Sahnelerin sevilen yıldızı Mahsun Kırmızıgül, ses sanatçılığından sinema yönetmenliğine geçiş yapmaya başladı. Milyonlarca sinema seyircisi tarafından beğeniyle izlenen ilk filmi “Beyaz Melek”ten sonra ikinci filmi “Güneşi Gördüm” ile de yine kendinden uzunca süre bahsettireceğe benziyor. Kırmızıgül’ün ikinci filmi olan Güneşi Gördüm, üç ana konuda senaryosu yazılmış. Birinci konu terör sebebiyle  evlerinden, topraklarından istemeye istemeye göç eden güneydoğulu aileler..  İkincisi ise şimdiye kadar hizmet gitmeyen, doğu ve güneydoğu’da yaşayan halkın ihtiyaçlarına cevap verememesinden kaynaklanan cehalet, yoksulluk, üçüncüsü ise iş ve aş bulmak için köyünden kopup Büyükşehir’e gelen  okuma yazma dahi bilmeyen cahil insanların bu şehirlerdeki kargaşa ve strese dayanamaması ve şehir yaşamına ayak uyduramaması çok da güzel  anlatılıyor.  Mahsun Kırmızıgül, filmi o kadar güzel ayarlamış ki  ne Türk askerini rindice ediyor ne de terör örgütünü pohpohluyor. Film altı çocuklu bir aile içinde dönüyor. Hayvancılıkla uğraşan Güneydoğulu ailelerin tek geçim kaynakları besledikleri hayvanlardan elde ettikleri süt,peynir gibi hayvansal besinleri ilçedeki pazara götürerek satıp paraya çevirmeleri. Çok çocuklu ailelerin yaşadığı bu kırsal kesimde yaşayan çok çocuklu  başka bir ailenin ise bir çocuğu dağa çıkarak terör örgütüne katılırken, diğer çocuğu da her Türk genci gibi askerlik çağı gelince askere gider ve Mehmetçiklerle birlikte teröristlerin  korkulu rüyası olur. Filmde geçen bir diyalog çok anlamlı.. Teröristlerle birlikte Mehmetçiğe kurşun sıkan evlat bir gece sabaha karşı baba evine gelir. Anasıyla, babasıyla hasret giderir.. ana oğluna yalvarır “gel oğul teslim ol” der ama oğul dinlemez o sıra askerden izinli gelen Mehmetçik de ağabeyine yalvarır ama dinletemez terörist evlat evden ayrılırken asker  olan kardeşi önüne dikilir “ağabey çatışmada karşı karşıya kalırsak ne olacak?..”diye sorar, terörist ağabey “sen ölürsen şehit, ben ölürsem terörist” cevabını verir. İşte dış güçlerinde desteğiyle kardeşi kardeşe kırdırmak buna denir.Filmde bu konu çok güzel işlenmiş. Güneşi Gördüm’de Ali Sürmeli, Ali Tutal, Alper Kul, Altan Erkekli, Buğra Gülsoy, Cemal Toktaş, Cezmi Baskın, Cihat Tamer, Demet Evgar, Deniz Oral, Emre Kınay, Erol Demiröz, Erol Günaydın, Gülhan Tekin, Hande Subaşı, Itır Esen, Kamil Sönmez, Macit Sonkan, Mahsun Kırmızıgül, Menderes Samancılar, Murat Ünalmış, Nurseli İdiz, Sarp Apak, Cem Aksakal, Şerif Sezer, Yıldız Kültür, Yiğit Özşener, Zafer Ergin ve çocuk oyuncular olarak da Serhat Çağlayan, Aleyna Kala, Aslıhan Kapanşahin, Cansu Aktay ve Tuğse Gökhan rol alıyor.
Kars’ta 200 kişilik ekiple çekimleri tamamlanan filmde oyuncularının ve figürasyonunun giymeleri için  tam 3600 parça kostüm hazırlandı. Filmde yerli ve yabancı toplam 2000 figüran yer alıyor. 31 aracın sette hazır bulunduğu filmin bütçesi hakkında şimdilik bir bilgi yok.
Yapımcılığını Murat Tokat’ın üstlendiği ‘Güneşi Gördüm’de son yirmi beş yıla dair; bugüne kadar cesaretle söylenmekte zorlanılan sözler yer alıyor ve yüksek sesle tartışılamayan konular işleniyor. En iyisi sizler bu filmi gidin izleyin yorumunu kendiniz yapın

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (15. hafta):
Nuh'un Gemisi -Noah's Ark (2024) Bodrum Seferi (2024) Omen: İlk Kehanet - The First Omen (2024) Vincent Ölmeli - Vincent Must Die (2024)
Arşivden Seçkiler:
Barry Seal: Kaçakçı - American Made (2017) Sırrı Cin (2023) Ağır Abi (2011) Dost Kazığı / How to Lose Friends & Alienate People (2009) Düet (2023) Aşkın Son Mevsimi - The Last Station (2010)

Leave a comment