Zrinka rüyalarda Züleyha olup Yusuf’a yol gösterir.
Kendi başlarına yaptıkları iyilikler kendi acılarına derman olmazken bu yakınlık ikisine de iyi gelmeye başlamıştır. Zrinka Mostar’daki görevini bitirip de Saraybosna’ya döndüğünde Bünyamin’in  nöbet geçirdiği haberini alır. Rüyalar gerçeğe bulaşmıştır. Kendisine dair biriktirdiği nefret ve kızgınlığa dayanamayan Bünyamin artık ağabeyi Yusuf olarak davranmaktadır. Dissosiyatif  Füg (kimlik bozukluğu-başkası olma sendromu) hastalığının etkisiyle başkası olan Bünyamin sadece Türkçe konuşmakta ve şimdi Yusuf olarak memleketten kaçan kardeşi Bünyamin’i cezalandırmak istemektedir. Belki böylece hakikatteki Bünyamin de kendini cezasını çektikten sonra arınmış olacaktır.

Bünyamin hastalıktan sonra kendine gelir ve ağabeyi ile yüzleşmek için Hasankeyf’e döner. Bünyamin’in kayıp rüyasında Yusuf, Züleyha’ya kavuşmuştur. Şimdi de hakikatte kavuşmalarının zamanıdır. Bünyamin sınırda bir mayına basıp yaralanır. Uzun zaman Bünyamin’den haber alamayan Zrinka yollara düşer. O Batman’a varana kadar Bünyamin gitmiş olacaktır. Böylece Bünyamin, bir zamanlar ölümüne sebep olduğu Zeliha’nın yerine rüyalarının da yardımıyla Züleyha’yı getirmiştir Malabadi Köprüsü’ne. Züleyha üzüntüsünden dayanamayıp Bünyamin ile tanıştığı sıralarda Bünyamin’in ona anlattığı kaleden kendini aşağı atar. Tam da Bünyamin’inin rüyalarında gördüğü gibi Yusuf onu Dicle’nin sularından kurtarır. Sal ikisini belirsiz bir sonsuzluğa sürükler.

Üç Yol ekibi:

Senarist ve Yönetmen    Faysal Soysal
Uygulayıcı Yapımcı        Barış Yıldırım
Görüntü Yönetmeni        Şahin Sisic
Ses Tasarım            Burak Topalakçı, Mohsen Roshan
Kurgu                Farshad Nekoomanesh, Faysal Soysal
Müzik                Kayhan Kalhor
Kast Direktörü            Harika Uygur
Set ve Kostüm Tasarımı     Baran Uğurlu
Senaryo Danışmanları        Hasanali Yıldırım, Gülin Tokat
Yapımcı            Faysal Soysal
Oyuncular:  Kristina Krepela, Nik Xhelilaj, Turgay Aydın, Rıza Akın, Faketa Salihbegovic-Avdagic,  Alma Terzic

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (12. hafta):
Hüddam 4: Ahmer (2024) Evie (2024) Cesur Balina Katak - Katak: The Brave Beluga (2024) Sırrını Biliyorum (2024) Öldüm Bittim (2024) Sevmek Yüzünden (2024) İki Yüzlü (2024) Eflatun (2024) Queen Mary'nin Laneti - Haunting of the Queen Mary (2024) Ölümcül Sır - The Bricklayer (2024) BTOB TIME: Be Together the Movie (2024) Köylüler - The Peasants (2024) Demir Pençe - The Iron Claw (2024)
Arşivden Seçkiler:
Çılgın Yarışçılar - Crazy Racing (2023) Kimsesiz Çocuk – Remi Nobody’s Boy (2019) Kapı - Die Tür - The Door (2010) Toz Ruhu (2015) Lanetli Anlaşma (2020) Firak (2015)

Leave a comment