AZALİL VE SİCCİN

Uzunca bir aradan sonra Türkiye’nin en seçkin okur kitlesine yeniden merhaba demiş olmaktan çok mutluyum. Sezonun ilk yazısında Türk yapımı korku filmlerinden bahsetmek istedim. Çünkü bu sezon sinemaya gidip seyrettiğim, hem de gösterime girdiği ilk gün seyrettiğim filmler korku filmleriydi.

AZAZİL : Düğüm

Filmin seceresine bakacak olursak, Özgür Bakar ve Alper Kıvılcım filmin senaristleriyken, yönetmen koltuğunda yalnızca Özgür Bakar’ı görüyoruz. Oyuncu kadrosu içaçıcı olmasa da içlerinde beğendiğim performanslar da vardı ki bunlardan aklımda kalan yardımcı kadın oyuncu olarak filmde yer alan Nurten İnan oldu.

Salona sırf korkmaya şartlanmış şekilde girdim. Filmin öyküsünün Salih Memişoğlu’nun anılarından alıntı olduğu söyleniyordu ve bu da bana merak uyandırıcı, biraz da ürkütücü gelmişti. İlk sahnede din adamı rolündeki beyefendi bir eve ‘cin’ çıkarmak için giriyordu. O an gülmeye başladım ve filmin sonuna kadar güldüm ne yazık ki! Klasik şeytan çıkarma sahneleri olan Amerikan filmlerindeki ‘peder’ bey amcaların bir nevi Türk versiyonunu canlandırmışlar resmen! Hiç hoşlanmadım. Hiç özgün bulmadım. Gerçekçilikten, yöresel batıl inançlardan, korkulu Anadolu anlatılarından tamamen uzaktı film. Türkçe dublajlı bir Amerikan filmi –o da en kötü yapım korku türünden- bir film seyrettim sanki. Tam bir vakit kaybı. Harcadığım vakit ve nakit büyük ölçüde boşa gitti. Beğenmedim.

SİCCİN

Musallat isimli filmi hatırlamayan yoktur sanırım. Zira Burak Özçivit’in çarpılırken bile seksi olunabileceğini kanıtladığı bir cin korkusu türü diye adlandırabileceğimiz bir filmdi. Siccin de Musallat’ın yönetmeni Alper Mestçi imzasını taşıyor.

Azazil’i seyrettikten bir süre sonra tekrar bir cin korkusuna gitmem diye düşünmüştüm ama Siccin’in tanıtımları ilgimi çekti. Denemek istedim. Gösterime girdiği gün görmeye gittik kuzenimle. Azazil’e giderkenkinin aksine oldukça neşeli ve güleceğimi düşünerek girdim salona. Ve sevgili Alper Mestçi’nin ters köşesiyle karşılaştım. Filmin başından sonuna dek gerim gerim gerildim, yer yer cidden korktum. Filmde büyünün insan hayatını nasıl alt üst edeceğini, cinlerle yapılan işbirliğinin sonuçlarını, ve başkalarının çöp tenekesini karıştırmamamız gerektiğini çok iyi anlatmış Mestçi. Sahneler arası geçişler çok iyi. Kulağım çok iyi değildir ama bence ezan sesinin en iyi şekilde kullanıldığı film bu olmuş. Ses efektleri ve ses geçişleri benim çok hoşuma gitti. Tüm bunların yanısıra büyü ritüeli çok detaylı ve başarılı işlenmiş. Normalde bizim korku filmlerinde büyüler bir beze sarılır, hop yaptım al kullan şeklinde sunulur. Siccin’de büyü yapım ve uygulama süreci oldukça ilgi çekici anlatılmış. Kanlı ve mide kaldırıcı sahneler bir tık gereksiz fazla olmuş sanki. Oyunculuk performansları birazcık vasat gibi görünse de genel olarak başarılı buldum oyuncularımızı. Hele de ‘kör kız’ rolündeki Merve Ateş harika bir iş çıkartmış; bravo. Filmle ilgili hayal kırıklığı finalde karşımıza çıkıyor. Güzelim filmi apar topar bitirmişler. Zaten korku filmi takipçilerinin en baştan tahmin edeceği bir son olmuş ve çok hızlı bitirilmiş. Öte yandan gerilimse gerilim, korkuysa korku, cinse cin. Bir de cin çıkarma ritüeli ve diğer ritüeller tamamen Anadolu efsanelerine uygun, çocukluğumuzdan beri duyup korktuğumuz anlatıların detaylarını içeriyor. Tebrik ediyorum. Beğendim. Seyretmeye değer…

Bizler Türk seyirciler olarak, kurtadammış, vampirmiş, yok zombiymiş, bunlardan korkmuyoruz diye düşünüyorum. Bizi asıl ürperten şey, yaygın Anadolu inancında yer alan cin meselesi. Türk yapımı korku filmlerinde, cin korkusu üzerine gidilir, daha başarılı yapımlarla işlenirse bence dünya genelinde beğeni toplarız.

Yeni sezonda sanat dolu, sevgi dolu, barış dolu, huzur dolu günler dilerim hepimize.

Sevgi ve Saygılarımla…

GÖKSEL AKSEL

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (13. hafta):
Arap Kadri ve Tarzan (2024) Sahipsiz - Surrogate (2024) Cin Günü (2024) Riki Rhino: Kahraman Kanatlar - Riki Rhino The Bird Kingdom (2024) Lassie: Yepyeni Bir Macera - Lassie: A New Adventure (2024) Oldboy (2024) Winnie The Pooh: Kan ve Bal II - Winnie The Pooh: Blood and Honey II (2024) Güneşi Söndürmem Gerek (2024) Hayalet Avcıları: Ürperti - Ghostbusters: Frozen Empire (2024)
Arşivden Seçkiler:
Mission: Impossible Ghost Protocol (2011) Can (2012) Ağır Romantik (2020) Evcil Hayvanların Gizli Yaşamı - The Secret Life of Pets (2016) Çapkın - Spread (2010) Çocuklar Sana Emanet (2018)

Leave a comment